Over de velduilen bij Zevenhuizen (Zuid-Holland)

Het groepje velduilen in de Eendragtspolder bij Zevenhuizen (Zuid-Holland) is deze week een van de smaakmakers voor vogelaars. Tientallen mensen staan met telelenzen, verrekijkers en telescopen naar de velduilen te kijken. Wielrenners stoppen en stappen af, hardlopers houden op met lopen en vandaag voegde ook ik me bij het velduilen-minnende volk. Tot mijn verrassing liet de velduil zich vanmiddag van heel dichtbij bekijken. Heel simpel: aan de andere kant van de sloot. Tientallen mensen vergaapten zich aan deze bijzondere verschijning. Een enkele keer vloog hij op om een paar meter verder neer te strijken. Toen ik arriveerde dwarrelde hij eerst naar de overkant om aan de oever van de Willem-Alexanderroeibaan neer te strijken. Na verloop van tijd vloog hij weer naar de andere kant van de dijk en streek hij neer aan de rand van de akker naast het spruitenveld (dat bijna gerooid is). Uitkijken naar twee kanten dus! Het is echt een bijzondere ervaring om zo’n schitterende uil vlak voor je te zien.

Waar vind je de velduilen?
De Eendragstpolder is een polder achter Zevenhuizen. De opname hieronder maakte ik op vrijdag 18 december aan de Slingerkade bij de Willem-Alexanderroeibaan. De velduilen waren toen al enkele weken aanwezig op deze locatie. Een paar weken geleden ontstond er grote commotie toen bleek dat een drietal velduilen dood werd gevonden. Ook het gedrag van vogelaars en natuurfotograferen was onderwerp van discussie. Inmiddels is er van overlast geen sprake meer. Let er op dat op de Slingerkade een parkeer- en stopverbod van toepassing is waarop actief wordt gecontroleerd. Parkeer je auto aan het begin van de Slingerkade of bij de roeiclub en wandel een stukje. De velduilen zijn nog altijd actief, hoewel je op sommige dagen geduld moet opbrengen. Je moet een beetje geluk hebben dus.

En dan nu mijn opname van de velduil op een kluit. Aan het eind vliegt hij op en weg. Een uitgebreide opname van een vliegende velduil vind je hier.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)