Op zoek naar een natuurboek? Bekijk hier mijn toplijsten

Miljoenen artikelen

Lekker de natuur in: vaak neem je dan een boek mee. Een veldgids om vogels of planten te herkennen. Of een inspirerend boek om in weg te dwalen? Bekijk hier mijn toplijsten voor de beste natuurboeken in allerlei categorieën.

Vogels kijken

Ben je een vogelaar of wil je dat worden? Een goede vogelgids is een onmisbaar instrument om vogels te herkennen. En wil je weten hoe het er voorstaat met ‘jouw’ vogels, lees dan bijvoorbeeld één van deze naslagwerken over vogels. Wil je je kind helpen om vogels te herkennen, dan is dit overzicht van vogelgidsen voor kinderen misschien iets voor jou. En wat denk je van roofvogels? Veel mensen zijn gefascineerd door deze indrukwekkende vogels. Deze boeken over roofvogels helpen je ze te herkennen en te begrijpen.

Reizen & wandelen

Niets heerlijker dan een weekendje of vakantie in de natuur. Deze natuurreisboeken en wandelgidsen wijzen je ongetwijfeld de weg naar een mooi gebied. En zoek je het verder weg en zoek je een aangename combinatie van natuur en cultuur, bekijk dan dit overzicht van de mooiste bucketlists reizen eens.

Wildplukken & tuinieren

Veel mensen hebben groene handen. Wat een geluk! Met deze boeken voor wildplukkers en tuinierders kun je meteen aan de slag. Tover je tuin om in een lustoord voor vogels en insecten. Of trek de natuur in om eetbare planten en paddenstoelen te oogsten. Als je paddenstoelen wilt oogsten, moet je natuurlijk wel zeker weten dat het eetbare soorten zijn. Met de beste paddenstoelengidsen leer je ze herkennen.

Insecten

Je hebt het vast gelezen: met de insectenpopulaties in ons land is het niet best gesteld. Gelukkig gonst het op veel plekken nog steeds van de insecten. In deze insectenboeken raak je niet uitgekeken op deze bijzondere dieren. Een aantal van deze insectenboeken zijn ook geschikt als cadeau, en daarom stelde ik ook dit overzicht van cadeauboeken over insecten samen. Ben je in het bijzonder geïnteresseerd in bijen, bekijk dan mijn overzicht van de mooiste bijenboeken. Echt een aanrader. En stap in je in de zomer over op het bekijken van vlinders, dan moet je dit overzicht van de beste vlinderboeken beslist hebben gezien.

Lekker lezen

En natuurlijk kun je gelukkig nog genieten van allerhande natuurboeken. Elk jaar verschijnen er nog prachtige leesboeken waarin je in gedachten kunt dwalen door de natuur. Deze interessante natuurboeken zijn heerlijk om te lezen tijdens de lange winteravonden. Wil je jezelf laven aan de nieuwste wetenschappelijke inzichten over de intelligentie bij dieren, lees dan één van deze boeken over slimme dieren. En dan nog een tip: mijn collega’s van Atlas Contact geven de befaamde Vogelserie uit. Stuk voor stuk boeiende vogelboeken die geschreven zijn door de beste natuurschrijvers. En lees je liever een roman, dan kun je grasduinen in mijn recensies.

Boeken over evolutie

Veel mensen houden zich intensief bezig met de oorsprong van het leven. Wetenschappers bijvoorbeeld, maar ook gelovigen die zich afvragen hoe het leven op aarde is ontstaan. Deze boeken over evolutie zijn geschreven door vooraanstaande biologen en natuurkundigen. Ben je meer geïnteresseerd in de levensbeschouwelijke aspecten, bekijk dan mijn overzicht van boeken over schepping en evolutie.