Over een rietgors in de Rietputten bij Vlaardingen

Begin januari filmde ik sneeuwgorzen op de Oesterdam, twee weken geleden de witkopgors bij Wilhelminapolder en gisteren was een rietgors in de Rietputten bij Vlaardingen aan de beurt. Hij zat voor ons op het wandelpad en liet zich van verrassend dichtbij filmen en fotograferen. Het leek alsof hij door de honger zwak was, maar hij vloog er tenslotte toch kwiek vandoor; het riet in waar hij thuishoort. Ik heb er het boek Vogeldeterminatie eens op nageslagen en wat blijkt: het koppatroon is dat van een mannetje in de late winter. In de vroege winter hebben de mannetjes evenals de vrouwtjes een meer bruine tekening op de kop, maar door slijtage verkleurt de kop langzaam naar zwart.

recensies vogelgidsen

2 reacties op “Over een rietgors in de Rietputten bij Vlaardingen

 1. Hoi Diederik,

  Leuk om je enthousiaste bericht te lezen! Ik vind het erg leuk dat je de baardmannetjes goed hebt kunnen zien. Ja, de Rietputten is een schitterend natuurgebied, dat helaas in zijn voortbestaan wordt bedreigd door de aanleg van een tunnel. Hopelijk vindt ‘men’ er een goede oplossing voor. Als het dan toch niet anders kan, laat de overheid dan elders in de Europoort zo’n rietland aanleggen. Ik ben zelf ook van plan om de Rietputten binnenkort weer eens te bezoeken. Wie weet tot ziens en inderdaad: altijd laarzen meenemen ;-). Veel vogelplezier toegewenst! Hartelijke groet, Jako

 2. Ha Jako,

  Op jouw advies ´als je in de buurt woont, moet je hier een keer langs´ vanmiddag bij de Rietputten in Vlaardingen wezen kijken.
  Wat een prachtig natuurgebied! Hoewel het er drassig was, en ik niet de juiste schoenen aan had (terwijl jij me gewaarschuwd had), heb ik er een uur lang gelopen.
  Een totaalscore van 5 baardmannetjes (4 man, 1 vrouw), 2 rietgorzen, en overige vogels (koolmees, pimpelmees, roodborst, etc). Wat een fantastisch mooie gelegenheid.
  Verrekijker is niet vereist. De baardmannetjes zijn soms op enkele meters te bewonderen. Hier ga ik vaker heen!

  Groeten,

  Diederik

Reacties zijn gesloten.