eider bij gorishoek

De mooiste plekjes in Zeeland: Gorishoek

Gorishoek. Ooit van gehoord? Een nietig buurtschap aan de oever van de Oosterschelde op het eiland Tholen. Dat buurtschap is niet zo bijzonder. Een paar huizen in zo’n uitgestrekte Zeeuwse polder. Wel het stuk dat buitendijks ligt en dat in de volksmond ook Gorishoek heet. Vraag een Tholenaar waar Gorishoek ligt en hij zal je naar een van de mooiste plekjes van Zeeland verwijzen. Naar dat soms gure oord, naar het vreemde korte piertje de Oosterschelde in. Naar een bijzonder stukje zeedijk waar je een fantastisch uitzicht hebt over de Oosterschelde. En waar je ook leuk kunt vogels kijken.

Dat uitzicht brengt je blik bij helder weer helemaal tot in het mosseldorp Yerseke. En wil je je blik volgen, dan kun je in de zomermaanden met een fietsveer overvaren naar dit dorp. Om even langs de oesterputten te dwalen. Om een emmertje mosselen of een mandje oesters te kopen. Of om de kom van de Oosterschelde rond te fietsen. Want hou je van fietsen, dan moet je Gorishoek zeker eens aandoen. Vanaf de Oesterdam is namelijk een buitendijks fietspad aangelegd langs de dijk. Er gaat toch niets boven een fietstochtje langs de Oosterschelde, nietwaar?

Buitendijks fietspad

Nu ben ik als vogelliefhebber niet altijd zo’n groot liefhebber van buitendijkse fietspaden. Heel veel fietspaden verstoren de hoogwatervluchtplaatsen van steltlopers. Maar goed, dat fietspad daar op Tholen ligt er inmiddels lang en breed. Ik kan er wel op mopperen, maar wat heeft dat nu voor zin? Nu het er ligt, moet je er maar gebruik van maken. Is tenslotte ook een manier om van de natuur te beleven? Neem je verrekijker mee en speur het water af naar eider, middelste zaagbek, fuut, brilduiker, een zeehond of heel misschien een bruinvis. En wie weet zie je er de grote jager weer die ik jaren geleden voor Gorishoek boven de Oosterschelde zag vliegen. Het was niet alleen mijn eerste grote jager die ik ooit zag, maar tot nu toe ook mijn laatste.

Roofvissen

Over bruinvissen gesproken. Die worden regelmatig gezien voor Gorishoek. Het water is er namelijk tientallen meters diep en rijk aan vis. Geen wonder dat je in de zomer vaak sportvissers ziet staan op het talud. Ze vissen er op makreel, geep en zeebaars. Soms springen enorme scholen aasvisjes op. Een teken dat de roofvissen aan het jagen zijn. In pure paniek springen de kleine aasvisjes op om te ontkomen aan hun belagers. Is zoiets aan de gang, dan kun je in het voorjaar ook wachten op de visdiefjes en grote sterns. Die laten zich zo’n buitenkans niet ontgaan en duiken midden in die school aasvis. Spectaculaire taferelen waar iedereen van zal genieten.

Het haventje van Gorishoek

Achter het piertje op Gorishoek gaat ook een piepklein haventje schuil. Die haventjes behoren voor mij sowieso tot de mooiste plekjes van Zeeland. Bij hoog water dobberen de bootjes gezellig op de golven. Bij laag water hangen ze een paar meter lager aan de touwen. Of liggen ze soms op het drooggevallen slik. Achter het haventje van Gorishoek valt bij laag water een stukje slik droog. Hier kun je dan genieten van typisch Zeeuwse vogels als de scholekster, wulp, tureluur en zilverplevier. In de winter verblijft hier regelmatig een groep rotganzen. En op de palen wapperen aalscholvers hun vleugels droog. Soms zelfs de veel zeldzamere kuifaalscholver. Of een groepje sneeuwgorzen. Ook om vogels te kijken dus een van de mooiste plekjes in Zeeland: Gorishoek

Andere natuurgebieden bij Gorishoek

Voor vogelliefhebbers is er in de buurt van Gorishoek trouwens veel meer te beleven. Allereerst in natuurgebied de Pluimpot. Dit is een kreek die ooit de haven van Sint-Maartensdijk met de Oosterschelde verbond. De haven is inmiddels gedempt en de kreek was een proefproject voor de deltawerken. Afgesloten dus, door een stevige dijk. Maar ondertussen kun je in de kreek genieten van allerhande vogels (én orchideeën). Dat geldt in nog sterkere mate voor de Scherpenissepolder. Enkele tientallen jaren geleden is de polder hier omgezet in nieuwe natuur. Het hele jaar door kun je er genieten van de vele eenden, steltlopers, waadvogels en zangvogels. Ook dit maakt Gorishoek tot een van de mooiste plekjes in Zeeland.

De mooiste plekjes in Zeeland: Gorishoek

Ben je op zoek naar een mooie fietsroute in Zeeland, doe dan Gorishoek zeker een keer aan. Neem de zeewind voor lief en geniet van de zilte lucht van de Oosterschelde.

De mooiste plekjes in Zeeland: Gorishoek
Coördinaten: 51.527447, 4.074516
Te bereiken via: Gorishoeksedijk, Scherpenisse

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!