bonte strandloper brouwersdam sjaak huijer

Over kanoeten die hun voedselvoorraden om zeep helpen

De vogeltrek is begonnen en dat is aan de kust al heel zichtbaar. Steltlopers als bonte strandloper, kanoet en drieteenstrandloper melden zich weer op de plaatsen waar je ze mag verwachten. Hoewel één zwaluw geen zomer is, zal ook die ene bonte strandloper niet de winter aankondigen, maar toch. Eén bonte strandloper wist ik maar mooi te filmen en ik hoop dat er nog vele volgen.

Bonte strandloper op de Brouwersdam

En dat viel nog niet mee, daar op de winderige Brouwersdam. Op de Zuidpier van IJmuiden laten de bonte strandlopers zich vaak tot heel dichtbij naderen, maar dit exemplaar op de Brouwersdam was een stuk schuwer. Toen hij schuilde achter een rots, konden we dichterbij hem komen en wist ik dit korte filmpje te schieten. Sjaak had meer geluk, die kon hem vanuit een andere hoek fotograferen zoals je hierboven ziet. De foto boven deze blog is dus van een bonte strandloper. Ik kreeg een reactie van iemand die het maar verwarrend vond. Een artikel over de kanoet met een foto van een bonte strandloper erboven. Ik geef toe: het is wat wonderlijk gekozen door me. Ik zal het nooit meer doen.

De kanoet is een andere bijzondere doortrekker die je momenteel al aan de kust kunt zien. Vanuit de Waddenzee worden al groepen van enkele honderden stuk gemeld. De rest van de Nederlandse kust moet het met kleinere aantallen doen. Geeft niet, ze komen ‘vanzelf’.

Aan die kanoeten kleeft een bijzonder verhaal. Ze vliegen uiteindelijk door tot in Mauritanië aan toe. Dit land, gelegen aan de Afrikaanse kust onder Marokko, heeft een van de belangrijkste waddengebieden ter wereld binnen haar grenzen: Banc d’Arguin. Hier overwinteren honderduizenden, zo niet miljoenen steltlopers van overal over het noordelijk halfrond. Ook kanoeten. Die vreten er zich vet aan een bepaald schelpdiertje, dat ze echter maar moeilijk weten te vinden. Hoe dat komt? Hun ‘zesde zintuig’, nog niet zo heel lang geleden ontdekt door wetenschappers, werkt er niet. Komt door het zeegras dat er groeit. Daardoor werkt dat zintuig niet. Hoe dat zesde zintuig precies werkt weet ik niet. Wel lees ik op Natuurbericht dat het de kanoet in staat stelt schelpdieren in de modder op te sporen zonder ze aan te raken. De wortels van dat zeegras belemmert dat zesde zintuig dus.

 

Maar hoe zit dat nu met de kreet boven deze blog? Wel, de schelpjes die in Banc d’Arguin in de modder verstopt zitten onderhouden een relatie met het zeegras boven hen. De schelpdieren hebben bacteriën in hun kieuwen die een giftige stof omzetten. Zeegras kan niet tegen dat gif, en dus doet die schelp goed werk voor het zeegras. Maar de kanoet wil die schelpjes opvreten! Gelukkig voor het zeegras lukt dat niet zo goed. 

Helaas voor het zeegras kan het in Afrika langdurig heet zijn. Dan sterft het zeegras massaal af en lukt het de kanoeten om de schelpjes even massaal op te vreten. Het zesde zintuig werkt nu immers weer op volle toeren. Geen schelpjes in de modder, dan ook geen zeegras meer. Uiteindelijk vreten de kanoeten zoveel schelpjes op dat het overgebleven zeegras er ook aan gaat. Er blijft een zanderig gebied over dat ook nog eens minder schelpen bevat (immers opgevreten). Lang leve de kanoet die deels verantwoordelijk is voor deze ellende. Ze hebben er zichzelf mee, want hoe minder schelpen, hoe minder te vreten en hoe minder vet de kanoeten. En dat vet hebben ze nodig als brandstof voor de reis terug naar het noorden. Onvoldoende vet betekent een wisse dood ergens tussen Mauritanië en het Hoge Noorden. Pech voor de kanoet.

De kanoet heb ik deze zomer nog niet weten te filmen. Dan maar een filmpje van vorig jaar. Niets mis mee, het was een filmpje van heel dichtbij:

Nuttige adressen:

Klik hier voor informatie over een vogelreis van Banc d’Arguin.

Klik hier voor meer informatie over een waddenarrangement op Terschelling (Kras).

Klik hier voor meer informatie over natuurhuisjes op een van de waddeneilanden (Natuurhuisje).

Een overzicht van de beste telescopen om vogels te kijken van dit moment:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

Een allround telescoop die zeer lichtsterk is en een volkomen natuurgetrouw beeld levert.

Kan de vergelijking met vergelijkbare modellen van Swarovski, Zeiss en Leica prima doorstaan, sterker, presteert vaak nog beter dan de modellen van deze topmodellen die honderden euro's duurder zijn.

Stelt door de dual focus zéér nauwkeurig scherp.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Het paradepaardje van Kowa. Deze scope is voorzien van een groot 99mm zuiver fluorietkristalobjectief dat ook bij weinig licht een geweldig beeld oplevert. Chromatische abberatie is vrijwel volledig geëlimineerd. En daarbij komt dat hij relatief licht van gewicht is.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Heb je een kleiner budget dan is dit een heel goed alternatief als je op zoek bent naar een 'grote' telescoop.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!

Toen ik dit model testte, vond ik hem t.o.v. de Kowa Spotting Scope TSN-66A Prominar de mindere.

Prettig geprijsde allround telescoop met uitstekende beeldprestaties!

Gelukkig hoeft een telescoop niet bovengemiddeld duur te zijn wil hij een excellent beeld leveren. Neem deze Meopta MeoPro 80 HD. Ik vind de kwaliteit van deze telescoop ook uitmuntend, maar de prijs is veel aantrekkelijker dan bovengenoemde modellen. Ik raad je aan om zelf ook deze telescoop eens aan een test te onderwerpen. 

N° 10 Vortex Viper HD 20-60x85

Voor het nog iets kleinere budget. De Vortex Viper heb ik opgenomen in dit overzicht om te laten zien dat je ook me een iets minder groot budget toch een goede telescoop kunt aanschaffen. Natuurlijk, ga je de Vortex Viper vergelijken met één van de 'beesten' hierboven, dan zul je prestatieverschillen gaan zien. Met name in donkerder omstandigheden én bij volledig inzoomen, dus bij sterker vergroten. Maar heb je geen zin om de hoofdprijs te betalen voor een telescoop, dan verzeker ik je dat dat ook niet hoeft. Ook met deze goedkopere telescoop kun je in de meeste gevallen prima uit de voeten.