ijseenden op de brouwersdam

Op naar de ijseenden!

‘Het kerngebied in de Voordelta ligt langs de Brouwersdam,’ lees ik in de Vogelatlas van Nederland, mijn favoriete vraagbaak als het gaat om vogels in Nederland. Ik heb het over de ijseenden die in Nederland overwinteren. Dat zijn er zoveel niet, maximaal 150, en dan vind ik het best bijzonder dat ik ze weer zie. Zoals vorige week. Twee stuks, inderdaad voor de Brouwerdam.

De laatste keer dat ik ijseenden zag, was alweer in 2016. Precies drie jaar geleden, ook al rond kerst. Omdat het toen iets rustiger was en ik ze van dichtbij kon filmen, heb ik die beelden ook in mijn vlog verwerkt. Mijn eerste waarneming ooit staat ook in mijn geheugen gegraveerd: in het Schelde-Rijnkanaal, voor het gele bord dat boten naar de vluchthaven wijst. In welk jaar dat precies was, dat weet ik helaas niet meer.

Vorige week was het water ronduit onstuimig. Een harde wind uit het zuidwesten blies hoge golven op het water. En soms regende het flink. Gure omstandigheden om dan vogels te kijken aan de Brouwersdam, maar wel heerlijke omstandigheden. Eerst lekker kleumen op de dam en daarna opwarmen in een restaurant of strandtent.

Ik haalde hierboven de Vogelatlas van Nederland al aan. De informatie over de ijseend is een kleine beetje gedateerd, heb ik op de SOVON-dag ontdekt. Camilla Dreef, een bekende vogelaar en auteur van Kwie kwie kwie kwie kwie, gaf een presentatie over de broedvogels op de Markerwadden en zij had een verrassing in petto: er had een paartje ijseenden op één van de opgespoten eilanden gebroed. Ze toonde foto’s van de jonge ijseendjes, dus het bewijs was overtuigend. Broedende ijseenden in Nederland dit jaar, een mooie primeur. Zij kon trouwens ook melden dat op diezelfde Markerwadden een paartje dwergmeeuwen had gebroed. Ook al zo’n bijzondere soort voor Nederlandse begrippen!

Ik moet het doen met overwinterende ijseenden, en daar ben ik niet minder blij mee. In mijn gedachten waren ijseenden behoorlijk groot, maar toen ik ze vorige week aan het filmen was, verwonderde ik me over de ranke en kleine verschijning. Zeker toen er eentje naast een plompe brilduiker opdook.

IJseenden dus. Ik schat in dat ze zich nog wel een tijdje zullen laten zien langs de Brouwersdam, dus grijp uw kans! (Waarnemingen uit het nabije verleden, geven uiteraard geen garantie voor de nabije toekomst.)

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)