Over de velduilen bij Zevenhuizen (Zuid-Holland)

Het groepje velduilen in de Eendragtspolder bij Zevenhuizen (Zuid-Holland) is deze week een van de smaakmakers voor vogelaars. Tientallen mensen staan met telelenzen, verrekijkers en telescopen naar de velduilen te kijken. Wielrenners stoppen en stappen af, hardlopers houden op met lopen en vandaag voegde ook ik me bij het velduilen-minnende volk. Tot mijn verrassing liet de velduil zich vanmiddag van heel dichtbij bekijken. Heel simpel: aan de andere kant van de sloot. Tientallen mensen vergaapten zich aan deze bijzondere verschijning. Een enkele keer vloog hij op om een paar meter verder neer te strijken. Toen ik arriveerde dwarrelde hij eerst naar de overkant om aan de oever van de Willem-Alexanderroeibaan neer te strijken. Na verloop van tijd vloog hij weer naar de andere kant van de dijk en streek hij neer aan de rand van de akker naast het spruitenveld (dat bijna gerooid is). Uitkijken naar twee kanten dus! Het is echt een bijzondere ervaring om zo’n schitterende uil vlak voor je te zien.

top 10 de allerlaatste

Waar vind je de velduilen?
De Eendragstpolder is een polder achter Zevenhuizen. De opname hieronder maakte ik op vrijdag 18 december aan de Slingerkade bij de Willem-Alexanderroeibaan. De velduilen waren toen al enkele weken aanwezig op deze locatie. Een paar weken geleden ontstond er grote commotie toen bleek dat een drietal velduilen dood werd gevonden. Ook het gedrag van vogelaars en natuurfotograferen was onderwerp van discussie. Inmiddels is er van overlast geen sprake meer. Let er op dat op de Slingerkade een parkeer- en stopverbod van toepassing is waarop actief wordt gecontroleerd. Parkeer je auto aan het begin van de Slingerkade of bij de roeiclub en wandel een stukje. De velduilen zijn nog altijd actief, hoewel je op sommige dagen geduld moet opbrengen. Je moet een beetje geluk hebben dus.

En dan nu mijn opname van de velduil op een kluit. Aan het eind vliegt hij op en weg. Een uitgebreide opname van een vliegende velduil vind je hier.

 

25 reacties op “Over de velduilen bij Zevenhuizen (Zuid-Holland)

 1. De velduilen zit er nog steeds. Parkeer je auto op het eerste parkeerterrein. Bij het eerste spruitenveld zitten er drie. Je auto niet op de dijk parkeren, er wordt streng gecontroleerd!

 2. De velduilen worden elke dag nog steeds gesignaleerd, melden diverse bronnen. Meestal in de ochtend en in de middag. Je moet soms geduld en een portie geduld hebben om ze te zien.

 3. Beste Gerard, ja ik heb het artikel gisteren ook gelezen. Bijzonder triest dat een derde velduil dood is. En bijzonder triest hoe mensen, ook vogelaars en natuurfotografen zich soms a-sociaal gedragen. Dat geldt overigens voor een minderheid. Ik vind het trouwens goed dat politie en gemeente ingrijpen. Ook heb ik mijn bericht over de velduilen (een paar keer) aangepast zoals je misschien hebt gezien. Over de doodsoorzaak van de velduilen is echter meer niet bekend dan wel. Ik volg de soms felle discussies op Facebook, ook naar aanleiding van dit bericht, maar feiten en beeldvorming lopen behoorlijk door elkaar. Het beste is (lijkt mij): blijven genieten van de natuur op de wijze die je zelf kiest, zolang die wijze maar rekening houdt met medemens, dier en openbare orde. Bedankt weer voor je reactie en een goede jaarwisseling toegewenst. Groeten, Jako

 4. Beste Marny, bedankt voor de extra informatie. Ik zal die in mijn bericht verwerken. Groeten, Jako

 5. De uilen zijn gevonden op de plek waar ze ook steeds te zien waren, langs de slootkant. Om deze reden en omdat de bermen daar helemaal kapot gereden zijn, geldt daar vanaf gisteren een stop en parkeerverbod.

 6. Dag Marny, dat is opnieuw een triest bericht. Ik heb de informatie bij mijn berichten aangepast. Vogelaars dienen inderdaad rekening te houden met vogels én milieu. Enig idee waar de velduilen precies zijn gevonden? Wellicht kan ik met die informatie mijn berichten nog iets preciezer aanpassen. Groet, Jako

 7. Inmiddels zijn er al twee uilen dood gevonden. De weg door de polder langs de roeibaan is geen doorgaande weg. Na zonsondergang rijdt daar niemand. Ik kijk uit op de weg en de roeibaan, en dus ook op al de vogelaars. Al zeker vier weken lang ca 40 auto’s per dag. Van 9.00 uur tot 16.30. Natuurlijk verstoort dit de uilen en de andere dieren die daar leven. Normaal gesproken zijn er in dit gebied alleen wandelaars en fietsers. Alleen ten tijde van roeiwedstrijden is het druk, maar dit is slechts een aantal keer per jaar en dan voor hooguit twee dagen. De capriolen die de vogelaars soms uithalen om de beste en mooiste foto zijn bizar. Ook blijven ze liever in de auto zitten en rijden heen en weer langs de polderweg. Waarom niet lopen? Dit doet de natuur geen goed. Het is nu wachten op dode uil nummer 3.

 8. Dag Gerard,

  Bedankt voor je reactie. Je zorg om, in dit geval de velduilen, deel ik. Het is inderdaad bijzonder triest dat er één dood is gevonden, waarschijnlijk dood gereden. Ik heb (nog) geen signalen dat de aanrijding het gevolg is van de toestroom van vogelaars. Die aanrijding kan ook in de schemering hebben plaats gevonden. Het is immers een doorgaande weg door de polder. Zo heb ik helaas al vaker uilen naast de weg gevonden, meestal kerkuilen trouwens.

  Of je er aandacht aan moet schenken is een ander verhaal.

  Tegen pleit inderdaad de verstoring door mensen. Dat is denk ik wel het belangrijkste argument. Maar je kunt in deze tijd van sociale media nauwelijks meer verwachten dat iets onopgemerkt blijft. De velduilen bij Zevenhuizen hebben volgens mij zelfs landelijke dagbladen gehaald. En dan gaat het snel op Facebook en weblogs… Zo ben ikzelf ook op het spoor gekomen van de velduilen, zij het pas na een paar weken. Overigens zijn dit taferelen die ook voor de opkomst van sociale media voorkwamen. Drommen fanatieke vogelaars die stad en land afreizen om een bijzondere vogel te zien halen en haalden regelmatig de pers.

  Een argument voor een artikel als deze op Visdief.nl is dat daarmee ook andere mensen dan alleen ‘insiders’ van bijzondere vogels kunnen genieten. Dat vind ik ook een valide argument. Dat is het doel van Visdief.nl: mensen enthousiast maken om vogels te kijken.

  Ik heb de volgende afweging gemaakt bij het plaatsen van het artikel: op tal van weblogs werd de Eendragtspolder al als locatie genoemd. Door even te Googelen kon iedereen de locatie makkelijk vinden. Ik niet trouwens, ik reed per abuis Zevenhuizen in en heb aan een vriendelijke oude heer de weg naar de Eendragtspolder gevraagd. Hij bleek ook op de hoogte te zijn van de velduilen ter plaatse.

  Dit is een discussie die al vaak is gevoerd. Wil je het soort taferelen als in de Eendragtspolder tegengaan dat is er denk ik maar één optie: je waarneming(en) geheim houden. Nergens vermelden dus en ook niet met grote groepen geestverwanten erop af gaan want ook dat valt op.

  Veel vogelplezier toegewenst!

  Hartelijke groet,

  Jako

 9. Gaaf dat er velduilen in Zevenhuizen zijn, maar het idee om er landelijke aandacht aan te geven betekent bijna altijd het einde van de soort op die plaats. Net als de meeste schaarse soorten is de velduil zeer gevoelig voor verstoring (ook al lijkt het gedrag er soms niet op). Het feit dat er nu al weer eentje is aangereden frustreert me, net als het gedrag van de gemiddelde Nederlandse ‘natuurliefhebber’, mateloos. De meeste mensen staan er puur uit eigenbelang verdringen zich om die foto of stukje film mee te nemen en op facebook of andere website te zetten en lappen vaak alle regels aan hun laars om nog maar dichterbij te komen. En dan is het vaak snel gebeurd en trekt de vogel weer weg, of erger zoals in dit geval. Mijn advies: Als er echt iets speciaals is, geef er geen bekendheid aan of noem alleen de globale omgeving. Onder embargo dingen kenbaar maken bij een natuurorganisatie is ook prima. Op die manier heeft de soort nog een kans.

 10. Hoi Jeffrey,
  Bedankt voor je melding. De velduilen kunnen inderdaad behoorlijk heen en weer schieten van roeibaan naar akker en weer terug. Hopelijk niet meer verkeersslachtoffers! Groeten, Jako

 11. De 27e 2 velduilen waargenomen, vanaf ca. 15.15uur kwam er beweging in.

  Denk dat die dode van de 25e wss aangereden is. Toen ik wegging de 27e vloog er ook een langs de dijk en vloog plotseling de weg over naar de andere kant vlak voor de auto.
  Dus altijd even langzaam rijden en erop bedacht zijn.

 12. Hmm, dat is minder goed nieuws. Hopelijk niet door een gebrek aan voedsel, want dan kunnen ze zich beter allemaal uit de voeten maken.

 13. Helaas vliegt er 1 niet meer….de 25ste lag die dood bij de roeibaan.

  Heb er nog een foto van, maar is helaas minder mooi dan wanneer die vliegt…

 14. Leuk, bedankt voor je reactie! Twee velduilen is ook bijzonder, ik heb er één gezien. Veel vogelplezier verder! Groeten, Jako

 15. Vandaag 26-12 ook maar eens gaan kijken, heb er twee gezien, stond best veel wind, volgens vaste bezoekers komen ze na 2 uur, toen was ik al weg.

 16. Zojuist (25/12/2015 om 12.45 uur) kreeg ik het bericht dat er vanmorgen nog een velduil is gezien. Ze zijn er dus nog. Groet Jako

 17. Gisteren, 23/12/2015, zijn de velduilen nog gezien in de Eendragstpolder bij Zevenhuizen. Wel lijkt het erop dat een aantal velduilen de polder heeft verlaten. De velduilen die er nog rondvliegen, zouden minder honkvast zijn, oftewel: ze zwerven door de hele polder. En dat betekent dat het goed zoeken is om ze te vinden. Mijn tip: zie je ergens veel auto’s en mensen staan (met fotocamera’s), dan is de kans groot dat daar een velduil zit. Ik hoop dat je ze zult zien! Veel vogelplezier toegewenst. Groet, Jako

 18. Beste Aad,
  Dat is best bijzonder. Ik las vandaag op Facebook een bericht dat er gisteren met die wind geen enkele was gezien. Vandaag weer wel, ondanks de harde wind. Het blijft een prachtig zicht, hopelijk blijven ze nog een tijdje! Groeten en bedankt voor je reactie, Jako.

 19. Hoi Peter,

  Dank je voor je reactie en aantekening. Ik zal je mijn tekst een beetje aanpassen, want zoals ik het nu formuleer is het iets te stevig. Nogmaals dank en veel vogelplezier toegewenst! Groeten, Jako

 20. Ik ben de 17e geweest en wel degelijk i gevoerd. Het rare is dat ik mijn waarneming niet terug kan vindnikswel in mijn persoonlijke lijst. Heel veel staan als verborgen, denk dat ze de drukte op de dijk willen vermijden
  Heb dit vorig jaar met de rose spreeuw vlaardingen meegemaakt. na dat ik de plek had gevonden werd er niks weergegeven. Op last van de bewoners

Reacties zijn gesloten.