Noordse stormvogels bij Ault
Ach, de Noordse stormvogels. Voor de Nederlandse kust het hele jaar door te zien, maar boven land zeldzaam, lees ik in de ANWB Vogelgids van Europa. Maar voor onze kust heb ik er nog nooit één gezien. Komt vast doordat ik nog altijd te weinig oog heb voor meeuwen. Het komt er gewoon niet van om minutenlang naar meeuwen te spieden. Het is voor mijn gevoel zoeken naar een speld in een hooiberg. Eer dat je een grote burgemeester, Pontische meeuw of juveniele geelpootmeeuw hebt ontdekt ben je duizenden meeuwen verder. Dan maar hopen op het toeval.

Of gewoon op reis gaan. Dat kan ook. Jaren geleden bezocht ik in de meivakantie Normandië. En de Noordse stormvogels op de kliffen stonden me nog goed bij. Ik zag ze destijds nestelen op de steile rotsen. En nu verheugde ik me opnieuw op die razend goede zwevers. Bij Mers-les-Bains steken de kliffen immers ook weer hoog naar de hemel. En jawel, de avond dat we arriveerden was mij de eerste Noordse stormvogel al toegevallen. Zwevend langs de kust. Van de zee naar de rotsen en weer terug. Onverstoorbaar en uiterlijk kalm.

Hoe voorspelbaar hun zweefvlucht ook is, zie ze maar eens te filmen! Dat lukte me zomaar niet. Totdat we een lange wandeltocht gingen maken. Van Mers-les-Bains naar Ault, een heel mooi stukje van de GR21. Echt een aanrader als je ook eens in die contreien op vakantie gaat. Je loopt door glooiend grasland. Hebt een weids panorama over de zee. De bijzondere flora trekt even bijzondere bijen en hommels aan. En in de zomer vast ook vlinders.

In Ault aangekomen gaat een vermoeide wandelaar op de rotsen zitten. Zo ook ik. Met mijn camera voor me, de zweefvlucht van de Noordse stormvogels volgend. Tot mijn ogen eindelijk op een stel Noordse stormvogels op de rotsen bleven haken! De bruine rat die ik even daarvoor tussen de rotsblokken zag kruipen, vergat ik plotsklaps. Over de rotsen klauterend als een jonge gems, probeerde ik zo dicht mogelijk bij de Noordse stormvogels te komen. Ik besloot om de Franse stemmen niet te vervangen door muziek. Zo blijf ik een beetje in Franse sferen, hoewel ik toch echt al lang en breed op mijn balkon in Alblasserdam zit. Het resultaat zie je in dit filmpje:

De beste telescopen om vogels mee te kijken: