Ooievaar in een hagelbui

April doet wat hij wil, en dus trotseerde een ooievaar bij het dorpje Brandwijk een felle hagelbui. Het gras was juist gemaaid en dat maakte het vinden van prooidieren een stuk eenvoudiger. De ene na de andere worm werkte hij naar binnen. Ik filmde ook een grutto die een beetje verweesd over de grasmat drentelde. Het zal toch niet de eerste grutto zijn waarvan het nest kapot is gemaaid? Ik ben er eerlijk gezegd niet zo gerust op. Of riep hij zo klaaglijk omdat hij in de ooievaar een niet gering gevaar zag. Ook dat kan ik begrijpen, want de minuten dat ik de ooievaar volgde, bleek hij een enorme veelvraat. Een paar jaar geleden heb ik voor Uitgeverij KNNV eens als proef het prentenboek Zeg kleine ooievaar wat vlieg jij ver aan boekhandels verkocht. Een leuk en leerzaam prentenboek voor kinderen vanaf vier jaar. Het mooie van dit prentenboek is dat ooievaars in een natuurlijke setting worden geplaatst, en dat hun gedrag ook echt typisch ooievaarsgedrag is en niet zomaar van dit onzinnige gedoe waarmee dieren zich in veel prentenboeken bezig houden.

de beste vogelgidsen voor kinderen

 

2 reacties op “Ooievaar in een hagelbui

 1. Beste Henk,

  Bedankt voor je enthousiaste reactie! Inderdaad richt ik me niet speciaal op alleen bijzondere soorten. Elke vogel en elke vlinder is mooi genoeg om te filmen of te fotograferen. Zoogdieren ook trouwens, maar die zie ik niet zo vaak ;-). Neemt natuurlijk niet weg dat ik best blij kan zijn met een zeldzame of bijzondere soort. Neem nou dat oranjetipje. Hoeveel ik er ook zal zien, ze blijven schitterend. Ik probeer met mijn website mensen enthousiast te maken voor de natuur. Elke dag een filmpje (behalve tijdens mijn vakanties), af en toe een recensie en als ik een nieuw gebied heb bezocht een bespreking van dat gebied.

  Jij ook veel plezier in de natuur. Met de camera om de hals en en verrekijker in je hand zal dat best lukken. Zelfs in ons dichtbevolkte land valt er nog veel te genieten.

  Groeten,

  Jako

 2. Hallo,

  Mij bekruipt het gevoel dat u de natuur beleeft op een manier die mij aanspreekt. Het is een
  totaalbeleving en ook het genieten van het kleine.

  Klinkt wat hoogdravend misschien, is niet de bedoeling, maar je blog spreekt mij enorm aan
  omdat je overkomt als een genieter en niet als een vogelaar freak die op soorten jaagt. Ook je
  vlinder bijdragen zijn prachtig. Laatst die over de Oranjetip. Wat zag ik afgelopen weekend?
  Yep, voor het eerst in mijn 61 jarige leven een prachtige Oranjetip. Mijn hart sloeg over
  en in de kroeg, bekerfinale, vertelde ik het aan de dochter van mijn vriendin.
  Ze keek mij toch met een schuin oog aan over zoveel enthousiasme over een vlinder.
  Haha, dat bedoel ik nu, de een geniet hier van en een ander gaat op in weer wat anders.

  Sinds enige maanden heb ik mijn hobby natuurbeleving en fotografie nieuw leven ingeblazen.
  Mijn vriendin rond binnenkort haar opleiding tot natuurgids bij het IVN af. Zij weet wat van flora
  en ik weet een klein beetje van vogels. Samen op pad is leuk, zij laat mij wat van de flora zien en ik laat haar
  wat van het vogelleven zien.

  Geniet elke dag van je blog en ik hoop dat je er nog lang mee doorgaat. Dank daarvoor.
  ls

Reacties zijn gesloten.