Ontdek de verschillen tussen tureluur en zwarte ruiter in winterkleed

Gisteren filmde ik een prachtige zwarte ruiter in een brakke sloot in Bruinisse. Niet ver van deze plek filmde ik een paar maanden geleden op de Grevelingendam twee tureluurs. Ook al in winterkleed. Telkens als we een steltloper op oranje poten in een sloot zien staan, vragen we ons weer af: tureluur of zwarte ruiter? Zeker als het winter is, want het winterkleed van beide vogels lijkt behoorlijk op elkaar.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Sjaak Huijer
Zwarte ruiter. Fotograaf: Sjaak Huijer

Verschillen tussen tureluur en zwarte ruiter in winterkleed

Toch zijn er verschillen tussen beide Redshanks zoals ze in het Engels heten. De door mij zo geroemde Veldgids vogels vergelijken schenkt ruimschoots aandacht aan beide steltlopers. Dat geeft wel aan dat veel  mensen moeite hebben met het herkennen van tureluur en zwarte ruiter in de winter. Alleen vogels die heel sterk op elkaar lijken staan in deze veldgids.

In het filmpje hieronder kun je de verschillen tussen de tureluur en zwarte ruiter in winterkleed zien. Zien = sneller leren. Wat zijn nu de meest in het oog liggende verschillen?

  • De zwarte ruiter is ranker dan de tureluur. De tureluur is wat boller, de zwarte ruiter is slanker.
  • De snavel van de tureluur is iets dikker en zichtbaar korter dan de snavel van de zwarte ruiter.
  • De witte oogstreep van de zwarte ruiter is een stuk duidelijker dan die van de tureluur.
  • De roep van de zwarte ruiter is tu-wiet. Die van de tureluur met een beetje fantasie tu-re-lu-re-luur.

Redshank = rode schacht

tureluur uitsnede

Nog even iets over de namen in het Engels. Zowel tureluur als zwarte ruiter heten in het Engels Redshank. ‘Rode schacht’ betekent dat. Hoewel poten en snavel bij beide soorten meer naar oranje neigen (bij de tureluur nog het meest). De tureluur is de meest gewone van de twee, vandaar de naam Common Redshank. Bij de zwarte ruiter zijn de witte spikkels die de aandacht opeisen, vandaar de naam Spotted Redshank.

Geweldig handboek voor steltlopers

Wil je echt alles te weten komen over de herkenning van steltlopers, dan beveel ik het geweldige Handboek Europese Vogels aan. Dit handboek verscheen nog niet zo heel lang geleden bij KNNV Uitgeverij. Alle steltlopers die op ons continent voorkomen staan erin. Met vliegbeelden, winter- en zomerkleed, tussenkleden en wat al niet meer. Een vraagbaak dus voor iedereen die iets met steltlopers heeft en wie is dat niet in ons land met zijn vele watergebieden? Tot in Limburg aan toe zie je steltlopers.

Nu dit het filmpje met tureluur en zwarte ruiter in de hoofdrol. Beide zijn in winterkleed:

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)