Volgens mijn woordenboek staat het woord ‘boulevard’ voor een brede weg of straat langs de zee. Het woord wordt ook wel gebruikt voor straten en wegen die niet aan de kust gelegen zijn, maar ik hou met aan de beperkte betekenis van het woord. Je moet de zee op zijn minst horen ruisen, vind ik. En liever nog: zien klotsen. Een vogelboulevard is dan ook een brede weg langs de kust waar je uitstekend vogels kunt kijken. Wat zijn nu de mooiste vogelboulevard van Nederland?
De mooiste vogelboulevards in Nederland zijn:
#1. De Zuidpier van IJmuiden
Dit is toch wel dé vogelboulevard van Nederland. Aan weerszijden van de pier klotst het zoute water van de Noordzee. Het hele jaar door zie je er allerhande zeevogels, maar de beste tijd is die tussen september en mei. Lees meer.
#2. De Noordpier van IJmuiden
Woon je ten noorden van het Noordzeekanaal, dan is de Noordpier van IJmuiden iets beter bereikbaar dan de Zuidpier. Op de Noordpier zie je grosso modo dezelfde soorten, maar omdat de Noordpier minder ver de Noordzee in steekt, kun je in mijn ogen toch het beste de Zuidpier bezoeken.
#3. De Waddendijk op Wieringen
Van deze locatie ben ik echt onder de indruk geraakt tijdens een bezoek in mei 2017. Je kunt langs de hele Waddendijk fietsen en wandelen en dan heb je aldoor uitzicht over de Waddenzee en haar duizenden en duizenden wadvogels. Lees meer.
#4. De Hondbossche Zeewering
Deze vogelboulevard zit een beetje op het randje, omdat je vooral landinwaarts kijkt. Daar ligt natuurgebied De Putten waar in het voorjaar duizenden grote sterns broeden. Ook visdiefje en dwergstern broeden in het gebied. Wat een vogelfeest! Maar achter dijk en duinen klotst de Noordzee en daar zie en hoor je dezelfde sterns. Lees meer.
#5. De Brouwersdam
In de maanden november tot en met februari is de Brouwersdam een van de beste locaties om zeevogels te bekijken. Speur aan de kant van de Noordzee het talud af op steltlopers. En kijk de zee op voor zeevogels avant lá lettre! Lees meer.
#6. De Philipsdam
De kust neem ik ruim. Ook inlandse kusten doen mee. En dan kun je niet om de Philipsdam heen. Het fietspad biedt uitzicht op de zoete Krammer. Maar vanaf de dijk aan de andere kant overzie je het Slaak, een prachtige uitloper van de getemde Oosterschelde. Lees meer.
#7. Grevelingendam
Wat voor de Philipsdam geldt, geldt ook voor de Grevelingendam. Over de hele linie kun je hier aan de zijde van de Oosterschelde speuren naar wadvogels. Aan de andere kant ligt het Grevelingenmeer en daar kun je in het rustige seizoen (winter) ook speuren naar zoutminnende vogels. Lees meer.
#8. Westkapelle
Dit uiterste puntje van het Zeeuwse Walcheren biedt een unieke attractie: met de auto over de zeedijk rijden, langs de Noordzee. Dit is een vogelboulevard waar je rekening moet houden met wat ruigere omstandigheden. Het is een befaamd punt onder liefhebbers van zeevogels. Maar let op: in de winter is het hier bar koud en het waait hier altijd. Lees meer.
#9. Maasvlakte II
Je zou het misschien niet denken, maar de Maasvlakte II is een van de meest interessante vogelgebieden in Nederland. Althans, als je er in de juiste periode gaat vogels kijken: tijdens de najaarstrek. Lees meer.
#10. Het Zuiderhavenhoofd van Scheveningen
Ik heb lang geaarzeld of ik deze locatie wel moest opnemen. Het Zuiderhavenhoofd steekt een paar honderd meter de Noordzee in. Van een lange straat of weg is geen sprake, vind ik. Maar ik wilde op het ronde getal tien uitkomen. En daarvoor kon ik deze locatie wel gebruiken. Lang niet zo interessant als de Zuidpier van IJmuiden, maar woon je in de buurt, toch altijd een markant punt om te bezoeken. Beschouw het maar als een toegift. Lees meer.
Het grote voordeel van deze vogelboulevards is dat ze over het algemeen ook goed bereikbaar zijn voor wie slecht ter been is. Een groot aantal vogelboulevards is immers toegankelijk per auto. En locaties als de Zuidpier, de zeedijk op Wieringen en de Philipsdam zijn weliswaar gesloten voor autoverkeer, maar ondertussen wel toegankelijk voor scootmobiels of rolstoel.