Nog een oranjetipje

Van het oranjetipje kan ik deze week niet genoeg krijgen. Gisteren plaatste ik een opname van een oranjetipje in actie, nu een oranjetipje in ruste. Toen de zon achter een wolk verscheen, daalde de temperatuur kennelijk zo snel, dat dit mannetje plotseling verstijfde en in ruststand ging. Op een bloemetje van koolzaad zat hij doodstil te wachten op de volgende zonnestralen. De originele opname duurt bijna vier minuten, en daarna moest ik er snel vandoor. Wie weet hoe lang hij daar gezeten heeft.
Hoe je het beste vlinders kunt filmen
Tijdens de zomervakantie 2015 heb ik in de achtervolging van vlinders heel wat meters gemaakt. Schijnt de zon en is het warmer dan ongeveer 17 graden, dan schieten vlinders op onvoorspelbare wijze alle kanten in het rond. Fotograferen of filmen kan dan lastig zijn. Niet onmogelijk trouwens, zolang je maar rustig blijft en enig geduld kan opbrengen. Maar van die rustende vlinders filmen als dit oranjetipje lukt dan zelden. Wat is het geheim van al die fotografen die wel van die prachtige foto’s kunnen maken?

Foto’s van vlinders in ruste kun je het beste in de vroege ochtend of in de avond maken. Het is dan nog koel (soms zelfs ronduit koud) en dan slapen de vlinders. Ze zijn koudbloedig en dat betekent dat ze dan door en door koud zijn en nauwelijks reageren. Energie besparen is ook een kunst. Vind je een vlinder in rustende toestand en is het koel, dan weet je (bijna) zeker dat hij er nog wel even zit. Alle tijd dus om de optimale invalshoek te kiezen, de lens scherp te stellen en beelden te schieten. Vlinders in ruste heb ik echter nog niet vaak gevonden. Dat zal er ook wel mee te maken hebben dat ik bepaald geen vroege vogel ben. Maar kun je het opbrengen om voor dag en dauw op te staan en rustende vlinders te zoeken, dan maak je kans op bijzondere plaatjes. Een vlinder met rijp op de vleugels bijvoorbeeld. Of een dauwdruppel op de voelspriet. En als het dan warmer wordt? Dan warmen de vlinders op, spreiden hun vleugels, kruipen naar boven en… schieten alle kanten uit.

de beste vogelgidsen van dit moment