Nest van een wilde boerengans

Banjerde ik gisteren langs een natuurgebied op Goeree-Overflakkee, stuitte ik op een boerengans die zich angstvallig stil hield en plat bleef zitten toen ik haar op een paar meter naderde. Ze zat duidelijk op een nest. Met drie eieren, zo bleek, maar dat waren er eerst meer. Bij het nest lagen talloze kapotte eierschalen, sommige leeg, andere half leeg geslobberd. Later hoorde ik dat ook de drie eieren in het nest niet meer zullen uitkomen. Er zijn eerder kleine gaatjes in geprikt. Niet alleen om ongebreidelde vermeerdering te voorkomen, ook om de populatie grauwe ganzen zuiver te houden. Nu ben ik daar niet op tegen, maar aandoenlijk vind ik het wel. Deze gans die trouw op haar nest blijft, haar laatste eieren beschermend, maar die nooit kuikens zal koesteren.

Boeken over wildplukken en tuinieren