Nogmaals een oranjetipje

De oranjetipjes blijven fascineren. In de eerste plaats omdat ze simpelweg zeer fraai zijn, in de tweede plaats omdat ze niet zo algemeen zijn als bijvoorbeeld dagpauwoog en klein koolwitje. Ik heb nog eens op waarneming.nl gekeken waar je oranjetipjes in de Alblasserwaard kunt zien. Op drie locaties zag ik waarnemingen, bij Gorinchem een, bij Sliedrecht een en een aantal in het Alblasserbos bij Papendrecht. Vreemd genoeg niet in de andere kavels van het Alblasserbos. Misschien kan deze bijzondere vlinder daar ook eens uitgezet worden? Dan moet er wel koolzaad worden gezaaid, want ik zie ze uitsluitend op de gele bloemen van koolzaad duiken. Er stond vanmiddag een aardige bries die fris aanvoelde. Op de open veldjes geen oranjetipjes te zien. Aan de rand, uit de wind en in de zon daarentegen meerdere. Plus een heel legioen aan dagpauwogen en klein geaderde koolwitjes. Ook de kleine vos, atalanta, groot koolwitje, gehakkelde aurelia en bont zandoogje lieten zich zien. Hier mijn opnamen van de oranjetipjes die ik ietwat vertraagd laat afspelen. De fitis die je hoort, zong vorig jaar in april zijn lied. Die klinkt toch een stuk mooier dan mijn wilde kreten op de momenten dat ik mijn lens niet tijdig scherp weet te stellen.

de beste vlindergidsen van dit moment