Een ronkende kop, ik geef het toe. Gezonde lucht moet je hebben. En een veilige leefomgeving. En zo nog een paar basisvoorwaarden om op een goede manier te leven. Maar natuuratlassen? Die zitten iets hoger in de behoeftepiramide van Maslow. Je weet wel: hoe hoger in de piramide, hoe meer basisbehoeften er zijn vervuld. Ik weet haast zeker: de natuuratlassen zitten in de hoogte punt van de piramide. De fase waarin je jezelf als mens kunt ontplooien. Wel, dat ontplooien gaat je met deze atlassen wel lukken.
De Flora Zeelandica
Ik heb het allereerst over de magnifieke Flora Zeelandica die onder redactie van Peter Meininger tot stand kwam. Een standaardwerk dat een overzicht biedt van alle wilde planten die in Zeeland leven. Het lijvige boek (dat bespottelijk laag is geprijsd, je kunt wel zeggen: een Zeeuws prijsje), bevat twintig uitgebreide hoofdstukken over allerhande thema’s. Over de flora in de Zeeuwse duinen bijvoorbeeld. Over binnendijks zilt en planten van slikken en schorren. De flora op Deltadammen en wat denk je van de campingfloristiek? En dan natuurlijk het 21e hoofdstuk: honderden pagina’s met beschrijvingen, foto’s en verspreidingskaartjes van wilde planten. De Flora Zeelandica werd uitgeroepen tot de beste Zeeuwse wetenschappelijke uitgave van 2018. En terecht! De eerste druk was binnen de kortste keren uitverkocht. Ik was zo gelukkig één van de laatste exemplaren te kunnen bemachtigen. Het kilo’s zware boek ligt naast me, geopend op de pagina over Tormentil en Kruipganzerik. Gelukkig: de tweede druk is in aantocht. Woon je in Zeeland of omstreken en ben je geïnteresseerd in wilde planten, dan moet je deze natuuratlas zeker hebben! Je kunt hem bestellen bij Ravon.
De Vogelatlas van Nederland
Dan over die andere natuuratlas: de Vogelatlas van Nederland. Die heb ik helaas (nog) niet. Ik moet het doen met de informatie die ik op het wereldwijde web vind. De beloften zijn vele en groot. De Vogelatlas van Nederland, samengesteld door Sovon Vogelonderzoek Nederland, toont de veranderingen en laatste stand van zaken met betrekking tot de vogelpopulaties in ons land. Het belooft een schitterend naslagwerk te worden met fraaie foto’s en kaartjes en grafieken, waardoor je inzicht krijgt in de actuele verspreiding van broedvogels en wintergasten en alle veranderingen daarin. Een prestigieus standaardwerk gebaseerd op 40 jaar vogelonderzoek! Maar liefst 640 pagina’s dik en zo te zien prachtig gebonden uitgevoerd. Dat is ook weer een paar kilo aan papier. Wie vogels kijkt, en zeker wie vogels telt, moet de Vogelatlas zeker hebben. Je kunt er in blijven lezen. De Vogelatlas van Nederland kun je nu al reserveren. Ik weet natuurlijk niet of de verkoop even onstuimig zal zijn als die van de Flora Zeelandica maar toch: weet er snel bij. Of zet hem op je verlanglijst voor Sint of kerst. Reserveren kan hier.