Ontdek het verschil tussen krombekstrandloper en bonte strandloper

Tijdens de voorjaarstrek en najaarstrek kun je ze allebei tegenkomen: de krombekstrandloper en bonte strandloper. Omdat de bonte strandloper een stuk algemener is, denk ik dat de kans het grootst is dat je die ziet. Sterker nog: ik heb achtenveertig jaar moeten wachten tot ik mijn eerste krombekstrandloper zag! Zoals de naam al doet vermoeden zijn ze familie van elkaar. Ze behoren beide tot de strandlopers. Ze komen in hetzelfde biotoop voor, hebben allebei een kromme snavel en zijn ongeveer even groot. Hoe hou je ze uit elkaar? In dit artikel ga ik in op het verschil tussen krombekstrandloper en bonte strandloper.

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? 

Wie beide vogels kent, weet dat zomer- en winterkleed nogal van elkaar verschillen en dan heb je ook nog eens het verschil tussen volwassen (adult) en jong (juveniel). Op deze verschillen ga ik in dit artikel niet in, want niet nodig om snel het verschil tussen krombekstrandloper en bonte strandloper te ontdekken. Het zou het ook nodeloos ingewikkeld maken. Waar ik op let is het silhouet, de snavel en de veren op de buik.

  • Het silhouet. Hoewel beide soorten ongeveer even groot zijn, lijkt de krombekstrandloper een stuk groter. Hij staat namelijk veel hoger op de poten en hij heeft een veel langere nek. De krombekstrandloper maakt dan ook een slanke indruk, terwijl de bonte strandloper als een oud, krom mannetje over het strand of de modder loopt. De bonte strandloper lijkt geen nek te hebben en zijn poten zijn kort. Hij oogt dus wat plomper dan de krombekstrandloper.
  • De snavel. De snavel van de krombekstrandloper is lang én natuurlijk krom. De snavel van de bonte strandloper is iets minder lang, maar wel krom hoewel niet zo krom als de snavel van zijn neef.
  • De veren op de buik. De bonte strandloper heeft in zomerkleed een gitzwarte buik. Van dit gitzwarte vlak blijven in de winter hier en daar wat veertjes over. Je ziet de buik van (volwassen) bonte strandlopers dus ook in najaar en winter zwarte vlekjes. De krombekstrandloper heeft in de zomer geen gitzwarte buik. De krombek is in de zomer prachtig rood! In de winter is hij een stuk bleker, maar zwarte vlekken op de buik ontbreken dus ten enen male.

Beide soorten hebben een witte wenkbrauwstreep, waarbij ik moet aantekenen dat die bij de krombekstrandloper wat meer in het oog valt. Beide soorten kun je zowel langs de kust als in het binnenland aantreffen.

Het beste gebied om beide soorten te zien is de Waddenzee. Daar kun je zwermen bonte strandlopers zien, en kleine tot soms behoorlijke groepjes krombekstrandlopers. De krombekstrandlopers trekt eind april / begin mei door op weg naar het noorden. In augustus en begin september is hij dan weer te zien op zijn tocht naar het zuiden. Een aantal bonte strandlopers overwintert ook in Nederland, dus die kun je ook in najaar en winter tegenkomen. Begin september kwam ik beide soorten tegen op en voor de Zuidpier bij IJmuiden zoals je in onderstaand filmpje kunt zien: