eider bij gorishoek

Opmerkelijk: een eidereend bij Gorishoek

Op nieuwjaarsdag ging ik er in de morgen op uit. Ik sliep bij mijn ouders op Tholen en dus lag het voor de hand om weer eens naar de Karrenvelden bij de Oesterdam te gaan. Maar daar waren de vogels behoorlijk schrikachtig, toen ik kwam aanrijden vlogen ze meteen op. Misschien het resultaat van het vuurwerk? Ik zag zelfs bij dit natuurgebied een paar uitgebrande vuurwerkpotten staan. Wie verzint dit nou weer?

Langs de Oesterdam was het al iets drukker, maar dat verslag volgt nog. Aan het eind van de ochtend belandde ik op Gorishoek, altijd een mooi punt om de Oosterschelde te overzien. En je maakt er kans op verrassende waarnemingen. Neem nu de eidereend die ik er filmde. Die had ik daar nog nooit eerder gezien. Zo diep landinwaarts een eider te zien, dat mag je best opmerkelijk noemen. Ze was helemaal alleen. Geen mannetje te zien. En dat terwijl je nu op de Brouwersdam getuige van de intensieve balts van de eiders kunt zijn.

Een tiental mannetjes omringen één vrouwtje en doen hun best om indruk te maken. Gooit het ene mannetje zijn kop in de nek, dan kunnen de andere niet uitblijven. Soms duikt het vrouwtje onder en duiken de mannetjes haar achterna. Hoe ik al dat gedrag moet interpreteren vind ik lastig. Het komt op mij over dat de vrouwtjes er soms genoeg van hebben, maar ik denk dat dat al te menselijk is gedacht. Hoe een eider(vrouwtje) ‘denkt’ is mij niet bekend.

Het klinkt misschien een beetje gek, maar ben ik op Gorishoek, dan hoop ik op het grijze weer van nieuwjaarsdag. Voeg er een zachte doch gure wind aan toe en het feest is compleet. Ga je in de winter aan de kust vogels kijken, dan moet je een beetje rillen, nietwaar? Dikke truien aan, een extra broek, warme schoenen. En op gezette tijden een restaurant in om een kop heet vocht te bestellen. Geweldig. Niet voor niets is Gorishoek voor mij één van de mooiste plekjes langs de Oosterschelde.

Hier mijn filmpje van de eider bij Gorishoek: