Rondreis Sicilië

Op rondreis door Sicilië, wat ga je doen en waar moet je heen?

Ga je op rondreis, dan zijn twee dingen erg belangrijk. Allereerst wil je weten waar de mooie plekken zijn, en ten tweede wil je weten wat er allemaal te doen is. In dit geval hebben we het over het grootste eiland van de Middellandse Zee: Sicilië. Een rondreis door het prachtige Sicilië, ook wel ‘trinakria’ (eiland met de drie punten) genoemd vanwege haar vorm, biedt veel gaafs om te doen en de natuur is er wonderschoon. Het landschap is veelal rotsachtig en vulkanisch maar kent ook uitgestrekte wijnvelden en serene stranden. De zomers op het de trinakria zijn lang en warm, dus ook voor een strandvakantie ben je hier op de juiste plek. Er is naast strandhangen echter nog genoeg te doen, denk bijvoorbeeld aan vulkanen beklimmen, cultuur snuiven in de verscheidene stadjes of een wijnproeverij, om maar iets te noemen. Hieronder hebben we drie aanraders op een rijtje gezet zodat jij jouw rondreis door Sicilië tot een topvakantie kunt maken!

Rondreis Sicilië

Etna

Sicilië kent een vulkanisch landschap, en dat er een vulkaan op het eiland is moet dan ook niet als een verassing komen. De etna vulkaan is een stratovulkaan -relatief grote explosies- en ongeveer 3000 meter hoog. Tevens is dit de meest actieve vulkaan ter wereld, en dus absoluut een must-see tijdens je rondreis door Sicilië. De lavagrond rondom de vulkaan is rijk aan voedingstoffen, wat zorgt voor vele sinaasappel-, citroen-, olijf- en walnootbomen. Vanuit Catania kun je de vulkaan beklimmen, en er rijden ook busjes naar de gondel die je nog verder omhoog brengt. Het hoogteverschil kan voor flink wat temperatuurdalingen zorgen, dus wees daarop voorbereid! En neem stevige wandelschoenen mee 😉.

Rondreis Sicilië Palermo

Cultuur en architectuur

Om een goed beeld te krijgen van een (ei)land wil je meerdere plekken bezoeken, en dat is dan ook wat we aanraden om te doen tijdens je rondreis door Sicilië. Door de eeuwen heen is het eiland beïnvloed door meerdere culturen, en dat zie je nog sterk terug in de architectuur. Ondanks dat de overheersende bouwstijl (neo)klassiek is, zie toch veel Moorse en Normandische invloeden terug. Denk aan het gebruik van meer kleur en patronen bijvoorbeeld. Veel plekken hebben iets weg van Zuid-Spanje of het Midden-Oosten, want ook daar zijn de Moorse invloeden in de architectuur zichtbaar. Mooie plekken in Sicilië die je absoluut gezien moet hebben op je rondreis zijn de Piazza del Duomo in Catania (goed te combineren met een meerdaagse trip en de Etna), Erice Kasteel in Messina en met name de Monreale Cathedral vlakbij Palermo. Ook raden we aan om vooral in de non-toeristische restaurantjes te gaan eten en met locals te praten, die zijn namelijk erg vriendelijk en kunnen je veel over het eiland vertellen.

rondreis siclie stromboli

Eolische eilanden

Tot slot de Eolische eilanden. Dit is een eilandengroep gelegen ten noorden van Sicilië, en vernoemd naar de god van de wind omdat ze zo blootgesteld zijn aan de elementen. De eilanden zijn prachtig, en veel filmsterren hebben hier een huis om tot rust te komen. Een aantal eilanden zijn vulkanen, maar er is nog maar 1 actief, Stromboli. De dorpjes op de eilanden zijn klein, sfeervol en het leven verloopt er vredig en rustig. Er is een klein haventje, vele smalle straatjes en een kalme sfeer. Ga je op rondreis door Sicilië en wil je op een prachtige plek wandelen, dan raden we de Eolische eilanden absoluut aan, juist vanwege de rust en de schoonheid van deze plek.