Over sneeuwgorzen op de Oesterdam

Al wekenlang wordt een groepje van tien sneeuwgorzen gemeld op de Oesterdam. Sneeuwgorzen zijn wintervogels die je meestal aan de kust ziet. Nu dus aan de Oesterdam, een gekende locatie voor sneeuwgorzen. Je kunt ze er haast iedere winter zien. Het talud aan de kant van de Oosterschelde is dan ook ideaal terrein voor de prachtige sneeuwgors. Lekker desolaat, veel aanspoelsel, en graszaden te over. Tien sneeuwgorzen, niet moeilijk te vinden zou je zeggen. Dat viel tegen. Gisteren schreef ik al in mijn bericht op de strandleeuweriken, dat tot mijn grote geluk twee andere vogelaars rond scharrelden. Ik heb ze een beetje gestalkt – waarvoor mijn excuses als dit als overlast is ervaren ☺ – en dat leverde me uiteindelijk zowaar de tien sneeuwgorzen op. Met zijn drieën probeerden we ze zo dicht mogelijk te benaderen. Dat lukte aardig, tot een jolige wielrenner dacht dat hij midden op de dag door een feestcomité werd ontvangen en zijn handen in de lucht gooide. Dat was te veel voor de meestal niet al te schuwe sneeuwgorzen.

zeeland

Hoe je de sneeuwgorzen kunt vinden op de Oesterdam
De sneeuwgorzen worden meestal gemeld vanuit het midden en noorden van de Oesterdam. De parallelweg voor langzaam verkeer is daar verboden terrein voor auto’s. Wij parkeerden onze auto’s op een pechhaven langs de provinciale weg. Evenals in mijn bericht gisteren benadruk ik: let op het voorbij razende verkeer! Beter is om je auto op de parallelweg te parkeren en te voet of per fiets verder te gaan, maar ik geef toe: de afstanden waren mij ook te bar, zeker omdat je nooit zeker weet of je de sneeuwgorzen of strandleeuweriken er ook daadwerkelijk zitten.

Hier mijn onbewerkte opname van de sneeuwgorzen. Ik heb eens geëxperimenteerd met het bewerken van mijn opnamen. Dat leverde flink warmere kleurtinten op, maar ook commentaar van vrouw- en dochterlief: het zijn plots meer zomerse dan winterse kleuren. Je kunt de bewerkte opnamen hier bekijken. Ik ben benieuwd welke variant je het mooiste vindt.