geoorde futen grevelingendam krammer

Nu te zien: grote groepen geoorde futen voor de Grevelingendam

Vanaf de Grevelingendam kun je de komende weken, en hopelijk de hele winter, genieten van grote groepen geoorde futen. Ze zijn al helemaal in winterkleed en klitten bij elkaar in grote groepen. Vandaag filmde ik twee grote groepen van enkele tientallen exemplaren op het Krammer.

Geoorde futen zijn een stuk kleiner dan hun neef, de ‘gewone’ fuut die iedereen kent. In zomerkleed zijn geoorde futen spectaculair mooi. Althans, dat heb ik altijd gevonden. Prachtige gouden pluimen op de kop en daarbij het opvallende rode oog. Vogels die elke natuurfotograaf graag voor zijn camera krijgt.

In winterkleed zijn geoorde futen een stuk saaier. Zwart, grijs en wit zijn ze nu. Het oog nog wel rood. Maar wat deert het? Het is gewoon een heel mooie soort om te zien. Leuk is ook om te zien hoe geoorde futen vliegen. Dat is al even onbeholpen als bij de fuut. Het zijn echte watervogels die van vliegen niet hun specialiteit hebben gemaakt. Zwemmen kunnen ze, en onder water jagen op visjes en garnalen. De groepjes geoorde futen vlogen vandaag een paar keer op om een eindje verder weer neer te strijken. Telkens was ik te laat om het te filmen, maar het is een koddig gezicht. 

Ik denk niet dat de geoorde futen altijd pal onder de dam zitten. Vandaag wel. Dat kan met de wind te maken hebben. Die stond uit het noorden en dan vinden de vogels beschutting onder de kant. Neem altijd een goede verrekijker mee en liever nog een telescoop. Soms zitten ze zover op het water dat je goed moet turen om ze te zien.

De beste telescopen om vogels mee te kijken:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Zeer compact model. Het paradepaardje van Kowa. De jubileumversie van de Kowa TSN-883 wordt geleverd met 25-60x oculair en een neopreen hoes.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!