Morgenrood (Lycaena virgaureae)
De morgenrood is een feloranje dagvlinder die in Midden- en Zuid-Europa voorkomt. Ik filmde deze tijdens de zomervakantie in Noord-Italië en zag hem vorig jaar in het Pitztal in Oostenrijk. Een schitterende dagvlinder die je niet snel zult vergeten vanwege de feloranje kleur. De morgenrood (Lycaena virgaureae) is een lid van de familie van de kleine pages.

Uiterlijk
De morgenrood is makkelijk te herkennen aan de witte vlekjes op de onderzijde van de ondervleugels. De morgenrood is de enige kleine rode page die deze witte vlekjes heeft op de onderzijde. Mannetjes zijn aan de bovenzijde feloranje. Bij de vrouwtjes is het oranje minder fel, eerder wat bruinig, en bovendien hebben zij zwarte vlekken op de bovenzijde.

Leefgebied
De morgenrood komt voor in Midden-Europa. Ik filmde ze op de bergweiden in Oostenrijk en Noord-Italië. Kruidenrijke bermen en weiden zijn het favoriete leefgebied.

Vliegperiode
De morgenrood vliegt in de maanden juli en augustus.

Gelijkende soorten
Zou je de morgenrood alleen van de bovenzijde zien, dan meende je een violette vuurvlinder of rode vuurvlinder te zien. Maar de witte vlekjes aan de onderzijde zijn uniek. Als je die ziet, dan weet je: de morgenrood.

 

Tips van visdief

dagvlinders veldgids voor Europa en noordwest afrika

insecten uitvergroot

het wonderlijke insectenboek