Nieuwe natuurboeken in het voorjaar 2017

Deze week zit ik weer op een inkoopbeurs voor het boekenvak. Nog altijd namens Boekencentrum Uitgevers, maar toch in een nieuwe context. Sinds 1 januari 2017 maakt Boekencentrum namelijk deel uit van VBK Media, de grootste uitgeverij van Nederland! Nieuwsgierig als ik ben loop ik alle stands af op zoek naar natuurboeken die de komende maanden gaan verschijnen. Ik moet zeggen: ik ben aangenaam verrast. Over het aantal nieuwe titels en vooral over de thema’s en prachtige uitvoeringen.

Hieronder een overzicht van de natuurboeken die mij het meest zijn opgevallen. De volgorde is willekeurig. De komende weken vul ik het overzicht regelmatig aan.

Dave Goulson
De vlucht van de hommel

De bekende bioloog Dave Goulson gaat in zijn nieuwe boek op zoek naar zeldzame hommels. Zijn kennis, humor en grote liefde voor de natuur zijn aanstekelijk.

~~~~

Jantien de Boer
Landschapspijn

Een van de belangrijkste boeken over de natuur in ons land die dit voorjaar gaat verschijnen. Jantien de Boer wil brug bouwen tussen landbouwers en burgers die zich zorgen maken over de teloorgang van de biodiversiteit op het platteland. We kunnen immers niet machteloos toezien hoe onze lentes jaar na jaar stiller en stiller worden.

~~~~

Steven Falk en Richard Lewington
Bijen. Veldgids voor Nederland en Vlaanderen

De eerste veldgids met liefst 272 bijen die je in Nederland en Vlaanderen kunt vinden. Met ruim 700 kleurenfoto’s en meer dan 1000 illustraties.

~~~~

Stephen Moss
Hebben vogels knieën?

Een boek boordevol feiten en weetjes over vogels. Op lichtvoetige en deskundige wijze geschreven door ornitholoog Stephen Moss. Voor beginnende en fanatieke vogelaars.

~~~~

Dick Forsman
Roofvogels van Europa, Noord Afrika en het Midden-Oosten

Een nieuw standaardwerk voor het herkennen van roofvogels. Alle 60 soorten roofvogels die voorkomen in Europa, Noord-Afrika en Midden- tot Centraal Azië. Ieder verenkleed en elke leeftijd tot in detail.

~~~~

Dirk Hilbers
Veluwe – Crossbill Guides

Deze natuurreisgids brengt je naar de beste plekken op de Veluwe. Hij laat zien waar je de meest bijzondere flora en fauna kunt vinden, de beste wildkijkplekken, de mooiste herfstbossen, de kleurrijkste heidebloei en veel meer.

~~~~

Karel Kreutz
Basisgids Orchideeën

Alle 55 soorten orchideeën van de Benelux in één gids bijeen. Compleet met determinatiesleutel, beschrijvingen, detailfoto’s en groeiplaatsen. Kortom, een grondig naslagwerk.

~~~~

Fergus Chadwick
Het complete bijenboek

Het complete bijenboek is een aantrekkelijk vormgegeven handboek en geeft praktische informatie, van alle bijensoorten tot en met bijenproducten, voor iedereen die meer wil weten over bijen. Prachtig vormgegeven.

~~~~

Hay Wijnhoven
De merel

Hay Wijnhoven, kunstenaar en entomoloog, put in zijn nieuwe boek uit het dagboek dat jij al jaren bijhoudt over de merels in zijn tuin, en verbindt zijn persoonlijke observaties op speelse wijze met de kennis die wetenschappers de afgelopen jaren hebben opgedaan.

~~~~

Salomon Kroonenberg
Spiegelzee

Salomon Kroonenberg is emeritus hoogleraar geologie. Hij gaat in zijn nieuwe boek na hoe onze voorouders onvoorstelbare zeespiegelveranderingen hebben meegemaakt, die grote gevolgen voor hun leefmilieu hadden. En hoe inventief ze waren om zich aan de zeespiegelveranderingen aan te passen.

~~~~

Marjolein Holtkamp
Kruidentocht

Een fraaie gids voor het hele gezin met allerlei wetenswaardigheden over wilde kruiden en bomen die je overal tegenkomt. Een handige veldgids met twee posters, lekkere recepten en ruimte voor notities.

~~~~

Redactie
Compact Gids – Dieren en planten in en rond vijver en plas

In deze veldgids staan meer dan 190 dier- en plantensoorten die in stilstaande wateren, zoals vijvers, poelen en meertjes leven. Een praktische zakgids in een handige plastic hoes voor buitengebruik.

~~~~

Christian Dietz
Veldgids Vleermuizen van Europa

Een compleet overzicht van alle Europese vleermuizensoorten. Voor natuurliefhebbers, studenten, wetenschappers en natuurbeschermers.

~~~~

Miriam Lancewood
Mijn leven in de wildernis

Het inspirerende verhaal van de Nederlandse Miriam Lancewood die met haar man Peter in de wildernis van Nieuw-Zeeland woont. Ver weg van de bewoonde wereld jagen zij voor hun eigen eten en ontberen ze elke vorm van luxe. In dit boek vertelt Miriam waarom dit geïsoleerde leven voor haar aantrekkelijker is dan het leven dat zij vroeger leidde. Floortje Dessing bezocht haar voor het tv-programma Floortje naar het einde van de wereld.

~~~~

 Peter Wadhams
Afscheid van het ijs

Poolexpert Peter Wadhams duikt in de wetenschap achter het onvermijdelijke moment waarop het Noordpoolgebied voor het eerst ijsvrij zal zijn. Dit boek geeft uitleg over de mechanismen van zee-ijsvorming en gaat in op de gevolgen van een blauwe in plaats van witte Noordpool voor weer en klimaat.

~~~~

 Piet Vollaard
Stadsnatuur maken / Making urban nature

Stadsnatuur maken is een inspiratie- en voorbeeldboek voor natuurinclusiefontwerpen in de Noordwest-Europese stad. Het roept op tot het integreren van natuur in het ontwerp van gebouwen en stedelijke buitenruimten en het geeft daarbij praktische voorbeelden en ontwerphandreikingen.

~~~~

Maureen Kemperink
Bijen & hommels. Verrassend vlakbij

Welke bijensoorten kun je herkennen? Honingbijen, solitaire bijen, hommels: je leert ze allemaal kennen in deze gids. Die staat vol met toegankelijke informatie over bijen. Met extra notitiepagina’s voor je eigen bijenwaarnemingen.

~~~~

Jip Louwe Kooijmans
Zoogdieren. Verrassend vlakbij

Muizen en zeehonden, egels en edelherten; van piepklein tot Big Five, je leert ze kennen in deze vrolijke gids.

~~~~

 Elvira Werkman
Vogels en de liefde

Hoe zit dat eigenlijk met vogels en de liefde? Zijn vogels voor altijd bij elkaar of vervluchtigt de liefde al snel? Zoveel vogels, zoveel liefdes, ontdekte Elvira Werkman toen ze in de vogelliteratuur dook en met tientallen kenners sprak. Een boek waardoor je blik op vogels voorgoed verandert.

~~~~

Roots
Roofvogels en uilen van Noordwest-Europa

Roots-redacteur Paul Böhre en illustrator Joris De Raedt nemen je mee naar de leefgebieden van deze machtige vogels. Het boek vertelt in prachtige, natuurgetrouwe illustraties en infografieken alles over hun unieke levenswijzen. Met dit boek kun je goed voorbereid om pad om deze indrukwekkende vogels waar te nemen in het veld.

~~~~

Roots
Het langste natuurpad van Nederland

Voor iedereen die graag wandelt en naar dieren en planten kijkt, heeft Roots het langste natuurpad van Nederland gemaakt, van Delfzijl naar Goirle. Een wandelroute van 459 kilometer dwars door Nederland die zoveel mogelijk over stille zandpaden en landweggetjes voert, door de mooiste natuur.

 

~~~~

Matthias Helb
Insecten uitvergroot

In dit handzame gidsje vind je de meest voorkomende insecten die je in de tuin, in huis of tijdens een wandeling tegen het lijf kunt lopen. Voorzien van heldere, levensgrote foto’s waardoor je ook hun kenmerken duidelijk kunt onderscheiden. Meer veel extra informatie over levenswijze, verspreiding en leefgebied.

~~~~

Anselm Grün
Langs bergen en dalen van het leven

Sinds zijn jeugd is Anselm Grün al gefascineerd door de bergen. Ook nu nog geniet hij regelmatig van wandelvakanties in de bergen, samen met zijn familie. Voor Anselm staat wandelen door de bergen symbool voor het leven zelf: in beide is het belangrijk om altijd open te staan voor nieuwe uitdagingen, jezelf en je krachten te trainen, te groeien in je werk, op zoek te gaan naar contact, te genieten van het alleen-zijn en het opzoeken van je grenzen.

~~~~

Stefano Mancuso & Alessandra Viola
Briljant groen. De intelligentie van planten

Zonder de planten die ons met voedsel, energie en zuurstof verzorgen, zouden wij op aarde nog geen week overleven. Merkwaardig genoeg golden planten eeuwenlang als schepsels van een lagere orde, ietsje boven de levenloze wereld. Sinds kort heeft wetenschappelijk onderzoek bevestigd wat Darwin al vermoedde: dat planten ondanks hun (schijnbare) onbeweeglijkheid over verbazingwekkende vaardigheden beschikken, en zelfs over intelligentie.

~~~~

Olaf Schuiling
Olivijn. De steen der wijzen

Emeritus-hoogleraar geologie Olaf Schuiling doet al jaren onderzoek naar de betekenis van deze steen der wijzen die ervoor zorgt dat het aardse leven behouden blijft. Olivijn bindt CO2. Olaf Schuiling ontdekte en praktiseerde op kleine schaal tientallen nuttige toepassingen voor deze toversteen. De groene revolutie is binnen handbereik en iedereen kan er zijn steentje aan bijdragen tegen minimale kosten.

~~~~