Over het bijhouden van waarnemingen van vogels

Sommige vogelaars staan er mee op en gaan er mee naar bed: hun lijstjes met vogelwaarnemingen. Ze houden precies bij op welke dag en op welke locatie ze een vogel hebben gezien of gehoord. Doe je dit gedurende een aantal jaar, dan kun je de jaarlijsten gaan vergelijken. En als je het een beetje slim aanpakt, heb je á la minute ook je levenslijst bij de hand. Deze levenslijst biedt een overzicht van alle waarnemingen die je tot nu hebt gedaan. Ik hou zelf geen lijsten bij, maar ik kan me voorstellen dat het erg leuk is om jouw lijsten te vergelijken met die van medevogelaars. Een beetje competitiedrang kan aan vogels kijken een extra dimensie geven. En zeg nou zelf: een aantal zeldzame waarnemingen op je lijst beïnvloeden je zelfbeeld alleen maar positief!

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!

Zoekopdracht

Vandaag voerde iemand in Google de zoekterm hoe houd ik bij welke vogel ik gezien heb in. Dat inspireerde me tot het schrijven van dit bericht.

Je vogelwaarnemingen bijhouden kan op verschillende manieren:

#1. Logboek bijhouden

Het bijhouden van een logboek is de meest traditionele methode: je schaft een schrift aan, of zo’n fraai notitieboek van Paperblanks en noteert je waarnemingen erin. Het nadeel van deze handmatige methode is dat het bijhouden van jaarlijsten en een levenslijst wat gecompliceerd is. Je zult aan het eind van elk jaar als een ouderwetse boekhouder moeten tellen en turven. Dat kan in het digitale tijdperk een stuk eenvoudiger.

#2. Download de Tuinvogelapp van de Vogelbescherming

pimpelmees uitsnede

Kijk, deze manier biedt de moderne vogelaar al meer houvast. De Tuinvogelapp van de Vogelbescherming is een handige tool om je waarnemingen digitaal bij te houden. Een van de onderdelen van de app is het bijhouden van waarnemingen van tuinvogels. De app is verkrijgbaar in de App Store en in Google Play. Dat je de app op je mobiel of tablet installeert lijkt me een enorme verbetering ten opzichte van het schriftje. De invoer van veel waarnemingen in ene keer vind ik wel wat moeizaam op die mobiele apparaten.

Nadeel van deze app is bovendien dat hij wel heel erg op tuinvogels is gericht. Dat is wat beperkt. Weinig mensen zullen in Nederland een paarse strandloper of steltkluut in hun tuin zien foerageren…

#3. Maak een account aan op waarneming.nl

Welke vogelaar kent deze site niet? Op waarneming.nl kun je dagelijks zeldzame waarnemingen bekijken. Je kunt echter ook inzoomen op een gebied om te zien welke vogels er recent zijn gezien. Trouwens, niet alleen vogels. Je kunt er werkelijk ál je waarnemingen in de natuur invoeren. En waarneming.nl biedt nog veel meer!

Je kunt op waarneming.nl een persoonlijk account aanmaken. Heb je dat eenmaal gedaan, dan is het invoeren van je waarnemingen een fluitje van een cent. En voer je je waarnemingen consequent in, dan kun je elk nieuwjaar met een paar muisklikken je jaarlijst presenteren. Én elke dag je levenslijst raadplegen. Heb je een eigen website, dan kun je die lijsten heel eenvoudig presenteren. Kijk maar eens op de website van vogelaar Cornelis Fokker. In het rechtermenu kun je zijn jaarlijsten en levenslijst bekijken. Trouwens, door je waarnemingen op deze website in te voeren, verricht je een goed werk: je ondersteunt het vogelonderzoek in Nederland én je helpt je medevogelaars.

Klik hier om een account aan te maken op waarneming.nl.

#4. Meedoen met Europees vogelonderzoek

Ben je een wereldverbeteraar en wil je een bijdrage leveren aan de Europese broedvogelatlas? Meld je dan aan bij het European Bird Census Council (EBCC), de koepel van organisaties die landelijke vogeltellingen uitvoeren. Je vogellijsten in je vakantiegebieden in het buitenland blijken heel waardevol te zijn. De EBCC verzamelt de waarnemingen van talloze vogelaars in Europa en brengt deze samen in de Europese broedvogelatlas.

Mijn advies

jako van gorsel met verrekijker

De moderne vogelaar die zijn waarnemingen wil bijhouden, doet dit natuurlijk online. Mijn advies is om te kiezen voor optie 3: een persoonlijk account aanmaken op waarneming.nl. Je helpt jezelf, je medevogelaars én het Nederlandse vogelonderzoek.

De beste verrekijkers voor vogelaars

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 300,00

Goede en betrouwbare verrekijkers voor beginnende vogelaars en voor mensen die niet te duur uit willen zijn.

1. Vortex Diamondback HD 10x42

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen

2. Bynolyt Stork WPR 10x42 DCF

Een slank en elegant instapmodel.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld en ook verkrijgbaar als 8x42.

3. Kowa SVII 10x42

Lichtgewicht allround verrekijker.

Volledig multi-coated lenzen.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 750,00

Verrekijkers die net een stapje verder gaan in gebruikte materialen, afwerking en gebruikscomfort. 

1. GPO Passion ED 10x42

Hoogwaardig ED glas.

Ligt zeer prettig in de hand.

Goede beeldkwaliteit, ook als het minder licht is.

De makers hebben hun sporen verdiend bij Zeiss.

2. Bynolyt Yellowbird 8x42

Zeer scherp en lichtsterk beeld.

Zeer prettig gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

3. Hawke Frontier EDX 10x42 

Een hoogwaardige verrekijker voor de allround natuurliefhebber.

Hoogwaardige coatings en prisma's.

Lichtsterk met een hoog gebruikscomfort.

Ook verkrijgbaar als 8x42.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 1.500,00

Topverrekijkers die qua afwerking en gebruikte materialen je nog een stap verder brengen.

1. GPO Passion HD 10x42

Scherp van rand tot rand.

HD glas en meerdere coatings en dus een briljant beeld.

Zeer natuurgetrouwe kleuren.

2. Leica Trinovid HD 10x42

Robuust en lichtvan gewicht.

Haarscherp beeld en briljant beeld.

Zeer nauwkeurig scherpstellen.

3. Swarovski CL Companion 8x30

Een van de beste verrekijkers van dit moment.

Hoogwaardige materialen en coatings.

Heerlijk lichtgewicht.

De beste verrekijkers in de prijsklasse vanaf EURO 1.500,00

Dit zijn de Ferrari's onder de verrekijkers!

1. Swarovski NL Pure 10x42

De nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nog meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 133 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

2. Leica Noctivid 10x42

Het paradepaardje van Leica waarmee je razendsnel en super precies scherp stelt. 

3. Zeiss Victory T*SF 8x42

Het topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!