Natuurwandeling langs de Beerze

Een natuurwandeling langs de Beerze, een meanderend beekje bij Oirschot in de provincie Noord-Brabant, doet haast buitenlands aan. Op de parkeerplaats wachtte mij de grote gele kwikstaart op en we waren nog maar net op weg of we zagen de eerste weidebeekjuffers al vliegen. Alleen al voor deze prachtige juffersoort zou je door het Dal van de Beerze gaan wandelen. Vogels kwamen we ook tegen, maar we die zagen we amper doordat ze zich verscholen tussen het groen. Mijn aandacht ging dus vooral uit naar de vele insecten.

Natuurwandeling langs de Beerze

De Beerze stroomt in het zuiden van de Kampina, een natuurrijke regio met een ontzettend rijke biodiversiteit. De route start net buiten het gezellige kerkdorp Oirschot, bij de Spoordonkse Watermolen. Alleen al daar op een bankje te zitten doet weldadig aan. Terwijl wij een heerlijk gebakje aten, streek er een grote gele kwikstaart neer op het grasveld. Het was alleen jammer dat mijn camera nog in de auto lag…

Veel zangvogels

We gingen op weg. De wandelroute die Natuurmonumenten heeft uitgestippeld staat duidelijk aangegeven. Je hebt geen wandelkaart nodig. Je wandelt langs de Beerze naar het noorden. We hoorden tal van vogels en één van de eerste soorten was de koekoek, een vrouwtje dit keer. Ze zat in het dichte struikgewas en liet zich niet zien. De vele zwartkoppen, kleine karekieten, tuinfluiters en grasmussen doet wel vermoeden waarom ik haar hier hoorde. Een eind verderop, in het moerasgebied, zag ik drie koekoek mannetjes rond vliegen. Meerkoet en wilde eend zwommen in de rivier, maar mijn camera richtte zich allereerst op een groot koolwitje dat zich tegoed deed aan de nectar van de distels op de parkeerplaats.

Weidebeekjuffers

We passeerden bloemrijke stukjes en plots zweefden daar een aantal weidebeekjuffers, een ontzettend fraaie juffersoort. Ze zaten roerloos op de bloemen of op het riet. Eentje zat te kauwen op een mug, jawel, juffers en libellen zijn geduchte rovers. Tot zij op hun beurt worden gegrepen door een grauwe vliegenvanger of een boomvalk… Blij verrast was ik toen ik een metaalvlinder op een bloem zag zitten. Groot was de teleurstelling toen hij opvloog en verdween nog voordat ik mijn camera had weten te richten. Zo gaat dat in de natuur

Rijk aan insecten

Maar de toon was gezet en het werd wel duidelijk: de oevers van de Beerze zijn ontzettend rijk aan insecten. Ik zag een groot aantal juffers en libellen, en zelfs de dagvlinders lieten zich niet onbetuigd. Klein koolwitje, citroenvlinder, bruin zandoogje, kleine vuurvlinder, groot dikkopje en zelfs de eikenpage lieten zich zien. En dat terwijl ik veel berichten tegen kom die aangeven dat het slechts gaat met de dagvlinders in ons land. Het is wel duidelijk wat die dagvlinders nodig hebben: water, bloemen, ruige hoekjes die het liefst in de luwte liggen. Dat zelfs een omgeving die vol staat met de varkensschuren (aan de stank van de varkens viel tijdens deze wandeling niet te ontkomen) nog zoveel dagvlinders kan herbergen, geeft wel aan dat er heus nog wel kansen zijn voor natuurherstel in ons land. Waar een wil is (en verantwoordelijkheidsbesef), daar is een weg.

Retentiegebied

We staken de weg over, en plots verbreedde de Beerze zich. En even verderop liepen we plots in een moerasgebied. Het is een retentiebekken waarin overtollig water wordt opgevangen. Dat voorkomt dat Oirschot natte voeten krijgt in regenrijke perioden. Ik hoorde er de blauwborst zingen, en de grasmus. Koekoeken vlogen er rond, evenals sperwer en buizerd. Ik heb de indruk dat er zich een kolonie blauwe reigers in het bos bevindt. En ook de ooievaar vloog over en leek een eind verderop neer te strijken. De kudde Franse Charolai runderen liepen ver in het gebied. Ook dit is een prachtig stukje natuur dat bewijst dat dit soort natuurgebieden ook van praktisch belang zijn voor ons mensen.

Eerlijk gezegd zijn wij niet het hele retentiegebied omgelopen. We stonden te vaak stil om naar de insecten en vogels te kijken en hunkerden in het retentiegebied al snel naar een uitgebreide lunch die rond de kerk van Oirschot wilden gaan nuttigen. We besloten op onze schreden terug te keren. Op de parkeerplaats kreeg ik dan toch weer een glimp van de grote gele kwikstaart te zien, maar het zat weer niet mee: een auto kwam aanrijden en weg was de kwikstaart.

Praktische informatie over de natuurwandeling langs de Beerze

Je bereikt de start van de wandelroute door te navigeren naar de Spoordonkseweg 128, 5688 KE Oirschot (NB), coördinaten: 51°31’13.4″N 5°15’58.0″E.

De paden door het gebied zijn niet verhard, of nauwelijks verhard. Goede wandelschoenen volstaan. Voor mensen in een rolstoel is het gebied niet toegankelijk.

De wandelroute heeft een lengte van ca. 7 kilometer. Wil je weten hoe je route precies loopt, bekijk dan de informatie op de website van Natuurmonumenten.

Ontdek nog veel meer interessante vogelgebieden in Noord-Brabant.

In het centrum van Oirschot proef je nog iets van het rijke Roomse verleden van deze plaats. Het historische centrum is nog erg authentiek. Rond de kerk bevinden zich veel horeca-gelegenheden waarvan ik met ere Restaurant De Burgemeester wil noemen. We hebben er genoten van een fantastische lunch.

Onze wandeling hebben we ingeluid met het eten van een gebakje van Patisserie Niels die vrijwel aan de Markt is gevestigd. De patisserie zit wat verscholen in een pand van een fotograaf, maar ik raad je aan eerst één van zijn kunstwerkjes te gaan halen en dat op de picknicktafel voor de Spoordonkse Watermolen te nuttigen. Wat een feest! We zijn in de middag teruggekeerd om er nog een taartje te halen.

En over feest gesproken. Ga je met kinderen wandelen, dan ga je na de lunch even naar De Dames op de Markt. Daar verkopen ze overheerlijk en ambachtelijk ijs. Onze lunch was nogal copieus, dus ik nam geheel tegen mijn gewoonte in slechts één bolletje.

Vakantiehuisjes rond Oirschot

jako van gorsel met verrekijker

De omgeving van Oirschot is rijk aan natuur. Je bevindt je in het zuiden van de Kampina, één van de regio’s in Brabant die het rijkst zijn aan biodiversiteit. Je bevindt je bovendien in een gastvrije en Bourgondische streek waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Wil je er eens een vakantiehuisje boeken, bekijk dan het aanbod van natuurhuisjes op natuurhuisje.nl. Deze vakantiehuisjes liggen op een rustige locatie, meestal zelfs in de natuur. Je kunt natuurlijk ook het aanbod op Booking.com bekijken.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!