brandganzen bij bleskensgraaf

Op zoek naar brandganzen en een paar kolganzen

Wintertijd is ganzentijd. Niet voor niets is in de Vogelscheurkalender 2020 de kolgans Vogel van de week in januari. De akkers en weilanden herbergen in de wintermaanden honderdduizenden ganzen. En ook aan de kust, op het wad en in de kwelders, zie je soms enorme groepen. En daarom na mijn vlogs over de rotgans en de toendrarietgans nu een vlog over de brandganzen en kolganzen in de Donkse Laagten, een natuurgebied in de Alblasserwaard.

In en rond de Donkse Laagten kan het letterlijk wolken van de brand- en kolgansen. Als het plasdras-gebied langs de Geerweg volstaat met brandganzen en er wiekt een buizerd over dan is het gegak oorverdovend. Toch wel een mooi geluid hoor, hoewel ik brandganzen eerlijk gezegd zelden bekijk. Het zijn zo ongeveer de huismussen van het platteland tegenwoordig, zeker in de winter. Brandganzen broeden tegenwoordig ook in ons land, dus aan deze ganzensoort geen gebrek!

Vanmorgen ging ik dus naar de Donkse Laagten. De ganzen liepen weliswaar niet in het natuurgebied, maar net uitbuiten. Tegen het licht in filmde ik ze met op de achtergrond het dorp Bleskensgraaf en de molen. Dus blief je die brandganzen niet, dan ga je maar voor het fraaie uitzicht de polder in.

In mijn vlog hieronder sta ik langs de Geerweg bij Bleskensgraaf. Ik noem ook nog een boek, namelijk De rotgans van Barwolt Ebbinge. In dit boek las ik dat de rotgans gemiddeld om de drie minuten een keutel legt. Ik vermoed dat andere ganzen hem in dit opzicht navolgen.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)