roodborsttapuit op de maasvlakte slufter

Over roodborsttapuiten en windmolens

Gisteren waren de roodborsttapuiten de enige zangvogels die ik met de camera wist vast te leggen. Een familie hield zich op bij de Slufter op de Maasvlakte. Vanaf het prikkeldraad en struiken hielden ze de omgeving in de gaten en joegen ze achter insecten aan. En de windmolens boven hen wiekten onverstoord door.

De Slufter ligt op de eerste Maasvlakte. Het is een enorm opslagdepot voor giftig baggerspecie uit het zuidwesten van ons land. Als dat depot ooit nog eens lek slaat, zijn we nog niet jarig. De kans dat zoiets zal gebeuren lijkt me overigens behoorlijk nihil. Als de grote berg zelfs windmolens kan hebben, dan is het geheel sterk genoeg.

Maar over die windmolens wil het ook nog even hebben. Twee weken geleden wandelden we over de Westplaat, en ook al onder die windmolens door. Een fietser passeerde ons en kwam ons even later tegemoet. Vrouwlief stond een eind verderop en hoorde zijn klaagzang over de windmolens aan. Al die jaren was de Westplaat een plek waar je van de stilte kon genieten en nu die windmolens met dat akelige lawaai. Of het Zuid-Hollands Landschap hier toch wel voldoende tegen had geageerd. 

Dat laatste weet ik niet, en ik ga het niet uitzoeken ook. Het voorval toont wel het dilemma aan van windmolens in het landschap. Spuuglelijk zijn ze en ze verpesten menig natuurgebied. Rij de Philipsdam maar eens op. Dat hoeft niet eens, al ver op Goeree-Overflakkee torenen de reusachtige molens boven dorp en polder uit. Zo ook op de Slufter. Nee, staat er ook  maar een zuchtje wind, dan is de Westplaat geen stiltegebied meer. De molens maken een lawaai van heb ik jou daar.  Maar ja. Duurzame energie willen we toch ook allemaal. Ik onthou me voorlopig van een finaal oordeel, hoewel ik de molens waarschijnlijk nooit mooi zal gaan vinden. Geef mij de molen van mijn ouders maar, De Verwachting in Tholen uit 1847 (of een jaar daar ergens in de buurt). Dát zijn nog eens molens!

De roodborsttapuiten trekken zich ondertussen niets aan van de windmolens hoog boven hen. Mannetje, vrouwtje en een jong hebben het prima naar hun zin het struweel rond de Slufter. Het jong liet zich helaas niet filmen, de andere twee wel:

Mannetje en vrouwtje roodborsttapuit.

Boek eens een leuke vogelexcursie:

Regelmatig verzorg ik vogelexcursies in het zuidwesten van Nederland. Natuurgebieden in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant ken ik op mijn duimpje. Ik neem je graag mee naar een natuurgebied naar keuze, of ik stippel een interessante vogeltocht voor je uit langs meerdere gebieden.

Plezier staat daarbij altijd voorop. En maatwerk is altijd mogelijk. Geef dus gerust je wensen op.