Ooievaars schuimen over een weiland

Heb je als jonge grutto de droogte, de tractor, de maaimachine, de pesticiden en eentonige begroeiing overleefd, dan meldt zich een andere bedreiging: vijf ooievaars. Ooievaars die met de kop omlaag over een weiland schuimen. Alles wat vreetbaar is verdwijnt in de enorme snavels. Kikkers, padden, salamanders, jonge hazen, mollen, jonge weidevogels, alles. Het is dus niet alleen de intensieve landbouw die de weidevogels bedreigt.

Dat wordt juist deze weken zichtbaar. Er wordt op grote schaal gemaaid en wie goed kijkt, ziet dat het op de vers gemaaide weilanden wemelt van de vogels. Rovers wel te verstaan. Niet alleen ooievaars, maar ook zwarte kraai, blauwe reiger, buizerd, kleine mantelmeeuw, kokmeeuw en zilvermeeuw doen vrolijk mee. In de Alblasserwaard ook de purperreigers. Ze verdringen zich op de kort geschoren grasmatten waar het kennelijk een tafeltje-dekje is. Ik vermoed met kapot gemaaide kuikens, insecten en amfibieën. Met natuurlijk muizen en regenwormen die plots veel beter zichtbaar zijn.

Zo zal het nog niet meevallen om de weidevogelstand weer een beetje op peil te krijgen. Hoewel een aantal boeren weidevogel-vriendelijk beheer toepast, zijn ze nog in de minderheid. De meeste boeren blijven op de intensieve wijze actief. Tja, vrijwillig inkomen inleveren doet niemand graag. Uiteindelijk zijn het de supermarkten en consumenten die bepalen hoe de boer zijn bedrijft runt. Wie niet meer wil betalen dan bodemprijzen, mag geen florerende poldernatuur verwachten.

Ondertussen moeten natuurliefhebbers ook oog hebben voor dat andere drama: dat van de rovers. We beschermen de ooievaar, maar die vreet op zijn beurt grutto’s. We beschermen de buizerd, maar die vangt alles van het formaat muis, waaronder dus kuikens. En wat te denken van Reintje Vos die toch ook over de weilanden zal schuimen, maar dan des nachts?

Belangenconflicten te over, daar op het platteland. Boer versus natuur. Natuur versus natuur. Hoe gaan we dat toch allemaal oplossen in dit volgepropte en kaalgegraasde kikkerlandje? Iets van een aanzet kun je lezen in het e-book Weidevogels in een veranderend landschap. Niet duur, wel nuttig leesvoer voor iedereen die begaan is met onze weidevogels.

De beste verrekijkers van dit moment:

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Zéér lichtsterk.

Nagenoeg gelijkwaardig aan de absolute top, maar:

honderden euro's goedkoper!

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Volgens velen de beste verrekijker van dit moment, en ook volgens de testers van Roots Magazine.

Dit model van Zeiss benadert het niveau van de Swarovski EL en ligt heerlijk in de hand, weet ik uit ervaring. Ook deze kijker levert een fabuleuze kijkervaring.

Een fantastische kijker met een geweldig contrast. Geeft meteen goed beeld, stelt gemakkelijk scherp en ligt goed in de hand.