Over een ijsduiker voor de Brouwersdam

SOVON meldt deze week dat er in de eerste week van 2016 aardig wat ijsduikers zijn gesignaleerd in de Hollandse delta. Op het Veerse Meer, de Brouwersdam, de Oosterschelde en het Krammer-Volkerak worden ijsduikers gemeld. Zelfs in hartje Den Haag verblijft momenteel een ijsduiker. IJsduikers vind ik de slagroom op de taart tijdens een vogelrondje. Ik zag tijdens een strenge winter mijn eerste en vorige ijsduiker. Dat is al meer dan twaalf jaar geleden. Dat was ook op de Brouwersdam, twee winterjassen over elkaar, zo koud was het toen. Vanuit mijn ouwe Citroën BX even een flits van een ijsduiker, met die kenmerkende bult op zijn kop. Hij bleef twaalf jaar onder water. Tot afgelopen zaterdag ongeveer op dezelfde plek hij zich weer meldde. Ook wat verder weg op het water, maar dicht genoeg om nog enigszins acceptabel te kunnen filmen. Een opname voor het bewijs deze keer.

Vogels kijken op de Brouwersdam

IJsduiker in het Laakkwartier in Den Haag
Sinds een week peddelt er een ijsduiker in hartje Den Haag. Hij pendelt tussen de wijken Laakkwartier, Stationsbuurt en Binckhorst. Collega’s uit Den Haag lachten besmuikt toen ik over de locatie begon. Ik moest maar goed op autosleutels en videocamera letten. Ik ga het hopelijk morgen ervaren, mits de weergoden besluiten de malse regenbuitjes over te laten waaien. Hij schijnt bepaald niet schuw te zijn. Rivierkreeften vangt hij waar je bij staat en hij laat zich gewillig fotograferen daar voor de molen op de oever. Op naar de Haagse molen dus. Zie je morgen geen opname van een Haagse ijsduiker voorbij komen, dan weet je dat ik hem finaal heb gemist. Of het dan nog toch een herkansing komt, waag ik te betwijfelen…

Hier mijn ijsduiker op de Noordzee voor de Brouwersdam: