Kleine plevier en bontbekplevier verwar je maar al te gemakkelijk. Ze zijn ongeveer even groot (de kleine plevier is zoals de naam doet vermoeden iets kleiner) en hebben ongeveer hetzelfde zwarte masker op kop en borst. Hoewel ze familie van elkaar zijn, zijn ze toch niet hetzelfde. Wat zijn dan de verschillen tussen kleine plevier en bontbekplevier?
Vooropgesteld: in het filmpje hieronder zie je volwassen exemplaren. Dat is belangrijk, want jonge exemplaren (juvenielen), hebben weer heel andere karakteristieken. Sterker nog, een jonge kleine plevier en een jonge bontbekplevier lijken wel héél erg op elkaar.
Laat ik beginnen met de kleine plevier. Het meest opvallende aan zijn uiterlijk is de gele ring om zijn oog. Hier herken je de kleine plevier in één oogopslag aan. De bontbekplevier ontbeert deze opvallende gele oogring. Verder valt het verschil in snavelkleur op. De kleine plevier heeft een zwarte snavel terwijl de bontbekplevier een oranje snavel heeft met een zwarte punt. Dit zijn de meest in het oog springende verschillen. Ook de poten verschillen van kleur. De kleine plevier heeft roze poten, de bontbekplevier oranje. De poten vallen bij deze kleine plevieren echter het minst op en mijn ervaring is dat met name de poten van de kleine plevier vaak net iets minder roze zijn dan in de vogelgids.
Een volwassen plevier was ooit een juveniel. Die maken het je lastig. Want het juveniel van de bontbekplevier lijkt sprekend op een kleine plevier. Beide juvenielen hebben een zwarte snavel en hebben géén gele oogring (of heel onopvallend). In dit alles is een juveniele bontbekplevier wat plomper dan een kleine plevier. Ook heeft de juveniele bontplevier een witte voorhoofdsvlek, die de juveniele kleine plevier niet heeft. Een juveniele bontbekplevier filmde ik ooit van heel dichtbij. Bekijk dit filmpje hier.
Helemaal moeilijk wordt het wanneer je een plevier met een kleurafwijking tegenkomt, zoals ik vorig jaar in de Klein Beijerenpolder op Schouwen-Duiveland. Het bleek een kleine plevier te zijn, waarbij ik in eerste instantie dacht aan een bontbekplevier.
Wil je dit soort details opmerken, dan heb je een goede verrekijker nodig met liefst nog een goede telescoop er bij ook. Maar laat je hierdoor zeker niet afschrikken. Dit maakt vogels kijken juist zo leuk. Zeker wanneer je met anderen vogels aan het kijken bent. Het levert de meest hilarische gesprekken op.
Leestip
Vogeldeterminatie is dé vogelgids die alle verschillen tussen vergelijkbare soorten precies beschrijft en laat zien. Als je twijfelt over welke soort je ziet, dan biedt deze gedetailleerde gids uitkomst.