Over kleine zwanen in de Alblasserwaard

De kleine zwanen zijn gearriveerd in de Alblasserwaard! Vandaag zag ik een groepje van dertien in een weiland bij Brandwijk foerageren. En even later zag ik ze ook bij Bleskensgraaf, achter Molen De Hoop. Daar zaten ze tussen een grote groep knobbelzwanen, je zou er zo overheen kijken. Kleine zwanen en wilde zwanen lijken erg op elkaar. Als je ze bij elkaar ziet, zijn de verschillen wel duidelijk. De kleine is inderdaad kleiner en het geel op de snavel is bij wilde zwanen flink groter. Het geel komt bij wilde zwanen voorbij de neusgaten en bij zijn kleine neef niet en nooit. Geert Sines heeft op zijn webblog een paar prachtige foto’s geplaatst die het verschil duidelijk in beeld brengen. Doe je je best, dan kun je op één dag alle inheemse zwanen zien: knobbelzwanen en kleine zwanen in de Alblasserwaard en wilde zwanen aan het Oostvoornse Meer of in de Krammersche Slikken.

literatuur

Waar je de kleine zwanen in de Alblasserwaard kunt vinden…
Om te beginnen: ook kleine zwanen hebben vleugels en kunnen goed vliegen. Zitten ze vandaag hier, dan zitten ze morgen daar. Of toch hier. Helaas kan ik geen garanties geven. Maar toch. Vorig jaar zat weken achter elkaar een groepje kleine zwanen in hetzelfde weiland bij Brandwijk als waar ik ze vandaag zag. Het zou zomaar kunnen dat het dezelfde familie is.

De groep kleine zwanen bij Brandwijk verblijft in het weiland ten zuiden van de Brandwijksedijk in Brandwijk. Vorig jaar zag ik ze trouwens ook wel een eindje verderop, ten westen van de Ammersekade in Brandwijk. Wil je de kleine zwanen bij Bleskensgraaf opzoeken, rij dan over de Abbekesdoel. Ik zag ze ten zuiden van deze binnenweg, in het weiland achter de molens. Neem in alle gevallen een goede verrekijker mee en liefst ook een telescoop. De polders zijn uitgestrekt en vaak zitten ze op behoorlijke afstand van de weg.

Hier mijn opname van vanmiddag bij Brandwijk. De kleine zwanen zaten helaas behoorlijk ver weg: