Negen dingen die je moet weten over de zeehond

Zeehonden spreken veel mensen tot de verbeelding. Ligt er een zeehond op het strand, dan kijkt al snel een menigte strandwandelaars vertederd toe. En steekt plots op zee een zeehond zijn kop omhoog, dan kijkt vrijwel iedereen verrast op. Gelukkig gaat het met de zeehond weer goed in ons land. Je kunt ze langs de kust op tal van plekken tegenkomen. In dit artikel ontdek je negen dingen die je moet weten over de zeehond.

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!

Negen dingen die je moet weten over de zeehond

Zeehonden liggen vaak in groepjes op zandbanken in de Waddenzee, de Oosterschelde en Westerschelde. Heb je een goede verrekijker of een telescoop, kijk dan op de Brouwersdam eens de Noordzee op. Ongeveer een kilometer uit de kust strekt zich over honderden meters een zandbank uit en daar liggen meestal grote groepen zeehonden uit te rusten. De Brouwersdam is trouwens één van de beste plekken in Zeeland om in het wild van dichtbij zeehonden te zien. Dit zijn mijn negen dingen die je moet weten over de zeehond:

1. Twee soorten zeehonden

‘De’ zeehond bestaat niet. Er leven namelijk twee soorten zeehonden in ons land: de gewone zeehond en de grijze zeehond. De gewone zeehond is wat kleiner dan de grijze zeehond. Ook heeft de gewone zeehond een korte snoet, terwijl de grijze zeehond een lange snoet heeft. Gewone zeehonden hebben daardoor een lievere uitstraling dan de grijze zeehonden. Grijze zeehonden hebben vaak een wat grove kop.

2. Zeehonden zogen hun jongen op land

Gewone zeehonden baren hun jongen in de periode mei tot begin september. In die periode zogen ze hun jongen op het land. Zie je een jonge zeehond, hou dan altijd grote afstand, want anders durft de moeder haar jong niet te drinken te geven. En dat is echt funest voor de jonge zeehond. Weet je hoe dat zit? Gewone zeehonden zijn maar 24 dagen bij hun jong. Daarna moet het jong zelfstandig zijn. Maar alleen als het laag water is kunnen de moeders hun jongen te drinken geven en dat is twee maal per dag. Als ze dan één keer per dag worden verstoord, dan geven ze dus één keer per dag minder voedsel aan hun jong. Reken maar uit: 24 dagen x 2 voederbeurten per dag = 48 voederbeurten. En dan is het jong zelfstandig. Elke dag een verstoring vermindert het aantal voederbeurten al snel naar 24. Dan gaat het jong dus dood.

Voor grijze zeehonden geldt hetzelfde, maar die baren hun jongen juist in de winter, meestal eind november. De pups van grijze zeehonden kunnen niet meteen zwemmen en die liggen dus in de eerste weken van hun leven altijd op het strand. De pups van een gewone zeehond kunnen al wel meteen zwemmen. De pups van de grijze zeehond hebben wit donshaar dat nog niet waterdicht is. Nadat de moeder is gestopt met zogen, liggen de pups van de grijze zeehonden nog 2 weken (en soms langer) op het strand. Het donshaar wordt gewisseld met de waterdichte vacht en de longen en spieren worden sterker. Dat is allemaal nodig om na die 2 weken het water in te kunnen.

3. Zeehonden paren onder water

Zodra de moeder is gestopt met het voeden van haar jong, verlaat ze haar jong en zoekt ze een mannetje om opnieuw te paren. Ze gaat het water in en luistert goed. Ze luistert of ze een mannetje hoort. Mannetjes die willen paren liggen namelijk op de bodem en maken lage, brommende geluiden. Als het vrouwtje ook wil paren, zakt ze ook naar de bodem en daar vinden man en vrouw elkaar.

4. Zeehonden kunnen wel 100 kilometer per dag zwemmen

Gewone zeehonden zijn helemaal ingesteld op het leven in het water en op zee. Wist je dat ze met gemak 100 kilometer op een dag kunnen zwemmen? Maar hoever ze ook wegzwemmen, als een jonge gewone zeehond eenmaal oud genoeg is om te paren, dan zoeken ze de zandbank op waar ze zijn geboren.

5. Grijze zeehonden zijn heel wisselen van kleur

Terwijl de ene grijze zeehond haast zwart is, daar is een andere grijze zeehond heel licht met allerlei vlekken. De tekeningen en vlekken op hun vacht zijn in maart op hun mooist. Dat komt omdat grijze zeehonden in maart verharen. De nieuwe haren zijn het allermooist. Een paar maanden verder, en de grijze zeehonden zien er een stuk valer uit. Het is net als met je jas. Een nieuwe jas is het allermooist. Een oudere jas is vaak wat versleten en inderdaad, valer.

6. Zeehonden leven al heel lang in ons land

Door opgravingen is ontdekt dat de gewone zeehond en de grijze zeehond zevenduizend jaar geleden al in ons land voorkwamen. De grijze zeehond stierf helaas in de zestiende eeuw uit. Er werd waarschijnlijk te fanatiek op de grijze zeehonden gejaagd. De jonge grijze zeehonden liggen de eerste weken op het droge en zijn gemakkelijke prooien voor de jagers. De jonge gewone zeehonden kunnen wel zwemmen en ontkwamen dus vaker aan de jagers.

Nu zijn de populaties van beide soorten weer een stuk groter. Er zwemmen meer dan 35.000 gewone zeehonden rond in de Waddenzee en meer dan 10.000 grijze zeehonden. Deze zeehonden behoren tot de Noordzeepopulatie waarvan de meeste dieren in Engeland en Schotland leven. Dat zijn ongeveer 140.000 zeehonden in totaal.

negen die je moet weten over de zeehond

7. De zeehond eet allerlei soorten zeedieren

De zeehond is een echte carnivoor. Hij eet dus andere dieren. Meestal eet hij vis. Maar hij eet ook krabben en garnalen. Per dag eet een zeehond ongeveer 4,6 kilo vis. Per jaar eten alle zeehonden in Nederland bij elkaar tussen de 14 en 17 duizend ton vis.

Soms wordt er op de zeehonden gemopperd, vooral door vissers. Die geven de zeehonden er de schuld van dat er zo weinig vis is. Maar dat is klinkklare onzin. Als er weinig vis zou zijn, dan zouden de zeehonden ook massaal het loodje leggen en verdwijnen. Het zijn niet de zeehonden die bepalen hoeveel vis er rond zwemt. Nee, het is andersom: de hoeveelheid vis in zee bepaalt hoeveel zeehonden er zijn.

8. De zeehond houdt van rust

Zie je een zeehond, dan is er eigenlijk maar één belangrijke leefregel: laat ze met rust. En dat betekent: hou afstand! En dat doe je al helemaal wanneer er een jonge zeehond op het strand ligt. Die zijn kwetsbaar en je wilt niet dat de moeder te bang is om haar jong te voeren.

Nu is het ook zo dat zeehonden vaak nieuwsgierig zijn. Ga je op een rotsblok op de kant zitten en er zijn zeehonden in de buurt, dan heb je kans dat een zeehond even komt kijken wat voor dier er op de kant zit. Beweeg je niet, maak geen geluid en kijk hoe dicht de zeehond bij jou durft te komen. Soms komt een zeehond zo dichtbij dat je hem hoort snuiven en proesten.

9. De beste plaats in Zeeland om de zeehond te zien

Wist je dat je in Zeeland op één bepaalde plaats altijd zeehonden kunt zien en van redelijk dichtbij? De beste plek om zeehonden te kijken in Zeeland is de Brouwersdam. In de spuisluis zwemmen haast altijd grijze zeehonden rond. Ze dollen met elkaar, duiken onder om te jagen op vis of zwemmen loom in de stroming. Het ferme hekwerk houdt alle mensen op afstand, maar je kunt de zeehonden door het hek wel goed bekijken. Ook op de Neeltje Jans laten zeehonden zich regelmatig zien. En ben je nu net op een heel andere plek in Zeeland? Lees dan mijn artikel De beste plekken om zeehonden te zien in Zeeland.

Dit zijn de negen dingen die je moet weten over de zeehond.

PS.

Ben je niet aan de Vlaamse kust op vakantie, maar in Zeeland, ontdek dan de zeven beste plekken om zeehonden te zien in Zeeland. Want ook in Zeeland kun je deze zeezoogdieren op een groot aantal plaatsen tegenkomen.

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.