De mooiste plekjes in Zeeland: het landbouwhaventje van Viane

Een van de mooiste plekjes in Zeeland: het landbouwhaventje van Viane. Een stukje aarde op de grens van water en land. Waar je steltlopers als scholekster, tureluur, wulp en bonte strandloper ziet scharrelen. Waar een liefhebber van oesters zich het ongans kan eten. Jammer genoeg zijn het geen Zeeuwse platte. Je zult genoegen moeten nemen met grillige Portugese. Maar niet getreurd, de kleintjes zijn niet te versmaden. In de winter dobberen rotganzen op het ondiepe water van de Oosterschelde. Een voor mij iconische vogel.

Steiler en gereformeerder vind je het nergens

Zulke stukjes aarde vind je op tal van plekken in Zeeland. Maar weinig stukjes van zulke aarde zijn mooier dan die bij het dichtgeslibde landbouwhaventje bij Viane op Schouwen-Duiveland. Hier strekt het wad zich uit tot haast aan de overzijde. De overzijde, die wordt gevormd door mijn geboorte-eiland Tholen. Steiler en gereformeerder vind je het nergens, behalve in de donkerste bossen van de Veluwe. Maar daar zal je me niet vaak vinden. Geef mij maar de zilte wind, het zoute water immer in beweging en de stinkende blubber van het wad.

De mooiste plekjes in Zeeland: het landbouwhaventje van Viane

De mooiste plekjes in Zeeland: het landbouwhaventje van Viane dus. Een van die vergane landbouwhaventjes waar Zeeland vroeger rijk aan was. Tijdens de najaarsoogst was het er een drukte van belang. Suikerbieten, tarwe, aardappelen, alles werd hier overgeladen op schepen. De herenboeren zijn er rijk van geworden. De landarbeiders bleven arm, tot groot verdriet van rassocialist Kees Slager die een van zijn boeken wijdde aan de landarbeiders van weleer. Hij is ook de chroniqueur van de Watersnoodramp van 1953.

Aan de binnenkant van de zeedijk ligt de Klein Beijerenpolder. Een natuurgebied. Klein maar fijn. Hier geniet je bij hoog water van steltlopers, rotganzen en meeuwen. Neem je verrekijker mee en nog liever je telescoop. Vanaf de weg is deze nieuwe natuur prima te overzien.

Buitendijks fietspad

Vanaf het haventje tot aan het kweldergebied richting Bruinisse kun je ongestoord fietsen over het buitendijkse fietspad. Dit is een aanrader. Bij laagwater geniet je van het eindeloze wad en de vogels die er foerageren. Denk aan steltlopers als bontbekplevier, tureluur, scholekster, zilverplevier, bonte strandloper en rosse grutto. Het kwelder is in najaar en winter het jachtterrein van de blauwe kiekendief. En soms kun je er een heel verrassende waarneming doen. Zelf wandelde ik er een keer en vond er een dode jan-van-gent. Zo diep landinwaarts, en dan een jan-van-gent!

Niet romantisch

De mooiste plekjes in Zeeland: het landbouwhaventje van Viane. Het is er inderdaad mooi, maar niet romantisch. Niet ver van het haventje braken in 1953 de dijken en overspoelde de Oosterschelde dit deel van Zeeland. Een paar dorpen en buurtschappen werden finaal van de kaart geveegd. Het kan er dus ook spoken. Maar nu niet meer. Nu geniet je er van het uitzicht, de vogels en het getemde water. Trouwens, wil je meer te weten komen over de Watersnoodramp, een eindje verderop vind je in de befaamde caissons het al even befaamde museum. Met ervoor diepe plassen, restanten van draaikolken en stroomgaten.

Noordbout en Zuidbout

Weer een eindje verderop steken de Noordbout en de Zuidbout de Oosterschelde in. Twee niet al te lange pieren. Hier moet je zijn op een windstille zomeravond. In de schemering hoor je dan vrijwel zeker op een gegeven moment een vreemd geproest. Het komt steeds dichterbij, tot je je realiseert dat het geen mens is. Een bruinvis zwemt vlak langs de kant zijn rondjes, op jacht naar makreel en zeebaars.

De mooiste plekjes in Zeeland: het landbouwhaventje van Viane
Coördinaten voor je TomTom: 51.618002, 4.009575
Bereikbaar via: Oostersteijnweg, Oosterland

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)