grauwe vliegenvanger maasvlakte westplaat trekvogel

Opnieuw een vliegenvanger, nu een grauwe

Gisteren liet ik op de Westmaas mijn blik vallen op een jonge bonte vliegenvanger. Die ik overigens eerst bijna voor een grauwe hield. Gelukkig liepen er drie heren rond die al snel fluisterden dat het een ‘jonge bonte’ was. Nou, dat was mooi, want een bonte had ik slecht één keer eerder gezien. Op dezelfde plek trouwens. De grauwe vliegenvanger vloog er ook rond en ik wist ook hem te filmen. Je kunt het filmpje hieronder bekijken.

De grauwe vliegenvanger is een vrij algemene trekvogels, lees ik het Handboek Vogels van Nederland en België, de informatiebron over vogels die ik heel vaak raadpleeg. ‘De trekvogels zijn voornamelijk Belgische, Nederlandse, Duitse en Deense broedvogels.’ Die Belgische vogels vliegen vooral tijdens de voorjaarstrek door, vermoed ik. De vogels die je nu ziet komen uit de andere landen. Wat ik echter ook lees is ronduit verbazingwekkend: de vogels overwinteren in zuidelijk Afrika! Dat is voorwaar geen misselijk eind om te vliegen! Als je bedenkt dat de grauwe vliegenvanger niet zwaarder weegt dan slechts enkele tientallen grammen, dan is dat toch een wereldprestatie?

De grauwe vliegenvanger zag ik al vaker, maar nu ook weer niet héél vaak. Mijn eerste waarneming was die in onze tuin in Tholen. Gedurende één zomer ving hij vanaf de schutting vliegen, vlinders en andere insecten die voorbij vlogen. Want de grauwe is op en top een vliegenvanger. Hij vangt vliegen en andere insecten. En hij vangt ze ook nog eens vliegend. Je ziet hem in het filmpje in de top van de struik zitten. Zijn ogen spieden voortdurend in het rond. Komt een vlieg voorbij, dan vliegt hij op en vangt hij het insect in volle vlucht. Is het doodstil en zit hij redelijk dichtbij dan kun je soms zijn snavel dicht horen klappen. Het leuke is dat de vliegenvanger na de korte vlucht meestal zo ongeveer op het vertrekpunt terug gaat zitten.

Wil je de grauwe vliegenvanger een dienst bewijzen, hang dan eens een nestkastje op (helemaal niet duur). Dat kan zelfs bij de voordeur. Een aantal jaar geleden riep onze buurman ons. Er broedde een vogel naast zijn deur, maar welke soort? Het bleek een grauwe vliegenvanger te zijn. En zo ongeveer in datzelfde jaar haalde een grauwe vliegenvanger uit Nieuw-Lekkerland de lokale krant. Er zat er één in een kerstkrans te broeden die nog aan de voordeur hing. Laat maar komen die grauwe vliegenvangers. Zolang ze maar niet de zeldzame dagvlinders voor mijn neus wegkapen. Want ook dat is een verhaal dat ik ooit las. Had iemand met veel zorg en moeite een koninginnenpage groot gebracht in zijn vlinderkasje. De prachtige vlinder kroop uit de cocon, warmde zich op en maakte zijn eerste vleugelslagen… om regelrecht en onmiddellijk in de snavel van een grauwe vliegenvanger te verdwijnen.

Grauwe vliegenvanger op de Westplaat.

De beste verrekijkers voor wandelaars (want licht en compact):