grauwe vliegenvanger maasvlakte westplaat trekvogel

Opnieuw een vliegenvanger, nu een grauwe

Gisteren liet ik op de Westmaas mijn blik vallen op een jonge bonte vliegenvanger. Die ik overigens eerst bijna voor een grauwe hield. Gelukkig liepen er drie heren rond die al snel fluisterden dat het een ‘jonge bonte’ was. Nou, dat was mooi, want een bonte had ik slecht één keer eerder gezien. Op dezelfde plek trouwens. De grauwe vliegenvanger vloog er ook rond en ik wist ook hem te filmen. Je kunt het filmpje hieronder bekijken.

De grauwe vliegenvanger is een vrij algemene trekvogels, lees ik het Handboek Vogels van Nederland en België, de informatiebron over vogels die ik heel vaak raadpleeg. ‘De trekvogels zijn voornamelijk Belgische, Nederlandse, Duitse en Deense broedvogels.’ Die Belgische vogels vliegen vooral tijdens de voorjaarstrek door, vermoed ik. De vogels die je nu ziet komen uit de andere landen. Wat ik echter ook lees is ronduit verbazingwekkend: de vogels overwinteren in zuidelijk Afrika! Dat is voorwaar geen misselijk eind om te vliegen! Als je bedenkt dat de grauwe vliegenvanger niet zwaarder weegt dan slechts enkele tientallen grammen, dan is dat toch een wereldprestatie?

De grauwe vliegenvanger zag ik al vaker, maar nu ook weer niet héél vaak. Mijn eerste waarneming was die in onze tuin in Tholen. Gedurende één zomer ving hij vanaf de schutting vliegen, vlinders en andere insecten die voorbij vlogen. Want de grauwe is op en top een vliegenvanger. Hij vangt vliegen en andere insecten. En hij vangt ze ook nog eens vliegend. Je ziet hem in het filmpje in de top van de struik zitten. Zijn ogen spieden voortdurend in het rond. Komt een vlieg voorbij, dan vliegt hij op en vangt hij het insect in volle vlucht. Is het doodstil en zit hij redelijk dichtbij dan kun je soms zijn snavel dicht horen klappen. Het leuke is dat de vliegenvanger na de korte vlucht meestal zo ongeveer op het vertrekpunt terug gaat zitten.

Wil je de grauwe vliegenvanger een dienst bewijzen, hang dan eens een nestkastje op (helemaal niet duur). Dat kan zelfs bij de voordeur. Een aantal jaar geleden riep onze buurman ons. Er broedde een vogel naast zijn deur, maar welke soort? Het bleek een grauwe vliegenvanger te zijn. En zo ongeveer in datzelfde jaar haalde een grauwe vliegenvanger uit Nieuw-Lekkerland de lokale krant. Er zat er één in een kerstkrans te broeden die nog aan de voordeur hing. Laat maar komen die grauwe vliegenvangers. Zolang ze maar niet de zeldzame dagvlinders voor mijn neus wegkapen. Want ook dat is een verhaal dat ik ooit las. Had iemand met veel zorg en moeite een koninginnenpage groot gebracht in zijn vlinderkasje. De prachtige vlinder kroop uit de cocon, warmde zich op en maakte zijn eerste vleugelslagen… om regelrecht en onmiddellijk in de snavel van een grauwe vliegenvanger te verdwijnen.

Grauwe vliegenvanger op de Westplaat.

De beste verrekijkers voor wandelaars (want licht en compact):

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Kowa geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker maar wel een stuk duurder dan de vorige.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski Swarovski NL Pure 8x32 verrekijker is de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks