Ontdek het verschil tussen tjiftjaf en fitis

De fitis en tjiftjaf lijken sprekend op elkaar. Iedereen die wel eens vogels kijkt, zal zich wel eens hebben afgevraagd wat hij in beeld had. Tenminste, zolang deze zangvogels zich niet lieten horen. Zingen ze eenmaal hun lied, dan hoor je het subiet. Maar is het verschil tussen tjiftjaf en fitis? De meest in het oog (of oor) springende kenmerken laat ik je in dit artikel zien.

Ontdek het verschil tussen tjiftjaf en fitis

Zowel de tjiftjaf als de fitis laten zich vanaf maart in grote getale zien in allerhande soorten bossen. Moerasbos, droog bos, heggenlandschappen, ze komen er beide voor. Zelf zie ik ze in het voorjaar meestal als eerste in moerasgebieden als de Biesbosch en de Zouweboezem. Plotseling zijn ze er weer in maart! Ik heb zo het vermoeden dat ze dan in zwermpjes tegelijk terug vliegen vanuit hun overwinteringsgebieden naar hun broedgebieden in ons land. Plotseling hoor je ze weer, zingend vanuit een hoge wilg, els of rietstengel.

Zo op het eerste gezicht zijn er weinig uiterlijke verschillen tussen fitis en tjiftjaf. Maar kijk je naar de poten, dan zie je het meteen. De tjiftjaf heeft bijna zwarte poten, heel donker dus. En de fitis? Zijn poten zijn lichtgekleurd, zeg maar gerust heel lichtbruin. Met een goede verrekijker zie je dat verschil meestal wel, tenminste als ze dichtbij genoeg zitten.

Gelukkig maken beide vogels geluid! In het voorjaar zingen ze beide fanatiek en dan hoor je meteen met welke soort je van doen hebt. De tjiftjaf zingt zijn eigen naam; de fitis zingt een aflopend riedeltje. Bekijk de verschillen in dit filmpje of bekijk het filmpje hieronder en probeer ze zelf eens te gaan bekijken. Ik denk dat je de geluiden snel zult herkennen en daarmee ook deze twee algemene zangvogels:

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)