Vandaag ben ik weer op de inkoopbeurs voor het boekenvak geweest. Daar worden natuurlijk ook de nieuwe natuurboeken onder de aandacht gebracht. Nieuwsgierig als ik ben, ben ik de stands van mijn collega-uitgevers afgelopen, op zoek naar de nieuwe natuurboeken die in het voorjaar van 2016 gaan verschijnen. Eerlijk gezegd heeft het nieuwe aanbod me weer verrast. Er verschijnt weer een groot aantal fascinerende, informatieve en fraaie natuurboeken. Neem bijvoorbeeld dat boek dat je een fotografische reis biedt langs de kusten van de Noordzee. Over dit natuurboek en over al die andere nieuwe boeken, lees je meer in dit overzicht van nieuwe natuurboeken die in het voorjaar van 2016 gaan verschijnen.
UITGEVERIJ KOSMOS
UItgeverij Kosmos afficheert zich als de grootste groene uitgever in Nederland. Deze uitgeverij werkt nauw samen met organisaties als Vogelbescherming Nederland, IVN, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en ANWB. Ook dit voorjaar verschijnt weer een aantal interessante natuurboeken bij Uitgeverij Kosmos.
#1. Diersporengids van Marin Lausser
Weten welke wilde dieren er in je nabijheid zijn zonder ze te zien. Dat kan voortaan met de Diersporengids van Martin Lausser. Je leert sporen als pootafdrukken, keutels, eieren, nesten en plukjes haar herkennen en interpreteren. Of je nu in de natuur wandelt of in je tuin zit, deze gids kun je overal gebruiken. Verschijnt in februari 2016.
—
#2. Alles over uilen van Theodor Mebs & Wolfgang Scherzinger
Dertien uilen leven er in Europa. Het boek Uilen van Europa is een uitgebreid naslagwerk waarin je alles komt te weten over deze dertien. Ik vind uilen zelf heel fascinerende vogels, maar jammer dat ze zich meestal slechts spaarzaam laten zien. Op de terugweg naar huis vloog er voor me een kerkuil de snelweg over. Verschijnt in april 2016.
—
#3. Zakgids dagvlinders voor Nederland en Vlaanderen van Richard Lewington
De Zakgids dagvlinders voor Nederland en Vlaanderen wordt in nauwe samenwerking met de Vlinderstichting uitgebracht. Deze zomer ben ik gegrepen door het vlindervirus. Ik ben heel benieuwd naar deze zakgids die meer dan 600 tekeningen, heldere omschrijvingen en verspreidingskaartjes belooft. Van Richard Lewington verscheen eerder de Tuindierengids en dat vind ik ook een heel mooie natuurgids. Verschijnt in mei 2016.
—
#4. De wereld van onze vogels van Hans-Wolfgang Helb
Prachtig, deze geelgors die je recht in de ogen kijkt! Het boek De wereld van onze vogels belooft je in te wijden in de wereld van de vogels. Boordevol spetterende foto’s en beschrijvingen van kenmerken en bedrag van meer dan 100 vogels die in ons land voorkomen. Een prachtig cadeauboek ook. Uitgegeven in samenwerking met Vogelbescherming Nederland. Verschijnt in maart 2016.
—
#5. Dieren en plantengids voor onderweg van Wilhelm Eisenreich & Alfred Handel
Wil je ‘gewoon’ genieten van de natuur en de meeste dieren en planten kunnen herkennen, dan lijkt dit een ideale natuurgids voor je. De Dieren en plantengids voor onderweg beschrijft de meest voorkomende bomen, struiken, bloemen, insecten, vogels, vissen etc. Dit lijkt me nu echt een gids voor de allround-natuurliefhebber. Een leuke natuurgids ook voor de vakantie. Verschijnt in april 2016.
—
KNNV UITGEVERIJ
Ook bij KNNV Uitgeverij verschijnt komend halfjaar een groot aantal interessante natuurboeken. Waaronder een aantal boeken met als doel een cultuurverandering ‘in de mens’ teweeg te brengen. Om zo de natuur beter te beschermen. Een loffelijk streven dat ik van harte ondersteun. Helaas zijn van de nieuwe uitgaven van KNNV UItgeverij nog niet alle plaatjes beschikbaar. Zodra er meer plaatjes beschikbaar zijn, vul ik het overzicht aan.
#1. Bergplaas van Irene van Lippe
In haar nieuwe boek Bergplaas laat Prinses Irene je nadenken over hoe wij omgaan met onze aardbol en verwoordt ze haar visie op de relatie tussen de mens en zijn of haar omgeving. Het is bovendien het eerste boek waarin Prinses Irene eigen tekeningen publiceert. Ben je geïnteresseerd in natuur, filosofie, spiritualiteit en persoonlijke groei, dan lijkt dit een veelbelovend boek voor je. Verschijnt april 2016.
—
#2. Botanische revolutie van Norbert Peeters
Een prachtige cover die in werkelijkheid veel mooier is dan je nu op je beeldscherm ziet. Darwin met plantenbaard. Weinig mensen weten dat Charles Darwin een plantkundige was. Meer dan de helft van zijn loopbaan verdiepte hij zich in de wereld van planten. In het boek Botanische revolutie laat Norbert Peeters je kennismaken met Darwins botanische inzichten. Een meer beschouwelijk boek dus. Verschijnt in maart 2016.
—
#3. Groen & Smakelijk door Hans van Eekelen
Wat me opvalt is dat in het najaar een groot aantal boeken voor wildplukkers verscheen. Nu kom ik er niet één tegen. Misschien heb ik niet goed gezocht en geeft een mij onbekende uitgever van natuurboeken een verdwaald boek voor wildplukkers uit. Maar toch. Bij KNNV Uitgeverij verschijnt wel een boek voor wie houdt van natuurlijk moestuintuinieren en eerlijk voedsel. Het is een inspiratiegids voor het bezoeken van meer dan 200 duurzame en lekkere locaties. Voor een dagje er-op-uit of tijdens je vakantie. Of het heel duurzaam is om ze alle locaties met de auto af te rijden, betwijfel ik. Maar je komt wel op heel interessante plekken! Verschijnt in maart 2016.
—
#4. Steltlopers van Europa door Lars Gejl
Maar liefst 83 soorten steltlopers broeden in Europa, en dat is inclusief dwaalgasten en zeldzame soorten. De gerenommeerde vogelfotograaf Lars Gejl fotografeerde ze allemaal en bracht zijn foto’s samen in het boek Steltlopers van Europa. Natuurlijk bevat dit boek ook beschrijvingen en zelfs vogelgeluiden. Die kun je beluisteren door middel van de QR-codes. Nederland = waterland en heeft dus veel inheemse steltlopers. Ik kijk naar deze uitgave uit. Verschijnt in mei 2016.
—
#5. Handboek vogels van Nederland en België door Ger Meesters en Luc Hoogenstein
Dit is een kloek handboek! Het bevat dan ook informatie over meer dan 300 vogels die in Nederland en België voorkomen als zomer- of wintergast, als broedvogel of als doortrekker. Dit zou volgens de uitgever het meest complete en actuele handboek moeten zijn. Ik twijfel er niet aan of het Handboek vogels van Nederland en België bevat ook spetterende kleurenfoto’s, kaartjes en tekeningen. Verschijnt in zomer 2016.
—
#6. Veldgids Europese zoogdieren door Peter Twisk & Annemarie van Diepenbeek
Ben je op zoek naar een veldgids die alle zoogdieren van Europa beschrijft én in beeld brengt, dan lijkt dit een ideale gids voor je te zijn. De Veldgids Europese zoogdieren beschrijft ook nieuwe zoogdieren zoals bijvoorbeeld de levantmol. Verschijnt in februari 2016.
—
#7. Australische vogels door Achsa Vissel, Jip Binsbergen & Redmond O’Hanlon
Dit is een bijzonder kunstboek. Twee kunstenaars reisden af naar Australië om de vogels die daar leven te schilderen en te tekenen. Eén in de negentiende eeuw, John Gould. De ander in de twintigste eeuw, Jacques Grégoire. In het boek Australische vogels worden de schilderijen en tekeningen van beide kunstenaars samengebracht. Het is een ode aan de Australische vogels. Hou je van vogels, geschiedenis en kunst, dan zou ik deze uitgave zeker een keer doorbladeren. Verschijnt in februari 2016.
—
#8. Handleiding digiscopen door Marcel van der Tol & Arno van Berge Henegouwen
Je hoeft beslist geen dure fotocamera te hebben om mooie foto’s te maken. Met een combinatie van een digitale camera en een telescoop kun je ook heel mooie foto’s maken. De Handleiding digiscopen biedt je alle praktische informatie die je nodig hebt om succesvol te digiscopen. Een uitgaven in samenwerking met Vogelbescherming Nederland. Verschijnt in maart 2016.
—
#9. Veldgids amfibieën en reptielen door Ton Stumpel en Henk Strijbosch
In Europa komen 143 soorten amfibieën en reptielen voor. Sommige komen hier nog maar pas voor. Alle soorten worden in de Veldgids amfibieën en reptielen besproken. Goede omschrijvingen en mooie foto’s. In juni 2016 verschijnt de geheel herziene en geactualiseerde herdruk.
—
OVERIGE UITGEVERS
#1. Onmetelijke Noordzee door Martin Kers
Dit lijkt me nou een heel bijzonder boek. Het is het eerste fotoboek dat alle Noordzee-kusten in beeld brengt. Een fotografische reis dus langs de kusten van de Noordzee. Je komt in alle kusten die aan de Noordzee liggen: Noordwegen, Denemarken, Nederland, Frankrijk, Engeland, Schotland en zo nog een paar. De beelden van de kusten zijn spectaculair en heel divers. Landschapsfotograaf Martin Kers verrast je met adembenemende landschappen, belooft Uitgeverij Terra. Verschijnt in mei 2016.
—
#2. Het bijenboek door Piotr Socha
Een prachtig vormgegeven boek over de wonderlijke wereld van de bijen voor kinderen vanaf 9 jaar. Ik heb al iets uit het binnenwerk gezien, de tekeningen zijn fantastisch. Een schitterend lees- en kijkboek voor kinderen! Verschijnt in maart 2016.
Van de makers van natuurtijdschrift Roots verschijnt dit Natuur Doee-boek: kinderen leren spelenderwijs over wat ze allemaal tegenkomen in het bos, op het strand, in de sloot of in de achtertuin. Met kleurplaten, tekeningen, raadsels en ontdekplaten. Verschijnt maart 2016.
Zoals ik hierboven al aangaf, ik vul dit overzicht de komende weken aan zodra van meer uitgaven afbeeldingen beschikbaar zijn.