Over zeearenden op Goeree-Overflakkee

In de winter is de noordoever van het Krammer een van de beste plekken om zeearenden te spotten. Tussen de dorpen Ooltgensplaat en Oude-Tonge ligt natuurgebied de Krammersche Slikken. Hier overwintert elk jaar een aantal zeearenden. Vanmiddag bezohten we dit gebied en we zagen maar liefst drie zeearenden! Ze zaten alle drie op de grond. Twee op de dammen die honderd meter voor de oever zijn aangelegd om afkalving van de slikken tegen te gaan. Toen ze ons zagen, vlogen ze op. Eén vloog naar links en streek neer in het gras, de andere zeearend vloog in de richting van Oude-Tonge en verdween naar de overkant. Even later hadden we de eerste weer in het vizier met naast zich een tweede zeearend, een opvallend licht exemplaar die eerder vandaag al via Whatsapp was gemeld.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Waar vind je de zeearenden?
De zeearenden zwerven voortdurend in de wijde omtrek van de Krammersche Slikken. Je kunt ze overal tegenkomen: in de Hellegatsplaten, aan het Haringvliet, in de Krammersche Slikken en zo nu en dan zelfs in de polders. Niet gek, want het wemelt in deze hoek van de ganzen, een belangrijk ingrediënt van een zeearend-menu. Zeearenden in de lucht herken je direct aan hun grootte. Zeearenden op de grond natuurlijk ook, maar het valt vaak niet mee om ze op te sporen als ze op de grond zitten. Ze gaan schuil achter een pol of struik of zitten op een dammetje en lijken net een steen. Wees dus een geduldige en volhardende speurder!

Goede uitkijkpunten om zeearenden te zien zijn de twee vogelkijkhutten in de Hellegatsplaten, de vogelkijkhut langs de N59 met uitzicht over het Haringvliet en de dijk langs de Krammersche Slikken waar ik de opname van vanmiddag heb gemaakt. Twee van de beste uitkijkpunten over de Krammersche Slikken heb je aan het einde van de Lodewijksweg, Achthuizen en de Lodewijkseweg, Oude-Tonge (let op het minimale verschil in de benaming!). Ga de dijk over en geniet van het schitterende uitzicht. De beste tijd om deze uitkijkpunten te bezoeken is trouwens de vroege ochtend. Je staat hier aan de zuidkant van het eiland Goeree-Overflakkee en kijkt dus uit op het zuiden. Het grootste deel van de dag staat de zon pal in je gezicht, behalve ‘s ochtends vroeg. O ja, neem op zijn minst een verrekijker mee, en liefst ook een telescoop. Ik hoop dat je de zeearenden met deze aanwijzingen kunt vinden.

Broedgevallen van de zeearenden op Goeree-Overflakkee

In de Hellegatsplaten broedt sinds een paar jaar een paartje zeearenden. Als de eieren worden uitgebroed, houden de zeearenden zich opvallend rustig. Je zult ze dan niet vaak zien. Zodra de kuikens uit het ei zijn gekropen, krijgen beide oudervogels het druk en kun je ze zien jagen in de natuurgebieden rond Ooltgensplaat. Soms mislukt een legsel en dan is het wachten tot het volgende jaar. Zeearenden leggen maar één keer per seizoen eieren.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)