marko oudenaarden deltasafari delta safari klein

Op safari in de delta

Zaterdag was ik te gast bij de mensen van de Vogelwerkgroep Biesbosch. Ze stonden er trekvogels te tellen, van toendrarietgans tot morinelplevier. Tot ik hoorde dat er iemand van Delta Safari aanwezig was. Het enige dat ik wist van Deltasafari was dat ze vaartochten op de Noordzee organiseren om zeevogels te zien. Dat heeft natuurlijk de belangstelling van de Zeeuw die ik ben. En dus maar eens een praatje aangeknoopt met Marko Oudenaarden, een van de oprichters van Delta Safari. ‘Als de vogels niet naar jou toe komen, dan gaan wij naar de vogels toe,’ is zijn motto. ‘Vijftig kilometer de Noordzee op’.

Zo’n zeevogeltocht is me al door diverse mensen aangeraden. De één vertrekt vanuit Den Helder en een ander geloof ik vanuit IJmuiden. De boten die Delta Safari inzet liggen op de Neeltje Jans, in de monding van de Oosterschelde dus. Meeuwen zien ze, soms wel tien soorten. Natuurlijk de gewone, als kokmeeuw, zilvermeeuw en kleine mantelmeeuw. Maar ook Pontische meeuw, geelpootmeeuw, dwergmeeuw en soms een drieteenmeeuw. Die komen af op het visafval dat overboord wordt gekieperd. En datzelfde visafval trekt jan-van-genten aan, en wat dacht je van de verschillende soorten jagers?

Zou ik vanaf een boot een beetje fatsoenlijk kunnen filmen? Tot de vaste deelnemers behoren vogelaars en fotograferen. Een foto maken van een vliegende meeuw is vanaf een boot wel te doen, denk ik. Maar filmen vanaf een statief? Vliegende vogels zijn aan wal al nauwelijks te filmen. Nu ja, ik ga het binnenkort eens oefenen vanaf een ponton. Een andere factor waar je rekening mee moet houden op de Noordzee is natuurlijk de ziekte die je groen doet uitslaan. Maar daar kun je iets aan doen, vertelt Marko in dit filmpje. ‘Stevig blijven eten, naar de horizon kijken en een pilletje. En helpt dat niet, dan neem je het maar voor lief.’

Er ontspon zich spontaan een gesprek voor de camera. Waarbij ik pas bij thuiskomst zag dat de positionering van de camera wel iets beter had gekund. Maar goed, het gaat om het verhaal van Marko en die staat er uitstekend op. Een leuk verhaal over een bijzondere manier om zeevogels te zien.

PS. Dit is geen gesponsorde blog/vlog. Gewoon een gesprek in de natuur over passie voor de natuur.

In gesprek met Marko Oudenaarden van Delta Safari

De mooiste natuurboeken voor aan de kust:

Een heerlijke gids om mee te nemen tijdens je dwaaltochten langs de kust.

Een fraaie en betaalbare gids voor wie de natuur wil beleven op strand en wad.

Een handige en overzichtelijke kaart van de meest voorkomende kustvogels (plus een enkele zeldzame soort erbij).

De meest populaire vogelgids van Nederland en België met natuurlijk alle kustvogels in detail beschreven en afgebeeld.

Handig en compact vogelgidsje voor aan de kust. Voor de 'gewone' natuurliefhebber.

Handige uitvouwkaart om kustdieren te herkennen. En aantrekkelijk geprijsd bovendien.

Een klein en compact veldgidsje voor iedereen regelmatig de kust bezoekt.

Een uitstekende gids om strandfossielen op de Zeeuwse stranden te determineren.

Een leuk boekje voor jong én oud. Herken dieren en planten aan de kust.

Voor iedereen die van de onderwaternatuur in de Middellandse Zee wil genieten.

Een juweel van een boek. De Noordzee en haar vogels komen tot leven!