Nieuwe natuurboeken komend najaar

Vandaag zat ik voor onze uitgeverij op de Retail Market, een inkoopbeurs voor boekhandelaren in Nederland. Alle Nederlandse uitgevers presenteren hun titels die dit najaar gaan verschijnen. Voor een bloggende natuurliefhebber een uitgelezen kans om eens te informeren bij collega’s welke natuurboeken zoal gaan verschijnen dit najaar. Het begrip ‘natuurboek’ neem ik ruim. Alle zintuigen moeten immers tot hun recht komen, nietwaar? Een greep uit het aanbod van natuurboeken die dit najaar zullen verschijnen:

vogelspel

#1. Vogelmemory
Het begrip ‘natuurboek’ neem ik dermate ruim, dat de eerste uitgave zelfs niet tot de categorie boeken gerekend kan worden. Het is een vogelspel, namelijk het Vogelmemory. Een uitgave van Kosmos Uitgevers in samenwerking met de Vogelbescherming. 50 spelkaarten leg je ondersteboven op tafel, je opent een kaart en bekijkt of je hebt onthouden waar de kaart van de partnervogel ligt. Ja, je leest het goed: de kaartjes zijn niet identiek zoals bij normale memoryspelen. Bij het Vogelmemory zoek je namelijk de afbeeldingen van mannetje en vrouwtje vogel bij elkaar. De Engelse variant lag in de stand van de uitgever; we hadden helaas geen tijd om een spelletje te doen. Leuk en leerzaam om met kinderen te spelen. Verschijnt in oktober 2015.

meer-informatie-button

 

 

#2. Handboek natuurfotografie op reis van Edwin Giesbers
Edwin Giesbers is een vermaard natuurfotograaf. National Geographic Magazine, BBC Wildlife en Terre Sauvage publiceerden foto’s van zijn hand. Ook won hij een aantal toonaangevende fotowedstrijden. Edwin schrijft Handboek natuurfotografie op reis, een praktische gids om overal ter wereld ‘de mooiste natuurfoto’s te maken’. Welke voorbereidingen tref je? Wat neem je mee? Hoe ga je er te werk? De foto’s in de catalogus zijn veelbelovend. Het Handboek natuurfotografie op reis is een uitgave van Fontaine Uitgevers en verschijnt in januari 2016.

meer-informatie-button

 

plukalmanak

#3. Plukalmanak van Claus Meyer
Claus Meyer is de chef van NOMA, – het beste restaurant ter wereld – dat hij volgend jaar zal sluiten. Claus publiceert in samenwerking met natuurgids Søren Espersen een culinaire plantengids voor liefhebbers van ‘wildplukken’ en eten uit de natuur: de Plukalmanak. Eten uit de natuur. Welke vruchten, bessen, kruiden en paddenstoelen kun je in het wild plukken? Compleet met recepten (vegetarisch en niet-vegetarisch) die iedereen die regelmatig in de keuken staat kan bereiden (geen NOMA-gerechten dus). Een heerlijk boek voor iedere wildplukker. Deze uitgave van KNNV Uitgevers is al verkrijgbaar en ik heb het dus al in mijn handen gehad op de beurs. Het ziet er schitterend uit!

meer-informatie-button

 

#4. Vogels kijken in de Extremadure van Luc Hoogenstein en Lianne Schröder
De Extremadura is een van de beste vogelgebieden van Europa. Dit ongerepte natuurgebied in Zuidwest Spanje is een paradijs voor wandelaars en vogelaars. Bij KNNV Uitgevers verschijnt in november de Nederlandse vogelreisgids Vogels kijken in de Extremadura met hotspots, praktische tips voor fotografie, een vogelchecklist en veel meer. Goed dat deze vogelreisgids verschijnt!

meer-informatie-button

 

filosofische wandelingen

#5. Filosofische wandelingen van Eric Brinkmann
In zijn boek Filosofische wandelingen combineert Eric Brinkmann (directeur van landgoed Het Lankheet bij Haaksbergen) zijn passie voor filosofie en wandelen. Eric neemt je mee naar buiten en laat in een aantal essays zien hoe het denken zich in de loop der eeuwen heeft verhouden tot de ruimte van de stad, natuur en landschap. Kortom: een filosofische wandelgids voor denkers en waarnemers.

meer-informatie-button

 

9789463100045.jpg

#6. In de Putten van Dirk Draulans
Bioloog en schrijver Dirk Draulans woont in de Scheldepolders, vlak bij het altijd uitdijende havengebied van Antwerpen. Hij volgt in zijn natuurdagboek In de Putten een jaar lang het wel en wee van zijn omgeving. Waarbij zijn uitgangspunt is dat niet alleen kwetsbare mensen, maar ook kwetsbare dieren aandacht verdienen. Het conflict tussen de verschillende belangen spat van de prachtige cover af: een grutto in het hoge gras met op de achtergrond de hijskranen en bedrijfsgebouwen van de haven. Dit natuurdagboek verschijnt in januari bij Uitgeverij Polis.

meer-informatie-button

 

 

vliegwerk

#7. Vliegwerk van Matthias Depoorter
In Vliegwerk. Vogels in de kunst presenteert kunsthistoricus en vogelaar Matthias Depoorter schilderijen, tekeningen en prenten waarin vogels een rol spelen. De uitgever gaf me op de inkoopbeurs al een voorproefje en ik verzeker je: de bevlogen vertellingen (waarin Depoorter kunstgeschiedenis en ornithologische observaties combineert) zijn een feest om te lezen. Depoorter presenteert werken vanaf de late middeleeuwen tot de vroege twintigste eeuw. Elk kunstwerk wordt op een fraaie manier afgebeeld. Vliegwerk is een uitgave van Uitgeverij Athenaeum en verschijnt in december 2015.

meer-informatie-button

 

buitenbeestjes

#8. Buitenbeestjes van Nick Baker
We worden omringd door insecten en andere ‘enge beestjes’, maar wat weten we eigenlijk van de leefwijze van mieren, vliegen, wespen, spinnen en libellen? Kosmos Uitgevers presenteert in oktober 2015 het boek Buitenbeestjes waarin Nick Baker (de Freek Vonk van Groot-Brittannië) tips geeft om insecten op te sporen, te observeren en te onderzoeken. Hij deelt en passant ook een hoop leuke en interessante weetjes met je. Alle hoofdstukken zijn voorzien van kleurenfoto’s en illustraties. Ik heb de Engelse editie al mogen inzien bij de uitgever. Dit lijkt me nou een leuk cadeauboek voor mijn zoon van negen jaar!

meer-informatie-button

 

vogels dierschke

#9. Vogels van Volker Dierschke

De vogelgids Vogels is strikt genomen geen nieuwe uitgave, het is een geheel herziene herdruk. Mijn collega van Kosmos Uitgevers wees me op deze vogelgids die iets meer dan 440 vogelsoorten bespreekt. Het is niet de meest complete vogelgids, maar de teksten zijn kort en toegankelijk geschreven. Elke vogel wordt afgebeeld met een kleurenfoto of -illustratie. Het is een compact veldgidsje dat ook geschikt is voor kinderen vanaf 14 jaar.

meer-informatie-button

 

 

nederlandsche vogelen

#10. Nederlandsche Vogelen van Nozeman & Sepp

In de stand van Uitgeverij Terra | Lannoo prijkte de fraaie facsimile-editie van het standaardwerk van Cornelis Nozeman en Christiaan Sepp, Nederlandsche Vogelen. Oorspronkelijk verschenen in vijf delen tussen 1770 en 1829. Het is het eerste standaardwerk over de avifauna van Nederland en is een van de mooiste en duurste werken uit de geschiedenis van onze boekdrukkunst. Een must-have voor elke vogelliefhebber met gevoel voor geschiedenis! Verkrijgbaar vanaf oktober.

meer-informatie-button