Wat moeten we zien in Stellendam? Dat vind ik een terechte vraag, want het dorp zelf stelt niet zo heel veel voor. Een oude molen op de dijk, dat is het wel zo’n beetje. Veel meer historisch hart is er niet te bekennen. Geeft niets. Niet elk dorp heet Goedereede of Veere. Maar wat Stellendam wel heeft is een heus kunstwerk in de vorm van een ei. Een natuurkunstwerk dat uniek is in Nederland.
Ik lees erover in de vaste rubriek in Trouw. Elke week kiest Trouw een blikvanger in een museum, die je als bezoeker niet mag missen. En vandaag beschouwt de correspondent de natuur langs het Haringvliet als museum. En daar, na een paar honderd meter door het duin te hebben gewandeld, stuitte hij op een unieke vogelkijkhut. Een hut in de vorm van een ei, en niet zomaar een ei, nee, een ei van een enorme vogel. Vogelobservatorium Tij kijkt uit over het Haringvliet en de eilandjes voor de kust. Het is één van de weinige vogelkijkhutten die door een architect zijn vormgegeven. Architect Thomas Rau tekende voor het geval samen met collega’s van Ro&Ad Architecten. De architecten lieten zich inspireren door de grote sterns die op de eilandjes broeden. Het kunstwerk in de vorm van een ei is eigenlijk een vergrote versie van een ei van de grote stern. ‘De natuur zelf heeft deze vorm voortgebracht, als meester-architect. Een natuurkunstwerk’.
Komt bij dat de hut is opgebouwd uit duurzame materialen. Het riet komt uit de omgeving, vast uit het Zuiderdiep, een uitgestrekt moeras achter het Vogelobservatorium. Het hout is duurzaam en verder liggen er oude bielzen en stenen. Eenmaal binnen zou je kunnen denken dat je in een enorm nest bent aanbeland. Dat was eerlijk gezegd niet mijn ervaring, maar het zou kunnen. Het kunstwerk biedt wel een heerlijk ruimtelijke ervaring. Het is open en licht. Via een wentelplatform kom je hoger en hoger. Door de spleten loer je naar buiten.
Terecht dat Trouw stil staat bij dit natuurkunstwerk. Het heeft een lieve duit gekost, maar dan heb je ook iets. Hopelijk brengt het de mensheid een stapje dichterbij de natuur. En het aardige is: dezelfde architecten hebben op een eiland een eind verderop in het Haringvliet een tweede vogelkijkhut ontworpen. Ik maakte er tijdens mijn bezoek een vlog over het eiland Bliek over.