geoorde futen grevelingendam krammer

Nu te zien: grote groepen geoorde futen voor de Grevelingendam

Vanaf de Grevelingendam kun je de komende weken, en hopelijk de hele winter, genieten van grote groepen geoorde futen. Ze zijn al helemaal in winterkleed en klitten bij elkaar in grote groepen. Vandaag filmde ik twee grote groepen van enkele tientallen exemplaren op het Krammer.

Geoorde futen zijn een stuk kleiner dan hun neef, de ‘gewone’ fuut die iedereen kent. In zomerkleed zijn geoorde futen spectaculair mooi. Althans, dat heb ik altijd gevonden. Prachtige gouden pluimen op de kop en daarbij het opvallende rode oog. Vogels die elke natuurfotograaf graag voor zijn camera krijgt.

In winterkleed zijn geoorde futen een stuk saaier. Zwart, grijs en wit zijn ze nu. Het oog nog wel rood. Maar wat deert het? Het is gewoon een heel mooie soort om te zien. Leuk is ook om te zien hoe geoorde futen vliegen. Dat is al even onbeholpen als bij de fuut. Het zijn echte watervogels die van vliegen niet hun specialiteit hebben gemaakt. Zwemmen kunnen ze, en onder water jagen op visjes en garnalen. De groepjes geoorde futen vlogen vandaag een paar keer op om een eindje verder weer neer te strijken. Telkens was ik te laat om het te filmen, maar het is een koddig gezicht. 

Ik denk niet dat de geoorde futen altijd pal onder de dam zitten. Vandaag wel. Dat kan met de wind te maken hebben. Die stond uit het noorden en dan vinden de vogels beschutting onder de kant. Neem altijd een goede verrekijker mee en liever nog een telescoop. Soms zitten ze zover op het water dat je goed moet turen om ze te zien.

De beste telescopen om vogels mee te kijken: