Nieuw: de Swarovski AX Visio Focus 10×32 verrekijker

Vogelaars met een innovatieve inslag opgelet: de Swarovski AX Visio Focus 10×32 verrekijker is verkrijgbaar, de allereerste verrekijker met ingebouwde AI. Niet langer hoef je af te gaan op de kennis die uit je eigen brein of dat van een medevogelaar is opgeslagen. Nee, kijk je door de Swarovski AX Visio Focus 10×32 verrekijker, dan wordt menselijke kennis verrijkt met AI oftewel kunstmatige intelligentie. Ik heb deze verrekijker een aantal jaar geleden als pril prototype in handen gehad tijdens een SOVON-dag, en dus heb ik nog geen ervaring met deze verrekijker. Wel ben ik nieuwsgierig naar de kenmerken van dit innovatieve model.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Swarovski AX Visio Focus 10×32 verrekijker

Hoe handig kan het zijn? Je kijkt door een verrekijker en de vogel die je in beeld hebt, herken je niet. En dat je dan geholpen wordt door de verrekijker. Je drukt op een knopje, je maakt een foto en je verrekijker verbindt met de Merlin app op je smartphone. De app denkt razendsnel na en zowaar, daar verschijnt de naam van de vogel in beeld. Hoe beter de foto, hoe groter de kans dat het ook de juiste naam is. Maar zelfs wanneer de vogel te klein op de foto staat, of wanneer hij wordt omringd door takken en bladeren, dan nog kun je met behulp van de app de juiste naam erbij vinden. Je opent de app op de smartphone, je zoomt in op de foto en de app gaat opnieuw voor je aan de slag.

Een verrekijker met AI dus. Je kunt met de identificatieknop niet alleen vogels op naam brengen, je kunt hem ook richten op zoogdieren. Je deelt de foto’s en filmpjes eenvoudig door de ‘deel-functie’. In een mum van tijd zet je je waarnemingen op social media (zo je dat zou willen). Of je deelt je waarnemingen met je vrienden waarmee je op stap bent.

De camera in de Swarovski AX Visio Focus 10×32 verrekijker heeft een 13 megapixel sensor met een 4K-resolutie (4208×3120px) voor foto’s en een Full HD-resolutie (1920 x 1080px) voor video’s. Het interne geheugen is 8GB groot en dat betekent dat je maar liefst 1.700 foto’s kunt opslaan of 1 uur aan video in de hoogste kwaliteit. Dat is zowaar heel hoogstaand!

Nieuw Swarovski AX Visio Focus 10x32

Zoveel technologie… welke uitwerking heeft dat op de beeldkwaliteit van de verrekijker? Want de Swarovski AX Visio Focus 10×32 is in de allereerste plaats een verrekijker. Je hebt live beeld en dus geen elektronisch of digitaal beeld zoals bij een systeemcamera. Ik heb de verrekijker dus nog niet zelf kunnen testen, maar ik kwam al wel wat testen op internet tegen. Vergelijk je de beeldkwaliteit van de Swarovski AX Visio Focus 10×32 verrekijker met die van een Swarovski EL 10×42 dan is over het geheel genomen het beeld van de Swarovski EL beter. Maar de tester merkt op dat ook het beeld van de Swarovski AX Visio Focus 10×32 verrekijker heel goed is. Het overtrof in ieder geval zijn verwachtingen.

Nu mag dat ook wel. Innovatie heeft een prijs. De Swarovski AX Visio Focus 10×32 verrekijker is vermoedelijk de duurste verrekijker van dit moment. Je betaalt er immers meer dan € 4.600 voor. En dan is het voor mij al snel de vraag: waarom zou ik zo’n dure verrekijker aanschaffen?

Wel, daar zijn meerdere argumenten voor te noemen. De allereerste is die van de financiële mogelijkheden. Je moet dit bedrag kunnen ophoesten en je moet daartoe bereid zijn. Ik denk dat deze camera voor beginnende vogelaars heb meest aantrekkelijk is. De camera ‘denkt’ immers met je mee. Al te ingewikkelde determinatiepogingen behoren voorgoed tot het verleden. Heb jij de kennis niet, dan je verrekijker wel. Echter wel een maar: je moet wel foto’s van voldoende kwaliteit maken. Van een zwarte vlek hoog in de lucht zal ook de Swarovski AX Visio Focus 10×32 verrekijker geen chocola kunnen maken. In de review die ik zag, zat de Merlin app er soms naast, vooral bij donkere foto’s en foto’s waarop de vogel een stipje is, of waarbij hij zich verstopt tussen takken en bladeren. En wanneer je op je mobiel inzoomt op de foto, dan verdwijnen de gps-gegevens die ook kunnen bijdragen in de zoektocht naar de juiste naam. Maar dit soort dingen zal met het jaar zeker verbeteren. Dat is het voordeel van elektronische kijkers. Je kunt ze om de zoveel tijd voorzien van een update.

Ervaren vogelaars zullen denk ik niet snel kiezen voor de Swarovski AX Visio Focus 10×32 verrekijker. Die paar vogels die je misschien niet op naam kunt brengen zullen je de extra kosten niet waard zijn, vermoed ik. Eigenlijk is voor een ervaren vogelaar alleen de deelfunctie interessant.

Ik denk dat ik deze verrekijker vooral beschouw als de verrekijker voor nieuwe generaties. Een generatie die opgroeit met AI en de toepassing ervan en niet beter weer dan dat je AI gebruikt om je leven te vergemakkelijken. Ook je leven als vogelaar. Wil je een goede vogelaar worden, dan kun je denk ik beter een analoge verrekijker aanschaffen in plaats van een digitale. Dan moet je immers zelf actief nadenken over de vogel die je ziet. Hoe meer je geholpen wordt, hoe minder kennis je zelf opslaat.

De Swarovski AX Visio Focus 10×32 verrekijker is een technologisch hoogstandje, dat is duidelijk. In de verrekijker is een complete computer ingebouwd, vergelijkbaar met die in je smartphone.

Er is weer een extra keuzemogelijkheid voor vogelaars. En wat voor één! Met dit vernieuwende model zet Swarovski zich opnieuw op de kaart als de meest innovatieve aanbieder van optiek voor vogelaars en natuurliefhebbers.

N.a.v. de Swarovski AX Visio Focus 10×32 verrekijker