Over strandleeuweriken op de Oesterdam

Hoe kan ik dit bericht anders beginnen dan door even stil te staan bij de roodkeelnachtegaal die momenteel in het dorpje Hoogwoud honderden vogelaars in de ban houdt. Ik kreeg er een sms over van een vriend: een vermakelijk bericht over de allereerste roodkeelnachtegaal in Nederland. Waarneming.nl loopt vol met meldingen én foto’s van deze zeer bijzondere zangvogel die rondscharrelt in Hoogwoudse tuinen. Veel foto’s beelden de roodkeelnachtegaal af met een portie meelwormen aan de voeten. Hopelijk weet de vogel de komende koude dagen te doorstaan. Na de velduilen bij Zevenhuizen, de witkopgors bij Wilhelminadorp nu dus de roodkeelnachtegaal die de aandacht opeist. Ik las op internet dat alles in het dorpje Hoogwoud in goede banen wordt geleid tot en met een betaalde eerste rang aan toe! Ga je er nog een kijkje nemen: veel plezier. Ik hoop dat je hem van dichtbij zult kunnen bewonderen! Wil je weten hoe de roodkeelnachtegaal eruit ziet: kijk in de goedgevulde fotogalerij op waarneming.nl.

banner reisgidsen

Zelf scharrelde ik vanmorgen op de Oesterdam rond. In de hoop strandleeuwerik en sneeuwgors te zien. Na mijn mislukte missie van gisteren met de ijsduiker in Den Haag, was ik wel toe aan enig succes. Maar dat viel niet mee, zelfs niet op de kaarsrechte Oesterdam! De laatste dagen worden strandleeuwerik en sneeuwgors gemeld op het midden van de Oesterdam. Precies een deel waar je niet met de auto mag komen. Eerst het Oosterscheldetalud afgespeurd van het deel dat wel bereikbaar is voor auto’s. Daar ‘slechts’ rotganzen, steenlopers, wulpen en scholeksters. In de verte zag ik twee vogelaars in kenmerkende houding langs het water wandelden. In de auto en hop er naar toe. Parkeren op een pechhaven, praatje maken en jawel: strandleeuwerik en sneeuwgors waren gesignaleerd. Het paartje strandleeuweriken had ik na de tips al snel in de camera. De vogels voelden zich niet heel veilig, kwam er een wielrenner voorbij dan vlogen ze op. Afstand houden dus. Even later zag ik beide vogelaars opnieuw voorzichtig rondsluipen. Je mag me gerust betichten van parasitair gedrag, maar dat kan me niets schelen: ik opnieuw in de achtervolging. En met resultaat: tien schitterende sneeuwgorzen in de camera! Die opname plaats ik later.

Strandleeuweriken en sneeuwgorzen op de Oesterdam
Het deel van de Oesterdam waar strandleeuweriken en sneeuwgorzen verblijven is verboden voor auto’s. Je hebt twee opties: één legale en één discutabele. De legale optie is om op het midden van de Oesterdam de parallelweg in te slaan in de richting van het eiland Tholen en je auto te parkeren waar die niet verder mag. Ga te voet of per fiets verder. De strandleeuweriken en sneeuwgorzen zitten meestal ter hoogte van de bocht en dat is een flink eindje wandelen of pedaleren. De discutabele optie is je auto parkeren op een pechhaven op de N659 vlakbij de bocht. Ik heb de indruk dat de meeste vogelaars deze optie kiezen. De pechhavens zijn daar natuurlijk niet voor bedoeld, dus ik vermoed dat je een probleem hebt zodra een politiewagen zich meldt. Kijk in ieder geval enorm goed uit met uitstappen, oversteken en weer instappen. Het voorbijrazende verkeer is levensgevaarlijk! Ook als het niet druk is op de dam niet argeloos oversteken! Eigenlijk is er nog een derde optie: rij met een tractor of brommobiel de parallelweg op. Voor dat soort verkeer is de parallelweg nu juist bedoeld.