Nieuwe boeken voor wildplukkers

Noten, vruchten en paddenstoelen in het wild plukken is populairder dan ooit in het Nederland van na de Tweede Wereldoorlog. Voedsel moet authentiek zijn en wat is er authentieker dan zelf geplukte etenswaren uit de natuur? Er is zelfs een heus Wildplukkers Gilde opgericht dat tot doel heeft ‘kennis te verzamelen en te delen tussen wildplukkers’. Dat klinkt mooi! Niet minder mooi zijn de boeken voor wildplukkers. Sommige uitgevers besparen kosten noch moeite om hun boeken voor wildplukkers zo fraai mogelijk te presenteren!

Hier een opsomming van nieuwe boeken voor wildplukker:

#1. Plukalmanak door Claus Meyer

PlukalmanakClaus Meyer is topkok in Denemarken, de man achter NOMA, het beste restaurant ter wereld. Hij is ook fervent wildplukker. In dit boek geeft hij goede en betrouwbare informatie over eetbare planten en andere lekkere zaken uit de natuur. De Plukalmanak is rijk geïllustreerd en bevat naast goede en leesbare informatie ook tal van culinaire tips en recepten. Met deze recepten kan iedereen met enige kookervaring uit de voeten. De vormgeving is werkelijk schitterend.

Plukalmanak / Claus Meyer / KNNV Uitgeverij / Gebonden met leeslint / € 29,95

meer-informatie-button

 

 

#2. Guerrilla food door Remco van der Leij

Guerrilla foodOok zo’n handige gids die inspeelt op de trend van wildplukken. Een praktisch boek dat je goede informatie over eetbare planten én dieren in het wild. Met een handige zoekkalender en recepten. Ook dit boek voor wildplukkers is rijk geïllustreerd; de vormgeving is heerlijk fleurig.

Guerrilla food / Remco van der Leij / Kosmos Uitgevers / € 14,99

meer-informatie-button

 

 

#3. Wildplukken: de alternatieve fruittuin door Peter Kouwenhoven & Barbara Peters

Wildplukken: de alternatieve fruittuinDit is ook weer zo’n juweeltje. Een heel inspirerend boek voor mensen die graag wildplukken. Leuke recepten, gezellige vormgeving, boordevol ‘omfietsvruchten’, en aanwijzingen hoe je niet-eetbare vruchten kunt herkennen. En tips hoe je een eigen ‘wildpluktuin’ kunt opzetten. Echt een mooie opzet, niet voor niets genomineerd voor de Jan Wolkersprijs 2014.
Wildplukken: de alternatieve fruittuin / Peter Kouwenhoven & Barbara Peters / KNNV Uitgeverij / Paperback / € 18,95

meer-informatie-button

 

 

#4. Wildplukkaart door Peter Kouwenhoven & Barbara Peters

WildplukkaartDit is geen boek, maar een handige en praktische kaart voor wildplukkers. Het maakt in één oogopslag duidelijk welke lekkernijen je met vruchten en planten uit het wild kunt bereiden compleet met bijbehorende oogsttijd, vindplaats en toepassing. Ook voor de Wildplukkaart geldt dat er veel aandacht is besteed aan de vormgeving. Word je aangeboden tegen een vriendelijk prijsje en is dan ook meteen een leuk cadeautje.

Wildplukkaart / Peter Kouwenhoven & Barbara Peters / KNNV Uitgeverij / Kaart / € 4,95

meer-informatie-button

 

 

 

#5. Het paddenstoelenboek door Edwin Florès

Het paddenstoelenboekDeze uitgave verscheen al in 2012, is dus niet heel nieuw. Maar paddenstoelen verzamelen spreekt veel mensen aan. Tegelijk beseft iedereen dat er ook giftige paddenstoelen groeien in onze bossen die je dus beter niet kunt eten. Edwin Florès is een paddenstoelenkenner die in Het paddenstoelenboek twintig wilde paddenstoelen beschrijft die geen giftige dubbelgangers hebben. Ook weer een fraai vormgegeven boek met veel tips voor het zoeken, herkennen, bereiden en zelfs kweken van paddenstoelen.

Het paddenstoelenboek / Edwin Florès / Becht’s Uitgevers-Maatschappij / Gebonden / € 17,95

meer-informatie-button

 

 

#6. Het wildpluk kookboek door Edwin Florès

Het wildpluk kookboekPaddenstoelenkenner Edwin Florès schreef ook een uitgebreid kookboek voor wildplukkers: het wildpluk kookboek. Het bevat meer dan 300 recepten waar topkoks Ron Blaauw en Bobby Rust aan mee werken. Planten, vruchten, noten, wieren, en paddenstoelen worden verwerkt tot heerlijke recepten die iedereen met een beetje kookervaring kan bereiden. Met een voorwoord van de chef van NOMA, het Deense restaurant met wereldfaam.

Het wildpluk kookboek / Edwin Florès / Bertram + de Leeuw Uitgevers BV / Gebonden / € 29,95

meer-informatie-button

 

 

#7. Eetbare planten, bloemen en zaden uit de vrije natuur door François Couplan

Eetbare planten, bloemen en zaden uit de vrije natuurDit boek als laatste. Heeft eigenlijk maar één reden: het internationale karakter. Dat vind ik nog wel iets toevoegen ten opzichte van de hierboven vermelde boeken. Door dit boek leer je kenmerken van bijna vijftig wilde groenten en vruchten ontdekken of herkennen, niet alleen in Nederland maar overal in België, Frankrijk en Zwitserland, tot in de Alpen toe. Leuk dus voor op vakantie.

Eetbare planten, bloemen en zaden uit de vrije natuur / François Couplan / Milinda Uitgevers / Paperback / € 14,95

meer-informatie-button