Negen tips om mooiere vogelfoto’s te maken

Sjaak en ik gaan er vrijwel elke week op uit om vogels te fotograferen en te filmen. Zien we een vogel, dan is een foto of filmpje snel gemaakt. Bijvoorbeeld vanuit de auto. Maar het resultaat is niet altijd even briljant. Je hebt dan ook standaardbeelden en beelden uit de buitencategorie. En het maken van beelden uit de buitencategorie vergt net wat meer denkwerk en inspanningen. Omdat elke fotograaf en filmer vaak nóg mooiere foto’s of filmpjes wil maken dan hij of zij al doet, deel ik in dit artikel negen tips om mooiere vogelfoto’s te maken. In de rest van dit artikel staat fotograferen (ongeveer) gelijk aan filmen en dus noem ik alleen nog het ‘fotograferen’.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Negen tips om mooiere vogelfoto’s te maken

  1. Fotograaf op de hoogte waarop de vogel zit. Als de vogel op een paal zit, dan kun je rustig vanuit de auto filmen, of staande of met je camera op een statief. Zit de vogel op de grond, dan kun je het beste op de grond gaan liggen. Soms kan dat niet, want niet elke locatie leent zich daarvoor. En soms moet je even diep inademen en de barrières van kleinburgerlijk gedrag doorbreken. Niet vuil worden, is zo’n barrière. En zeker niet door de schapenstront tijgeren. Of tot je bovenbenen in de modder van een slootje staan.Nou, wil je nog mooiere vogelfoto’s maken, trek dan kleren aan die vuil mogen worden en die tegen een stootje kunnen!
  2. Koop een waadpak of landbouwplastic. Nu zijn sommige locaties wel heel onprettig hoor om liggend op de grond vogels te fotograferen. Je zult maar wadvogels op een slikrand in de Oosterschelde of Waddenzee willen fotograferen! Koop dan een waadpak of een groot stuk zwart landbouwplastic. Spreid het plastic uit en leg er een rubberen matje op. Leg een rijstzak voor je en trek een camouflagenet over je heen en je ligt heerlijk droog op het natste slik. Hopelijk strijken er nu nog vogels pal voor je neer! Denk wel na over de terugtocht. Het landbouwplastic druipt nu van de modder en het water. Pas op dat je je camera niet vuil maakt. Zout water is funest voor je camera en andere spullen. Neem dus een grote tas mee waarin je het landbouwplastic kunt stoppen zonder je andere spullen vies te maken.
  3. Gebruik een camouflagetent. Helaas, ondanks het waadpak en de lap landbouwplastic kun je toch niet overal gaan liggen. Dan kun je beter een schuiltentje neerzetten. Plaats er een krukje je in wacht af tot zich vogels voor je tent melden. Lok ze desnoods met wat vogelvoer. Nadeel van deze methode is dat zelfs het bijvoeren allerminst garandeert dat er vogels voor je tent opduiken. Je herkent het misschien wel uit je tuin: vogels moeten het voedsel ook nog ontdekken, en daar gaat vaak wel een dag overheen. Zet je tent dus op een plek waar zich al vaak vogels laten zien.
  4. Gebruik een statief. Ik vind dit eigenlijk een beetje een open deur. Op een statief staat je camera een stuk stabieler en dat levert minder bewegingsonscherpte op. Je zou ook een monopod kunnen aanschaffen.
  5. Kijk hoe de vogels vliegen. Gaan we in een storm vogels fotograferen, dan kijken we hoe de wind staat. De meeste vogels vliegen tegen de wind in. Fotografeer dus met de wind mee, dat is voor de vliegende vogels met wind tegen.
  6. Loop nooit recht op een vogel af. Vogels hebben pijlsnel in de gaten wat je intenties zijn. Als je recht op een vogel afloopt, dan voelt de vogel als het ware dat je het op hem hebt voorzien. Je zou wel eens een roofdier kunnen zijn! De vogel vliegt weg en laat zich niet meer zien. Beter is om in een schuine of zelfs kronkelende lijn naar de vogel toe te bewegen, het liefst heel langzaam. Nu is de kans groter dat hij blijft zitten. Maar garantie geef ik niet!
  7. Huur een commerciële hut. Ik zal maar eerlijk zijn: dat heb ik nog nooit gedaan. Maar ik heb het wel eens overwogen. Vanuit een commerciële hut kun je vaak de mooiste foto’s maken van vogels die in het water van een ondiep watertje weerspiegelen. Ik geef toe dat je vaak meteen al ziet dat de foto’s gemaakt zijn vanuit een huurhut (het zijn vaak nogal standaardposes), maar dat neemt niet weg dat je er vaak ontzettend mooie foto’s kunt maken.
  8. Zoek naar fotogenieke locaties. Een grutto op een paal is misschien een beetje afgezaagd, maar als je de foto precies op het juiste moment neemt, dan kan het plots een bijzondere foto zijn. Een grutto met het puntje van zijn snavel geopend. Een grutto met op de achtergrond een ondergaande zon. Je kunt natuurlijk ook verre oorden bezoeken. Zo bezocht ik dit voorjaar Schotland in de buurt van Edinburgh. In het havenplaatsje Dunbar bevindt zich tegen de muren van een oude ruïne een kolonie drieteenmeeuwen. Daar kun je wel mooie foto’s maken! En laten we de papegaaiduikers op Isle of May of de Farne Eilanden niet vergeten!
  9. Laat het belang van de vogels prevaleren. Natuurlijk geldt voor bovenstaande tips dat het belang van de vogels voorgaat. Verstoor geen wadvogels die op een hoogwatervluchtplaats staan uit te rusten. Nestfotografie kan bij de ene vogel prima (meerkoet, fuut, ooievaar), maar is bij andere soorten behoorlijk dubieus (roofvogels, zangvogels). Denk na bij wat je doet en is er een grote kans op verstoring, ga dan terug. Een mooie foto is tenslotte ook mooi omdat je trots bent op de wijze waarop je hem hebt genomen. Met respect voor de natuur en de vogels, zou ik zeggen.

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.