Oranje zandoogje (Pyronia tithonus)
Met het oranje zandoogje is iets grappigs aan de hand in ons land: je hebt een populatie in het zuidwesten van ons land, en een populatie in het noordoosten. En daartussen? Nauwelijks oranje zandoogjes. Hoe dat komt, weet ik niet. Ondertussen is het een algemene dagvlinder in Nederland. Veel mensen zullen hem echter nog nooit hebben gezien, omdat hij vooral op ruige terreinen leeft. En ondanks dat hij oranje is, valt hij toch niet erg op.

Uiterlijk
Het oranje zandoogje is zoals de naam aangeeft: oranje. Op zowel de boven- als de onderzijde domineert het oranje. In de punt van de voorvleugel prijkt een zwart oog met een dubbele witte kern. Een fraaie dagvlinder die je zeker eens van dichtbij moet bekijken.

Leefgebied
Het oranje zandoogje kom je tegen in ruige terreinen die kruidenrijk zijn. Denk aan bermen, bosranden, struweel, duingebied met open stukken, enzovoort.

Vliegperiode
Het oranje zandoogje is een echte zomervlinder. Hij vliegt van juni tot en met augustus. Dat het een zomervlinder is, zie je ook aan zijn gedrag. Je ziet hem vaak en langdurig zonnen.

Gelijkende soorten
In Nederland lijkt vooral het bruin zandoogje op het oranje zandoogje. Maar zo moeilijk is het niet om beide soorten uit elkaar te houden. Kijk maar in je vlindergids. Het bruin zandoogje is echt bruin (waarbij de vrouwtjes een oranje veeg op de vleugels hebben, maar dat oranje is veel minder dominant).

Tips van visdief

veldgids dagvlinders

zakgids dagvlinders

dagvlinders veldgids voor Europa en noordwest afrika