Ontdek het verschil tussen de snor en sprinkhaanrietzanger

CameraNU.nl

Bewoners van rietvelden en moerassen. Dat zijn snor en sprinkhaanrietzanger. Denk je een krekel of sprinkhaan te horen, dan is de kans groot dat zich een van deze soorten in je buurt bevindt. Moet het wel april of mei zijn. Daarna laten ze zich nog maar zelden horen. Rietvogels zijn zelden kleurrijk. Dat lijkt logisch, want ze zouden veel te goed opvallen tussen de kleuren groen en bruin. En dus zijn ook snor en sprinkhaanrietzanger onopvallend bruin.
Van de twee gedraagt vooral de sprinkhaanrietzanger zich heel onopvallend. Hij zingt meestal vanuit een plaatsje ergens op de grond. Vanuit een pluk gras of riet. Zelden vanuit een struik of hoog in het riet. Ik had het geluk dat ik in Frankrijk wel een sprinkhaanrietzanger wist te filmen die vanuit de top van een meidoorn zat te zingen. Je ziet hem als eerste in het filmpje langs komen.

De snor zingt altijd vanuit een rietkraag. Ook hij kent gecompliceerd gedrag, want hij zit meestal laag in het riet. Wel zichtbaar, maar talloze rietstengels rondom hem. En dat maakt het filmen en fotograferen zo lastig. Gelukkig heeft de mens soms het geluk dat het allemaal anders is. En zo filmde ik een paar weken geleden een snor in de Zouweboezem. Hij komt als tweede langs in het filmpje.

Het verschil tussen snor en sprinkhaanrietzanger is vooral de tekening van de veren. De snor is egaal bruin, uitgezonderd zijn witte keel. De sprinkhaanrietzanger heeft over zijn hele lijf, en vooral zijn rug en staart, een zwarte tekening. De sprinkhaanrietzanger is bovendien opvallend kleiner dan de snor.

Hun zang lijkt dan weer wel heel sterk op elkaar. Als je mij alleen het geluid zou laten horen, dan zou ik niet kunnen kiezen. Ik lees in Vogeldeterminatie dat de sprinkhaanrietzanger een hoger snorrend geluid maakt dan de snor. Ook dat kun je horen in het filmpje. Maar of ik het verschil in geluid in het veld zou herkennen? Ik betwijfel het en eigenlijk weet ik het wel zeker: niet dus.

Ontdek het verschil tussen de snor en sprinkhaanrietzanger. Twee bijzondere rietvogels die ik maar wat graag tegenkom.


Leestip

In de gids Vogeldeterminatie ontdek je verschillen tussen vogelsoorten die heel sterk op elkaar lijken. Naast de snor en sprinkhaanrietzanger zijn dat bijvoorbeeld meeuwen, steltlopers en natuurlijk tal van andere zangvogels. Ik vind deze gids een heel handig hulpmiddel naast de andere vogelgidsen die ik in de kast heb staan.


De beste verrekijkers om vogels te kijken (gerangschikt per prijsklasse):

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Betaalbaar model in deze prijsklasse.

Natuurgetrouw en helder beeld.

Ergonomisch zéér prettig model

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Dé nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nóg meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 159 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

Na de NL Pure hét topmodel van Swarovski. Nog altijd een revolutionair model dat garant staat voor levenslang fabuleuze kijkervaringen. En nu ook nog eens behoorlijk in prijs verlaagd!

Hét topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!