amerikaanse rivierkreeft bleskensgraaf

Ontmoeting met een Amerikaanse rivierkreeft

Onderweg naar huis dwaalde ik gisteren af van de snelweg. Er stond een fikse file en veel zin om die stapvoets uit te rijden had ik niet. Dus bij Lexmond de snelweg verlaten en via de rivierdijk richting het westen. Een stuk verderop, net buiten de Bleskensgraaf, zag ik een vreemde voetganger op me afkomen. Een beestje met heel veel poten en dat zich netjes aan de verkeersregels hield. Hij hield rechts aan en liep vlak langs de berm. Hij stelde zich voor als een Amerikaanse rivierkreeft.

En hij gedroeg zich ook als een Amerikaanse rivierkreeft. Wat een agressief beestje. Er is nog geen onraad in de lucht of hij heft zijn scherpe scharen al omhoog. Stokstijf stil staat hij, in afwachting van de aanval die niet komt. Kom je even te dichtbij, dan vergeet hij zichzelf in zijn driften en werpt hij zich ziedend van woede omver. Om dan natuurlijk weer op te krabbelen, al wriemelend met zijn ik weet niet hoeveel poten.

Dat hij aan de wandel was, kwam door het weer. Je ziet het aan het wegdek: het had zojuist geregend. En flink ook. Lekker vochtig dus. En dan wil een Amerikaanse rivierkreeft wel even aan de wandel gaan. Dat doen ze wel vaker. Ondertussen is onze vriendelijke soldaat wel een exoot die best schadelijk is voor onze inheemse natuur. De Europese rivierkreeft is aan zijn Amerikaanse neef ten onder gegaan. De Amerikanen brachten één of andere rivierkreeftenpest mee en daar bezwijkt onze eigen rivierkreeft aan. Komt ook nog eens bij dat de Amerikanen zo ongeveer alles wat voor de bek komt opvreten. Echte imperialisten, die exoten van ver. Jazeker, ze voldoen helemaal aan het profiel van de Yankees. Zodra ze er zijn nemen ze het gebied in beslag en zetten ze de boel naar hun hand. Ondertussen is het wel een prachtig beestje. Het bekijken meer dan waard:

Amerikaanse rivierkreeft bij Bleskensgraaf

De beste verrekijkers tot € 500,00:

Model

Toelichting

Prijzen vergelijken*

De GPO Passion EO 10x42 wordt geroemd door zijn uitstekende beeldkwaliteit, het hoogwaardige ED glas en de zeer prettige handligging. De makers hebben hun sporen verdiend bij het gerenommeerde merk Zeiss. Zit wel precies op de grens van € 500,00. 

N° 2. Vortex Piper HD 8x42 NEW Verrekijker

De vernieuwde uitvoering. Vortex is een betrouwbare aanbieder van betaalbare en toch kwalitatief hoogwaardige verrekijkers. Het HD-glas zorgt voor een optimaal en natuurgetrouw beeld.

De Bynolyt Yellowbird 8x42 verrekijker is een robuuste verrekijker die beschikt over ED-glas en een zeer natuurgetrouw beeld oplevert. De beeldkwaliteit is hoog en het gezichtsveld ontzettend breed. 

Een behoorlijk zware verrekijker, de zwaarste zelfs in dit overzicht (770 gram). En toch oordeelden de testers verrassend positief over deze verrekijker. De redenen? Mooie kleuren, soepele scherpstelling en de ‘lekkere’ ligging in de hand. Het gezichtsveld is 126 meter.

De fabrikant heeft dit model helemaal gerestyled. Het werd lichter en ligt dus beter in de hand. Verder roemen de testers dit model vanwege het heldere beeld. Het gewicht is 692 gram en het gezichtsveld 120 meter. Ik vind het zelf wel een strak en stoer model. Bovendien één van de goedkopere modellen in deze test.

De Bynolyt Stork is met de Vortex Diamondback in zijn prijsklasse het beste instapmodel. Voor de beginnende vogelaars en voor de allround natuurliefhebber is dit een degelijk en betaalbaar model. 

Een verrassende outsider in dit overzicht. Ik kwam dit model tegen en ontdekte dat de Kowa-verrekijkers een enorme inhaalslag hebben gemaakt op het gebied van kwaliteit. En dat de prijs ook nog eens acceptabel is, is mooi meegenomen.

* Met een bestelling via één van deze partners steun je de visdief; dit kost je niets extra's.

CameraNU.nl