De mooiste plekjes in Zeeland: de oksel van de Neeltje Jans

Wie denkt aan Zeeland, denkt aan de Oosterschelde. Okay, de Westerschelde mag er ook zijn, maar dat estuarium, hoe uniek ook, is minder toegankelijk. Je kunt er het wad nauwelijks betreden omdat je tot over de knieën in de modder zakt. Verder giert het water werkelijk door de geulen tussen Antwerpen en Vlissingen. Dat klinkt spectaculair, maar daardoor oogt de Westerschelde een stuk minder vriendelijk. Maar ondertussen zijn de natuurwaarden van de Westerschelde ongemeen hoog. Het is een ontzettend belangrijk natuurgebied voor tal van steltlopers en zeevogels.

Liever zwerf ik langs de dijken van de Oosterschelde. Een van de mooiste plekjes in Zeeland is toch wel de binnenkant van de Neeltje Jans. Aan de zijde van Schouwen-Duiveland. Het begint al met het doodlopende weggetje dat je naar dit plekje leidt. Het voert je over een slapende zeedijk. Aan de ene kant overzie je de polders van Schouwen. En aan de andere kant heb je een prachtig uitzicht over de Westenschouwse Inlaag. Dat is weer een van die natuurgebiedjes die je vrijwel overal langs de Oosterschelde aantreft. In het brakke water gedijen zoutminnende planten als zeekraal en zeeaster. Die planten kleuren in het najaar prachtig bruinrood. En ondertussen wemelt het er van de vogels. Steltlopers als scholekster, tureluur, goudplevier, zwarte ruiter, groenpootruiter en wulp. Of een kleine zilverreiger en lepelaar die in het ondiepe water jagen. Een graspieper in het voorjaar of een sneeuwgors in de winter.

De machtige monding van de Oosterschelde

Rij over de dijk en neem de bocht naar links. Je kunt trouwens niet anders. Nu nog even rechtdoor en je bereikt een van de mooiste plekjes in Zeeland: de oksel van de Neeltje Jans. Het verkeer op de N57 raast hoog boven je voorbij. En jij staat nu echt zo ongeveer letterlijk ín de machtige monding van de Oosterschelde. Voor je en aan je linkerhand klotst het zoute water. Let op het schelpenstrandje in de bocht van de dijk op steltlopers die er bij laag water foerageren. Scholeksters ruziën er om de beste plekje om pieren en mossels te zoeken. Dat heerlijke geluid galmt luid over het water en weerkaatst tegen de dijk. Op de twee dukdalven zitten vrijwel altijd aalscholvers. Op elke paal één en wapperen maar met die vleugels. Bekijk het filmpje hieronder maar eens.

Over het filmen van een aalscholver

Die aalscholvers zijn zenuwachtige beesten hoor. Ben je op de fiets, blijf dan zover mogelijk van deze vogels vandaan. Ben je in de auto, verzin dan een list. Ik probeerde dat ook en het lukte warempel nog ook. Althans, één van de twee aalscholvers bleef zitten. De andere vloog ondanks mijn voorzichtige gedrag toch nog op. Wat had ik namelijk gedaan? Ik parkeerde mijn auto met de neus pal voor de aalscholvers. Auto op de handrem, deur open, en voorzichtig achter de deur ter aarde zakken. Onder de deur door tijgeren. Langzaam, heel behoedzaam. Zag ik de aalscholver zenuwachtig reageren, dan bleef ik stil liggen. Daarna weer verder tijgeren. Tijdens elke stop kort filmen. Want stel je voor dat hij bij een volgende tijgergang zou opvliegen! Over het asfalt, verder over de stenen die vrij onzacht in je buik steken. Na afloop bleek mijn leren riem trouwens behoorlijk bekrast door de ruwe ondergrond. Je moet er iets voor over hebben, nietwaar?

Tenslotte lag ik halverwege het talud. Op dezelfde hoogte als de aalscholver op zijn paal zat. En toen zag ik pas echt waarom de oksel van de Neeltje Jans tot de mooiste plekjes in Zeeland behoort. Je hebt hier een fenomenaal uitzicht over de Oosterschelde, tot de Zeelandbrug aan toe. Ben je hier in de buurt, ga dan maar eens even op deze eenzame plek staan. Op de fiets of te voet is natuurlijk mooist. Even zitten, heerlijk over het water staren. Dan ‘proef’ je het Zeeuwse landschap pas echt. Wandel een stukje langs de dijk in de richting van Koudekerke. Dit is Zeeland op zijn best.

Een waarschuwing voor autobestuurders

Een waarschuwing voor als je met de auto gaat. Je kunt daar in de oksel van de Neeltje Jans nog een stukje doorrijden. In de bocht naar rechts ligt een vreemde verhoging. De verhoging op is het probleem denk ik niet. Maar zou je onverhoeds en iets te hard terug rijden, dan smak je met auto en al een eindje de diepte in. Dat is niet best. Voor jezelf niet, en voor je auto niet. Het beste is om de verhoging te negeren en er rechts om heen te rijden. Dit mooiste plekje van Nederland is namelijk niet speciaal ingericht voor auto’s. Het is een ruw talud zoals het talud van de Oosterschelde overal ruw is en ook moet zijn, vind ik.

De mooiste plekjes in Zeeland: de oksel van de Neeltje Jans

De mooiste plekjes in Zeeland: de oksel van de Neeltje Jans. Of dit plekje in de originele reisgids 111 plekken in Zeeland die je gezien moet hebben staat, weet ik niet. Het zou zomaar kunnen, maar er zijn zoveel leuke plekjes in Zeeland… Het zou met niet verbazen wanneer het ontbreekt. In de zomer zie je hier sterns als visdiefje, grote stern en dwergstern. Bij eb zie je er steltlopers als wulp, steenloper, tureluur en scholekster. En op het water drijft een fuut, grote zee-eend, middelste zaagbek of brilduiker. Of vis je liever? Dan kun je het talud te voet vervolgen tot je letterlijk onder de Neeltje Jans staat. Hier wemelt het in de warme zomermaanden van geep, makreel en zeebaars. En ook al vis je niet, ik zou er zeker even naar toe wandelen. Hier stroomt het water de Oosterschelde in en uit, met ongekende kracht.

De mooiste plekjes in Zeeland: de oksel van de Neeltje Jans
Coördinaten voor je TomTom: 51.666858, 3.724019
Bereikbaar via: Cauersweg, Burgh-Haamstede

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!