middelste bonte specht landgoed mattenburgh

Op zoek naar de middelste bonte specht

Vandaag stond weer een vogeltocht gepland. Ons vaste rondje over Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee waren we voor even beu. En dus kozen we voor Brabant als bestemming. Eerst een stop voor vestingstadje Willemstad om de kolonie aalscholvers en blauwe reigers te bewonderen. En toen door naar Landgoed Mattemburgh bij Bergen op Zoom om te speuren naar drie soorten bonte spechten: de kleine, middelste en grote bonte specht. Groene en zwarte specht waren natuurlijk ook welkom op onze fictieve daglijst. De foto boven dit artikel is trouwens géén middelste bonte specht, maar daarover later meer.

Landgoed Mattemburgh leent zich uitstekend voor een stevige wandeltocht door het bos en langs de landerijen. Wij kozen uiteraard voor het bos, want daar zijn nu eenmaal de meeste spechten te verwachten. Het bleef echter lange tijd stil met de spechten. Waren we misschien al te laat op de dag? Of zijn de spechten toch zo actief nog niet in deze tijd van het jaar? Tot we ergens halverwege een wandelpad, midden in het bos, opeens een stel grote bonte spechten hoorden. Niet de vurig gehoopte soort, maar die was toch mooi maar gezien.

We liepen een blok om, zonder resultaat. Bij de beukenlaan tegenover Hildernisse, waar we onze wandeling waren begonnen, hoorden we plotseling een middelste bonte specht. We speurden de boomtoppen af, zonder resultaat. Een kleine bonte specht (filmpje uit 2019, opgenomen in de bossen bij Hilversum) zag nu ook plots achter ons. Sjaak bleef de kleine bekijken, ik liep snel naar het wandelpad langs het weiland. De middelste bonte specht leek daar naar toe te zijn gevlogen. Er staat daar een rij stokoude eiken. Ideaal leefgebied voor de middelste bonte specht, dacht ik.

En jawel hoor, daar kroop een specht te voorschijn. Mijn statief werkte echter niet bepaald mee. Met maximale zoom bleef het ding maar trillen. De korte fragmenten die min of meer zijn gelukt, zie je natuurlijk terug in de vlog hieronder. En zo zagen we vandaag de drie soorten bonte spechten. De groene en de zwarte specht zagen we helaas niet.

De foto’s die Sjaak nam van de kleine bonte specht en de middelste bonte specht waren helaas te vaag. Daarom boven deze blog een foto van een grote bonte specht, wel gemaakt tijdens onze wandeling over Landgoed Mattenburgh.

Ook spechten kijken?

Landgoed Mattemburgh is een geweldig landgoed om te fietsen, en vooral te wandelen. Je wandelt over de Brabantse Wal, een prachtig natuurgebied waar bos, weiland, moeras en meer elkaar afwisselen. De percelen rond de kruising Vossenweg / Hildernisse zijn het leefgebied van de drie soorten bonte spechten. Let op: parkeren kan daar niet of nauwelijks. Je kunt beter parkeren bij parkeerplaats Landgoed Mattemburgh aan de Antwerpsestraatweg. Vandaar uit is het heerlijk wandelen naar de Vossenweg. En onderweg maak je natuurlijk ook kans op de spechten.

Beschik je over een tuin, dan kun je natuurlijk ook proberen vanuit het raam spechten te zien. In dit artikel lees je hoe je spechten naar je tuin kunt lokken.

Wanneer de bomen in blad staan, gaan de spechten schuil achter het loof. Je ziet ze dan niet zo heel makkelijk. Maar ook als de bomen nog kaal zijn, is het vaak een hele klus om ze te vinden. Vaak moet je op je gehoor afgaan om ze te ontdekken. Ken je de geluiden van de spechten nog niet, dan adviseer ik je om je goed voor te bereiden. Beluister op de website van Vogelbescherming Nederland de geluiden.