Andere interessante vogelboeken

De rotgans

Een prachtig boek over mijn favoriete gans: de rotgans. Deze kleine zeegans overwintert in behoorlijke aantallen in de Zeeuwse delta. Ik kom ze van eind september tot ver in mei tegen op de schorren en slikken.

De Rotgans

Nederlandsche Vogelen

Een prachtige uitgave voor vogelaars met interesse voor geschiedenis. Tussen 1770 en 1829 verscheen er in Nederland een bijzonder boek: Nederlandsche vogelen van C. Nozeman en C. Sepp. In dit boek werd voor het eerst een poging gedaan om een overzicht van alle inheemse vogels te geven in woord én beeld. Wil je weten welke vogels in de 18e en begin 19e eeuw in Nederland voorkwamen en hoe men over deze vogels dacht, dan is dit echt een hebbeding. De uitvoering is magnifiek, de tekeningen schitterend en het formaat kloek.

Vogels kijken is geluk van Nico de Haan

Het motto van dit boek van de bekendste vogelaar van Nederland is: Leer vogels (her)kennen en word gelukkig! Hoewel er best iets af te dingen valt op dit motto (ook een vogel die je niet herkent is een mooie vogel en kan je gelukkig maken), onderschrijf ik het motto toch. Van vogels kijken word je gelukkig. Hoe meer vogels je dankzij deze inspirerende cursus met vogelgeluiden-cd leert kennen, des te groter het plezier.

Vogels kijken is geluk

Kromme snavels en scherpe klauwen van Nico de Haan

Nico de Haan is een veelzijdig vogelaar én schrijver. Hij leert je in dit prettig leesbare boek roofvogels en uilen te herkennen.

Kromme snavels en scherpe klauwen

Kikker en het vogeltje van Max Velthuis

Tja, ik heb drie kinderen en dan heb je wel eens wat moeten voorlezen. Het liefst koos ik een boek dat ikzelf ook prettig vond om voor te lezen. Nou, aan de prentenboeken van Max Velthuijs kunnen maar weinig andere prentenboeken tippen, kan ik je verzekeren. Waarom weet ik eerlijk gezegd nog steeds niet precies. Het moet de woordkeuze zijn en de zinsobouw. Zo soepel als de verhalen van Velthuijs voorlezen, zo stroef lopen andere en zeker vertaalde verhalen. Kikker en het vogeltje kan in dit overzicht dan ook niet ontbreken. Ook een vogelaar moet soms iets voorlezen.

Kikker en het vogeltje

Mijn reigerparadijs van Erik van Ommen

Een veelzijdig boek voor liefhebbers van vogels, natuur en kunst. Twee jaar lang schilderde, tekende, etste en filmde kunstenaar Erik van Ommen reigers in alle soorten en maten. Het resultaat is een sfeervol boek met schitterend werk van zijn hand. Inclusief tips en trucs om zelf vogels te tekenen en korte videofilms waarin hijzelf aan het werk is.

Het waddenatelier van Erik van Ommen

Een schitterend boek voor liefhebbers van vogels, de wadden, natuur en kunst. Een ode aan het Waddengebied.

Zeg kleine ooievaar wat vlieg jij ver + CD

In de Alblasserwaard is de ooievaar nooit ver weg. Het ooievaarsdorp in Groot-Ammers speelde immers een belangrijke rol bij de herintroductie van deze oerhollandse vogel. Een prentenboek voor kinderen vanaf 3 jaar over een vogel die ook hen tot de verbeelding zal spreken. Eindelijk een prentenboek waarin de dieren zich op een natuurlijke manier gedragen! Ivo de Wijs zong de liedjes in voor de bijbehorende CD.

Vogelkijkgids Nederland

Dit boek biedt een vrij compleet overzicht van alle interessante vogelgebieden in Nederland. KNVV en ANWB werkten samen aan de tot standkoming van deze gids. Het papieren alternatief voor een website als deze.

ANWB / Vogelkijkgids Nederland