Nonnetjes in de Biesbosch

Het Gat van Lijnoorden is een van de beste locaties in Noord-Brabant om nonnetjes te zien. Elke winter overwintert er een aantal in het water. Meest vrouwtjes en een enkel mannetje. Meestal niet heel veel, maar verspreid over de waterloop een aantal. Het Gat van Lijnoorden staat in verbinding met de rivier. Het waterpeil wisselt er enorm. Staat het laag, dan valt er een brede slikrand droog. Staat het water heel hoog, dan durf ik met mijn auto de weg niet te vervolgen. Simpelweg omdat ik de weg dan niet meer zie.

Terug naar de nonnetjes. Ik filmde er dit vrouwtje vanuit de auto. Dat op zich is al een wonder, want nonnetjes zijn heel schuw. Stap niet uit de auto, want dan gaan ze geheid op de wieken. Evenals de dodaars van gisteren, filmde ik dit nonnetje met een gekantelde camera. Die befaamde Dutch angle, weet je wel. Nou, ik verzeker je: ik verwens de Duitse regisseur die deze techniek introduceerde voor van alles en nog wat. Het lijkt werkelijk nergens op. Dit nonnetje gaat nog wel, maar een eind verderop filmde ik twee nonnetjes die tegen een watermassa op zwemmen. Een watermassa die met een hoek van 45 graden omhoog staat. Gewoon stilstaand water. Wie filmt er nou een zwemmend nonnetje op deze manier? Ergo: niet de Duitse regisseur moet zich dit postuum aantrekken. Ik ben bang dat ik het niet helemaal slim heb aangepakt met die Dutch angle. Nooit meer een angle, en zeker geen Dutch!

Heb ik even pech dat vrijwel al mijn opnamen van gisteren met die angle zijn gemaakt. Wordt vervolgd dus. Te beginnen morgen met de twee nonnetjes die ik hierboven noemde. Wat een feest!

De beste verrekijkers voor kinderen: