najaarstrek op de Brouwersdam

Najaarstrek op de Brouwersdam is begonnen

Van Sjaak hoorde ik deze week dat de najaarstrek op de Brouwersdam is begonnen. Hij had al verschillende steltlopers uit het Hoge Noorden gezien. Grote groepen drieteenstrandlopers, een enkele regenwulp en kanoet en natuurlijk de steenlopers. Sommige vogels lopen nog in zomerkleed rond.

Ik wilde dat begin van de najaarstrek met eigen ogen zien. Vandaag was ik vrij en bezocht ik de Brouwersdam. En inderdaad, ook ik zag een paar trekvogels, maar eerlijk gezegd nog niet veel. Ik zag twee regenwulpen op de stenen rond scharrelen. Later zag en hoorde ik er twee overvliegen. De steenlopers zie je overal op de stenen en zijn nog aardig in zomerkleed. En dat betekent dat ze nog prachtig bont gekleurd zijn. Maar dat was het voor mij wel vandaag. Nu moet ik zeggen dat je grote groepen drieteenstrandlopers op de Brouwersdam vooral bij hoog water ziet. Dan staan ze massaal uit te rusten op het talud. En vanmorgen was het laag water. Geen drieteentje gezien.

Wel zag ik opvallend veel distelvlinders vliegen. Van noord naar zuid. Ook deze dagvlinder trekt in het najaar van noord naar zuid.

Het hoogtepunt van mijn bezoek aan de Brouwersdam waren de sterntjes bij de Spuisluis. Op het parkeerterrein bij de sluis staan altijd groepen meeuwen. Nu staan er ook sterntjes tussen. Jonge visdiefjes en grote sterns die nog worden gevoerd. Benader je ze met de auto voorzichtig, dan kun je redelijk dichtbij komen. En in de Spuisluis jagen bij laag water grote groepen sterns, samen met de zeehonden. Prachtig om te zien en te horen allemaal.

Hier mijn vlog over mijn bezoek aan de Brouwersdam. Mijn 31e alweer. Je ziet me in een lomp waadpak staan. Daarmee kan ik door dieper water waden en ook belangrijk: in het natte slik zitten zonder kletsnat te worden.

Najaarstrek op de Brouwerdam

De mooiste boeken voor aan de kust:

Een heerlijke gids om mee te nemen tijdens je dwaaltochten langs de kust.

Een fraaie en betaalbare gids voor wie de natuur wil beleven op strand en wad.

Een handige en overzichtelijke kaart van de meest voorkomende kustvogels (plus een enkele zeldzame soort erbij).

De meest populaire vogelgids van Nederland en België met natuurlijk alle kustvogels in detail beschreven en afgebeeld.

Handig en compact vogelgidsje voor aan de kust. Voor de 'gewone' natuurliefhebber.

Handige uitvouwkaart om kustdieren te herkennen. En aantrekkelijk geprijsd bovendien.

Een klein en compact veldgidsje voor iedereen regelmatig de kust bezoekt.

Een uitstekende gids om strandfossielen op de Zeeuwse stranden te determineren.

Een leuk boekje voor jong én oud. Herken dieren en planten aan de kust.

Voor iedereen die van de onderwaternatuur in de Middellandse Zee wil genieten.

Een juweel van een boek. De Noordzee en haar vogels komen tot leven!

CameraNU.nl